Το συλλαλητήριο για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη και η πραγματικότητα είναι ότι πλέον έχει αλλάξει το τοπίο, όχι μόνο στην ίδια την διαπραγμάτευση, αλλά και στους εσωτερικούς συσχετισμούς των κομμάτων αλλά και της Εκκλησίας.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, η εικόνα που έχει μείνει στην κοινή γνώμη είναι μια «σθεναρή» προσπάθεια να υπονομεύσει με κάθε τρόπο αρχικά την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου και στην συνέχεια να υποβαθμίσει την έκτασή του. Έτσι, ο χαρακτηρισμός αρχικά ως «εθνικιστών», «πατριδοκάπηλων» κλπ από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, των πολιτών που απλώς θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για την διάσωση της μακεδονικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς αλλά και των εθνικών κεκτημένων, μέσω του δημοκρατικού δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας, προκάλεσε χείριστη εντύπωση σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια συστηματικής δαιμονοποίησης όχι μόνο του ίδιου του συλλαλητηρίου αλλά και των πολιτών που είχαν πρόθεση να συμμετάσχουν, έλαβε χώρα και από κάποια στελέχη «πολιτικά ορθών» κομμάτων όπως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ (κυρίως) αλλά και της ΝΔ. Κατά τον γράφοντα, αυτή η στάση πέραν της αντιδημοκρατικότητας που την διέπει, αγγίζει τα όρια της χυδαίας προπαγάνδας που είδαμε τα αντιπολιτευτικά χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν χαρακτηρίζονταν ως «προδότες», «γερμανοτσολιάδες», «δωσίλογοι» κλπ όσοι διαφωνούσαν με την «αντιμνημονιακή» πολιτική της δημαγωγίας, του ψεύδους και της συστηματικής εξαπάτησης των πολιτών, που λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο.
Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προπαγάνδα σχετικά με την έκταση του συλλαλητηρίου που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Έτσι, είδαμε κυβερνητικά στελέχη, φιλικές προς την κυβέρνηση ιστοσελίδες και Μ.Μ.Ε. να αναφέρουν ψευδείς πληροφορίες για την έκτασή του, αναφέροντας πολύ χαμηλότερο αριθμό παρευρισκομένων, από τον πραγματικό. Ενώ πρωτοφανής μπορεί να θεωρηθεί η στάση της αστυνομίας που μίλησε για «90 χιλιάδες παραβρισκόμενους», σε σχετική ανακοίνωσή της (ο γράφων πρώτη φορά στην ζωή του είδε ανακοίνωση της αστυνομίας να αναφέρεται σε αριθμό παραβρισκόμενων). Ο γράφων επίσης ήταν παρών στο συλλαλητήριο και μπορεί με ασφάλεια να αναφέρει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να παραβρέθηκαν κάτω από 200 χιλιάδες κόσμου, με ισχυρή πιθανότητα να ήταν πολλοί περισσότεροι. Ενώ ο αριθμός παραβρισκόμενων μπορεί σχετικά εύκολα να υπολογιστεί με τις σχετικές φωτογραφίες, την δορυφορική εικόνα της έκτασης κάλυψης από κόσμο κλπ. Πιο εμπειρικά, όσοι από εμάς υπήρξαν θαμώνες των ποδοσφαιρικών γηπέδων της Θεσσαλονίκης – των οποίων η χωρητικότητα είναι γνωστή – μπορούν εύκολα να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ των «90 χιλιάδων» ανθρώπων και των άνω των 200 χιλιάδων. Χείριστη εντύπωση προκάλεσε και στάση των τηλεοπτικών σταθμών που κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου παρείχαν ελάχιστη τηλεοπτική κάλυψη, ενώ ως αίσχος προπαγάνδας μπορεί να χαρακτηριστεί η κάλυψη της δημόσιας ΕΡΤ, και ειδικότερα της «τοπικής» ΕΡΤ3, η οποία σίγησε κυριολεκτικά για μια συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που λάμβανε χώρα στην περιοχή ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού. Δυστυχώς η στάση της ΕΡΤ δικαίωσε απόλυτα όσους κάνουν λόγο για τον μοναδικό ρόλο του σταθμού ως προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης που απομυζά κρατικούς πόρους, αποκλειστικά για λόγους κυβερνητικής προπαγάνδας.
Όσον αφορά την ΝΔ, στην κοινή γνώμη ενθυλακώθηκε η στάση ταλάντευσης μεταξύ της πρόθεσης να μείνει το κόμμα προσηλωμένο στην κομματική γραμμή που χαράχθηκε στο βέτο του Βουκουρεστίου του 2008 κατά το οποίο υποστηρίχθηκε από την ΝΔ η λύση της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια, και της σημερινής στάσης πολλών στελεχών της τα οποία διαφωνούν με την χρήση του συγκεκριμένου όρου. Η απόφαση του αρχηγού της για ελεύθερη παρακολούθηση του συλλαλητηρίου από στελέχη της ΝΔ, μάλλον εκτόνωσε πρόσκαιρα την καταφανή διαφωνία πολλών στελεχών της με την χρήση του όρου, ειδικά από τα προερχόμενα από την περιοχή της Μακεδονίας στελέχη αλλά και αλλού. Ακόμα δεν έχουμε μάθει την πραγματική άποψη πολλών στελεχών της ΝΔ στην περιοχή της Κοζάνης για το αν συμφωνούν ή όχι με την χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια και καλό είναι να βρουν κάποια στιγμή το θάρρος να την αναφέρουν δημόσια, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές…
Πολιτικούς πόντους κέρδισε και ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – οι ΑΝΕΛ – που εξ’ αρχής εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην χρήση του όρου Μακεδονία, με την πιθανότητα «τούμπας» και σε αυτό το ζήτημα αν τεθεί ζήτημα ψηφοφορίας (σαν και αυτές που μας έχει συνηθίσει ο αρχηγός τους…), να είναι ισχυρή βεβαίως. Ενώ σαφώς κερδισμένη βγήκε και η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη, οποίος ήταν ο πρώτος που εκφράστηκε δημοσίως και με απόλυτο τρόπο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, ενώ υπήρξε και ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρακολούθησε το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.
Τέλος ο γράφων δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη την στάση της Εκκλησίας για το ζήτημα και ειδικότερα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Έτσι, παραμονή του συλλαλητηρίου ο Αρχιεπίσκοπος εκφράστηκε ξεκάθαρα κατά του συλλαλητηρίου, μετά από σχετική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στάση που σε πολλούς έδωσε την εντύπωση του «πολιτικού χατιριού κατά παραγγελία» του Ιερωνύμου προς την κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη δημοσίως άποψη τουλάχιστον δέκα Μητροπολιτών στην ελληνική επικράτεια και του συνόλου της Ελληνικής Εκκλησίας. Ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μίλησε και στο ίδιο το συλλαλητήριο, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» την βούληση του Αρχιεπισκόπου. Μετά το συμβάν, μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποβάθμιση του θεσμικού (αλλά και προσωπικού…) ρόλου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος φάνηκε ότι δεν είναι σε θέση να πείσει κανέναν πλέον, όχι απλώς σε επίπεδο της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και της ίδιας της εκκλησίας που διοικεί. «Ηθελέστα και παθέστα»…