Κραυγή αγωνίας από τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ στα ορυχεία της περιοχής, με τις οφειλές από τη ΔΕΗ να μεγαλώνουν, και να ξεπερνούν χρονικά το 8μηνο! Εκπρόσωποι τους κάνουν λόγο για άμεσο περιορισμό ή και πλήρη αποχή από τις εργασίες τους στα ορυχεία από την προσεχή Τρίτη, αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση με την καταβολή τμήματος των οφειλομένων, με ορατό το ενδεχόμενο της παύσης εργασιών στα ορυχεία.
Το πρόβλημα είναι γνωστό. Η ΔΕΗ συνεχώς μεγαλώνει το «λογαριασμό» προς τους συνεργάτες της. Το ποτήρι όμως φαίνεται να έχει ξεχειλίσει, καθώς η πίστωση από 3μηνη που ήταν συμβατικά, έχει φτάσει να είναι 8μηνη ή και 9μηνη, με τους εργολάβους να βρίσκονται εδώ και μήνες σε οικονομικό αδιέξοδο. Η περαιτέρω αύξηση του χρόνου πίστωσης από πλευράς ΔΕΗ, χωρίς προειδοποίηση, εξόργισε τις εργολαβικές εταιρείες, που νοιώθουν «εγκλωβισμένες» ανάμεσα στις υπογεγραμμένες συμβάσεις και την αδυναμία εκτέλεσης των έργων λόγω της εξαντλητικής έλλειψης κεφαλαίων κίνησης. «Η ΔΕΗ πρέπει να είναι καθ’ όλα εντάξει στις πληρωμές και τις υποχρεώσεις της, ώστε να συνεχίζει να εκτελείται το έργο», δηλώνει ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρίας με εκτενή δραστηριότητα στη ΔΕΗ.
Σε αυτό το πλαίσιο, δέκα τουλάχιστον τεχνικές εταιρίες της περιοχής, απέστειλαν επιστολές προς τη ΔΕΗ, εκφράζοντας την παντελή αδυναμία τους να συνεχίσουν την κανονική ροή των εργασιών με αυτές τις συνθήκες. Ζητούν την άμεση καταβολή τμήματος των οφειλών, και την ενημερώνουν πως σε άλλη περίπτωση, από την προσεχή Τρίτη θα κατεβάσουν τους διακόπτες, όχι για λόγους αντίδρασης ή απειλής, αλλά ξεκάθαρης αδυναμίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πληρωμής εργαζομένων, προμηθευτών, και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Χαρακτηριστικό είναι, το ότι σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρείας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή, αφού με δεδομένη την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών και το ενδεχόμενο να «σκάσει» κάποια από τις εταιρίες, έχουν αρχίσει να κλείνουν και οι πόρτες των τραπεζών που τροφοδοτούσαν με ρευστότητα τις τεχνικές εταιρίες, δανειοδοτώντας τες.
Για «μη αναστρέψιμη κατάσταση» μιλά εκπρόσωπος άλλης εταιρίας, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά στο «e-ptolemeos.gr»: Πριν το 6μηνο δεν κάναμε καμία κίνηση, παρά τις αδυναμίες της ΔΕΗ να ανταποκριθεί. Στηρίξαμε την επιχείρηση, αλλά πλέον η ομαλή λειτουργία της εταιρείας μας είναι σε πολύ οριακό σημείο. Η ΔΕΗ αντί να πάρει δάνειο με 10% επιτόκιο από τις τράπεζες, παίρνει με 0% επιτόκιο από τους συνεργάτες της. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο αντιμετωπίζοντας χρέη πολύ μεγαλύτερα από τη δυναμική μας, για χάρη της ΔΕΗ. Μπορεί να χάσουμε τα λεφτά μας, είναι κρίσιμο το σημείο και για εμάς, και για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ».
Το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών έχει μεγάλη έκταση ενώ έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι πάνω από 2000. Και επειδή οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της Εορδαίας και της Κοζάνης, η κρίση αυτή είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.
Στο ερώτημα, τι θα γίνει αν όντως πάμε σε παύση εργασιών, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση και το έλλειμμα του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ, η συντήρηση και λειτουργία των ορυχείων της εκτελείται σε ποσοστό πάνω από 50% από τις τεχνικές εταιρείες. Συνεπώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεση επίπτωση στις ποσότητες εξόρυξης και την ομαλή τροφοδοσία των ΑΗΣ.
Τέλος, καλά πληροφορημένες πηγές που βρίσκονται κοντά στη νέα Κυβέρνηση, μιλούν για ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της Επιχείρησης. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, μελετά την άμεση εξόφληση οφειλών του Κράτους και δημόσιων φορέων προς τη ΔΕΗ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αυξήσει τα ταμειακά της υπόλοιπα. Κατόπιν, το σχέδιο είναι σε βάθος τριμήνου (δηλαδή τέλος Οκτωβρίου) να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των πληρωμών προς συνεργάτες και προμηθευτές της Επιχείρησης, και να πάμε στην κανονικότητα της 3μηνης συμβατικής πίστωσης.