Η επιδρομή της κάμπιας που πλήττει για δεύτερη χρονιά φέτος δάση και δενδροκαλλιέργειες σε περιοχές του νομού Κοζάνης, βρίσκει ανήμπορο το κράτος να παρέμβει και τους απροστάτευτους κτηνοτρόφους και αγρότες σε απόγνωση.
Μετά την περσινή τους εμφάνιση, φέτος οι κάμπιες επανεμφανίστηκαν από τις αρχές Απριλίου, τρώγοντας πουρνάρια και πλατύφυλλα. Αν και πέρασε πάνω από ένας μήνας, μέχρι στιγμής δεν πάρθηκε κανένα μέτρο καταπολέμησης της κάμπιας, με την δασική υπηρεσία και τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν παθητικά την κατάσταση, παρά τις δραματικές εκκλήσεις κτηνοτρόφων και αγροτών. Στο μεταξύ ολόκληρες δασικές εκτάσεις ξεραίνονται και προκαλούνται μεγάλες ζημιές σε βοσκότοπους και αγροτική παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε χωριά των δήμων Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού, όπως Χρώμιο, Αιανή, Ροδιανή, Αγία Παρασκευή, Ροδιανή, Φρούριο, Ελάτη, Λαζαράδες, Γούλες και Αυλές, όπου οι κάμπιες έχουν κατακλύσει δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.
Ο δασάρχης της Διεύθυνσης Δασών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Νικόλαος Σπυριδωνίδης, ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός, καθώς υπογράμμισε στο «e-ptolemeos.gr» ότι «υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης, γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Σημείωσε μάλιστα ότι «το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ζήτησε και πέρυσι από το αρμόδιο υπουργείο να εφαρμοστεί πρόγραμμα καταπολέμησης της κάμπιας, αλλά μας είπαν πως δεν υπάρχουν χρήματα».
Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, δήλωσε ότι «σε μάς δεν έφτασε καμία συγκεκριμένη πρόταση για εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης, ωστόσο αν μάς ζητηθεί μπορούμε να διαθέσουμε ένα ποσό».
Τη θέση ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα διατύπωσε και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Μιχελάκης. Να σημειωθεί ότι η Διεύθνση Δασών ανήκει στην «Αποκεντρωμένη Διοίκηση».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Πλακεντάς και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης επισκέφτηκαν δύο φορές το Χρώμιο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα και συνομίλησαν με κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Κοζάνης διέθεσε 10.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ποσά έχουν διαθέσιμα η Π.Ε. Κοζάνης και η Αποκεντρωμένη, προκειμένου να διενεργηθούν ψεκασμοί, αρκεί να ζητηθούν από την Διεύθυνση δασών, η οποία πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Βεβαίως, με το προαναφερόμενο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά θα γίνουν κάποιοι επιμέρους ψεκασμοί οι οποίοι θα περιορίσουν κάπως το πρόβλημα. Γι’ αυτό η γενναία χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης της κάμπιας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Η εμφάνιση της κάμπιας, σύμφωνα με τον φυτειοϋγειονομικό ελεγκτή – δασολόγο, Μιχάλη Ηλιάδη, ευνοείται από τη ζέστη, γι’ αυτό εκτιμά ότι το φαινόμενο μπορεί να οξυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όσο είναι με τη μορφή της κάμπιας τρώνε τα πλατύφυλλα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς, οι κάμπιες έχοντας σύμμαχο της απραξία των Αρχών, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Μόνο μόλις μεταμορφωθούν σε πεταλούδες φεύγουν, αλλά στο μεταξύ αναπαράγονται για να «ξαναχτυπήσουν» του χρόνου.
Η καταπολέμηση γίνεται μόνο με ψεκασμούς, οι οποίοι πρέπει να γίνουν αποκλειστικά με βιολογικό φάρμακο, υπογράμμισε ο Μ. Ηλιάδης.