Μια δήλωση που ξάφνιασε πολλούς, ήρθε από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση: “Να κοπούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ”. Υποστήριξε δηλαδή εμμέσως, την μείωση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές , σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής.
Η δήλωση αυτή, έρχεται να σπάσει μια μακρά παράδοση, που ήθελε το κράτος και τις διοικήσεις των κρατικών εταιριών να προασπίζονται τα συμφέροντα των νέων μορφών ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών αλλά και της ΔΕΗ. Μια λογική που επικράτησε την προηγούμενη δεκαετία, χαράσσοντας την καινούρια πολιτική για την ενέργεια, της οποίας τις συνέπειες αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η πολιτική αυτή, επέφερε θεμελιώδεις αλλαγές, με σημαντικότερη για εμάς την πριμοδότηση των ΑΠΕ και του ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ εις βάρος του λιγνίτη, και τελικά την εξαφάνιση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα, αφού η χρήση του κατέστη τεχνηέντως ασύμφορη! Πέραν αυτού, οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου είναι σαφές πως δεν υπακούουν σε καμία μορφή υγιούς ανταγωνισμού και επιβαρύνουν δεδομένα την τσέπη του απλού καταναλωτή.
«Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές», λέει επί λέξει ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτά λέγονται σε μία περίοδο που και η ΔΕΗ έχει στραφεί προς την αγορά των ΑΠΕ. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια «εξορθολογισμού» των τιμών και των επιδοτήσεων στην ενέργεια από την Πολιτεία, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει η ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ενέργειας.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, μπορεί να θεωρηθεί μια άλλη σχετική αναφορά με το θέμα, εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με αφορμή το έλλειμμα 287,6 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με πρωταγωνιστές τον Κωστή Χατζηδάκη και τους φορείς των παραγωγών πράσινης ενέργειας. Η εν λόγω διαμάχη, αφορά κυρίως στο ποιος θα πρέπει να «πληρώσει το μάρμαρο» σχετικά με το έλλειμμα, και αποτελεί πεδίο ανοικτής ρήξης των σχέσεων ΥΠΕΝ και παραγωγών ΑΠΕ, όπως επίσης διαβάζουμε στην Καθημερινή της Κυριακής: «Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, που έχει αφήσει ανοικτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έχει ανάψει φωτιές στην πλευρά της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία έχει συσπειρωθεί για να προστατέψει τα κεκτημένα της».
Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» ;
Όπως επίσης αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα, η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ έχει σηκώσει τείχος απέναντι στα σχέδια του υπουργείου και δείχνει την απόφαση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) ως υπεύθυνη του ελλείμματος, καταγγέλλοντας το υπουργείο για πολιτική πριμοδότησης της ΔΕΗ, με τον αρμόδιο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να ξεκαθαρίζει δημοσίως ότι το παραπάνω έλλειμμα δεν πρόκειται να μεταφερθεί στους καταναλωτές το βάρος του ελλείμματος αλλά ούτε και στη ΔΕΗ, η οποία μπορεί να απέφυγε τη χρεοκοπία, αλλά εξακολουθεί να μην είναι μια ανθούσα επιχείρηση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ανοίγει για πρώτη φορά μια συζήτηση-«ταμπού» για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας. Δεν είναι ακόμα σαφές το τι θα γίνει, καθώς η συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης για τις αλλαγές θα καθυστερήσει, δεν μπορεί όμως να περάσει στα ..ψιλά γράμματα, το ότι έχει ανοίξει μια τόσο ιστορική συζήτηση και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο.