Συγκροτήθηκε επιτροπή στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ έστειλε σχετική επιστολή
Σε διερευνητικό επίπεδο ξεκίνησε η συζήτηση για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά εκτιμάται ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει στοχευμένα και οργανωμένα μέσα από τα θεσμικά όργανα των δύο ιδρυμάτων μετά την εκλογή των νέων πρυτανικών οργάνων.
Να σημειωθεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο ιδρυμάτων είναι «ανοιχτή» στο να ανοίξει ο διάλογος για την συνένωση. Eίναι αρκετοί αυτοί που βλέπουν θετικά μία τέτοια εξέλιξη, έστω και αν ορισμένοι εκφράζουν προβληματισμούς και επιφυλάξεις, αλλά το κύριο είναι ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου διαλόγου αποτελεί καθολική άποψη. Θετικοί στη διερεύνηση της ενοποίησης υπό προϋποθέσεις, εμφανίζονται οι πρυτάνεις και του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης και Νίκος Ασημόπουλος, αντιστοίχως. Θεωρούν όμως και οι δυο τους λογικό, ότι δεν μπορούν να δεσμεύσουν τα νέα πρυτανικά όργανα που θα εκλεγούν, γι’ αυτό και μέχρι τώρα οι όποιες συζητήσεις είχαν ακαδημαϊκό ή απλώς διερευνητικό χαρακτήρα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγκροτήθηκε μία επιτροπή διαλόγου με το ΤΕΙ, η οποία όμως στη συνέχεια δεν λειτούργησε, ακριβώς επειδή αναμένονται οι νέες πρυτανικές εκλογές. Επίσης, από πλευράς του ΤΕΙ στάλθηκε επιστολή στο Πανεπιστήμιο, με την οποία ζητείται η έναρξη του διαλόγου. Ένδειξη ότι το θέμα της ενοποίησης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, είναι το γεγονός ότι οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις στο ΤΕΙ, έχουν κάνει σημαία την προοπτική ενοποίησης με το Πανεπιστήμιο, κατά την προεκλογική τους εκστρατεία.
Όπως προαναφέρθηκε η προοπτική της ενοποίησης βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι πιο ένθερμοι, καθώς η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι το ΤΕΙ θα ωφεληθεί περισσότερο από την συνεργασία και την συνένωση με το Πανεπιστήμιο. Από την άλλη στο Πανεπιστήμιο, υπάρχει μεν θετικό κλίμα, όμως τίθενται οι περισσότερες επιφυλάξεις και προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν, ενώ στον διάλογο που ξεκίνησε έστω και άτυπα για τη ώρα, οι δύο βασικότερες είναι:
Πρώτον, το κυρίαρχο μέσα από την διαδικασία ενοποίησης είναι να μην θιχτούν τα δικαιώματα των φοιτητών.
Δεύτερον, το Πανεπιστήμιο επιμένει να τηρηθούν τα κριτήρια ακαδημαϊκότητας και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπερ σημαίνει να δοθεί βαρύτητα στην αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού.
Επίσης, είναι διάχυτη και μία ανησυχία σε επίπεδο φοιτητών, για κάποια «τεχνικά» και νομικά ζητήματα, όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι οι όποιες αλλαγές και η προοπτική ενοποίησης πρέπει να έχουν βάθος πενταετίας, ώστε να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές. Παράλληλα, οι όποιες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών θα πρέπει να γίνουν μελετημένα.
Να σημειωθεί ότι στο ενοποιημένο ανώτατο ΑΕΙ θα έχει θέση η ανάπτυξη διετών προγραμμάτων σπουδών, στα οποία θα μπορούν να παίρνουν μέρος απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για παρόμοια διετή προγράμματα έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του το περασμένο καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναφέρθηκε ειδικά στην ίδρυση τμημάτων για τη Γούνα και το Μάρμαρο, στο πλαίσιο της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή.
Τέλος, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι η ενοποίηση μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης των Περιφερειακών Επιτροπών Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας, οι οποίες όμως δεν συγκροτήθηκαν πουθενά, ούτε στη Δυτική Μακεδονία.