Επενδύσεις ύψους 19εκ. ευρώ περίπου έρχονται για τη Δυτική Μακεδονία, το ερχόμενο διάστημα στον επιχειρηματικό τομέα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ για την «επιχειρηματική επανεκκίνηση» και την «επιχειρηματική ανάκαμψη».
Με συνολικό κόστος δημόσιας δαπάνης 12εκ. ευρώ, τα δύο προγράμματα προσέλκυσαν το μεγάλο ενδιαφέρον νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, εξαντλώντας πολύ γρήγορα τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, αφήνοντας εκτός επιλεξιμότητας αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν παράλληλα να ενταχθούν στις συγκεκριμένες δράσεις.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε την Τρίτη, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής, με την «επιχειρηματική ανάκαμψη» η οποία αφορούσε υφιστάμενες επιχειρήσεις να προσελκύει 216 προτάσεις.
Από αυτές αξιολογήθηκαν θετικά 143, ενώ εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 68 με το συνολικό ύψος των επενδύσεων να φτάνει τα 11,5εκ. ευρώ σε ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 7,8εκ. ευρώ και με ποσοστό χρηματοδότησης στο 70%(σ.σ. και 80% για δαπάνες προσωπικού).
Όπως τόνισαν τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής οι βαθμολογίες των εγκεκριμένων επιχειρήσεων κινήθηκαν ανάμεσα στα 60-90 μόρια αποδεικνύοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ωριμότητας και βιωσιμότητας.
Από τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις το 60% είναι στην Π.Ε. Κοζάνης, όπου χρηματοδοτούνται 41 προτάσεις και ακολουθούν η Καστοριά με 14, τα Γρεβενά με 5 και η Φλώρινα με 8.
Ο τομέας της μεταποίησης κατέχει το 35% των εγκεκριμένων προτάσεων, 25% ανήκει στον κατασκευαστικό τομέα, 20% στον τουρισμό και την εστίαση, 16% στις υπηρεσίες και ένα 4% στη διαχείριση αποβλήτων.
Για την αντίστοιχη δράση της «επιχειρηματικής επανεκκίνησης» που αφορούσε νέες επιχειρήσεις, η συνολική δημόσια δαπάνη ήταν στα 4,2εκ. ευρώ με τις εγκεκριμένες προτάσεις να φτάνουν στα 7,22εκ. ευρώ.
Η δράση προσέλκυσε 147 προτάσεις από τις οποίες 95 αξιολογήθηκαν θετικά και 49 προχώρησαν προς χρηματοδότηση με την υψηλή βαθμολογία άνω των 90 μορίων να επιδεικνύει το επίπεδο του ανταγωνισμού.
28 επιχειρήσεις στην Π.Ε. Κοζάνης, 16 στην Καστοριά 3 στα Γρεβενά και 2 στη Φλώρινα, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση με τις 28 να είναι νέες και τις 21 υπό σύσταση.
20 επιχειρήσεις είναι στον τομέα του τουρισμού, 14 κατασκευαστικές, 7 στη μεταποίηση και 8 στις υπηρεσίες.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, στόχος είναι να φτάσουν τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους πολίτες με έναν συνδυασμό πόρων και πολιτικών για τη Δυτική Μακεδονία για μια νέα καλύτερη κατάσταση που αρμόζει στους κατοίκους της.
Αναλυτικά οι πίνακες:































