Μετά από συζήτηση και απόφαση που πάρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες επανένωσης και επανένταξης των θυγατρικών εταιρειών “Λιγνιτική Μελίτης” και η “Λιγνιτική Μεγαλόπολης” στον όμιλο της ΔΕΗ.
Η διαδικασία αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα και η εκτιμάται ότι θα κρατήσει ένα 2μηνο – 3μηνο και μέχρι τον Μάρτιο στόχος είναι να ενσωματωθούν πλήρως από τη ΔΕΗ, όπως τόνισε μιλώντας σχετικά στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι εταιρείες θα απορροφηθούν και ουσιαστικά θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
Ο κ. Καραλευθέρης αναφέρθηκε στο εν λόγω θέμα λέγοντας ότι πρόκειται για μια «πληγή» για την επιχείρηση, θυμίζοντας ότι αποσχίστηκαν το ’18, μέσω ενός τεχνητού διαχωρισμού, με στόχο να πουληθούν στους ιδιώτες, με το «αφήγημα», όπως το χαρακτήρισε, ότι η ΕΕ δεν θέλει η ΔΕΗ να είναι ο μοναδικός διαχειριστής λιγνιτικών περιουσιών στη χώρα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η απελευθέρωση έγινε στην παραγωγή και στην εμπορία του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εκείνη την εποχή το μόνο που μπορούσαν να σκεφτούν, όπως είπε δεικτικά, ήταν να πουλήσουν τα εργοστάσια και την περιουσία της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η ..βολική “ερμηνεία” της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία καταδίκαζε τη ΔΕΗ να μην είναι ο μόνος παραγωγός λιγνιτικής ενέργειας. «Έτσι ήθελαν να διαβάσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αποφάσισαν να αποκόψουν παραγωγικές μονάδες τις κάνουμε εταιρείες για να πουληθούν στους ιδιώτες. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και εμείς ως εκπρόσωποι στο Δ.Σ. ούτε μια ημέρα δεν αποδεχθήκαμε και σε κάθε δυνατότητα που παρουσιαζόταν, να επιστρέψουν οι εταιρείες στη ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, με την έννοια ότι τα συλλογικά τους δικαιώματα διασφαλίστηκαν, μετά από τεράστιο αγώνα της ΔΕΗ. Ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν λειτουργούν με συντεχνίες. Το ίδιο κάναμε και στις λιγνιτικές [σ.σ. Μελίτης και Μεγαλόπολης], παρότι δεν είχαμε προβλήματα. Θέλαμε να επιστρέψουν οι εταιρείες στον όμιλο γιατί ήταν διαμάντια, εργαλεία παραγωγής, για να μπορέσει η ΔΕΗ να έχει καλύτερη λιγνιτική παραγωγή, προς όφελος των καταναλωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα το θέμα είχε τεθεί από τον κ. Καραλευθέρη τόσο στα ΔΣ της ΔΕΗ αλλά και της Λιγνιτικής Μελίτης, με στόχο να δοθεί λύση.
Υπήρχαν πολλές εκτιμήσεις ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να μείνουν χωριστά, κάτι που αποδείχθηκε, ως είπε μια πλάνη, καθώς «οι ελάχιστες δυνάμεις που τους είχαν μείνει δεν μπορούσαν να κάνουν μεγάλους διαγωνισμούς. Δημιουργούσαν προβλήματα στα κόστη, προμήθειες, εργολαβίες, ενώ πλέον δεν υπήρχε καμία λογική εταιρείες που είχαν την ίδια δραστηριότητα με τη ΔΕΗ να είναι σε άλλο όμιλο».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποφάσισε να φέρει την εισήγηση, επιστρέφοντας οι εταιρείες ώστε να κοπεί το αγκάθι και οι εταιρείες να λειτουργούν εντός του ομίλου, φέρνοντας καλά αποτελέσματα συμμετέχοντας, όπως είπε ο κ. Καραλευθέρης, στην οικονομική παραγωγή της ΔΕΗ, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή, πλέον θα ρίξει το κόστος της. Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να προμηθεύονται, παράγουν, διαθέτουν πόρους ξεχωριστούν για ίδια πράγματα. Ξεχωριστό προσωπικό, διαγωνισμούς, κ.α. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο μάλιστα, να πουλάει κάρβουνο η μία στην άλλη. Μάλιστα στη λιγνιτική Μελίτης υπάρχει πρόβλημα, δεν παραδίνεται το επαρκές κάρβουνο, τη στιγμή που θα μπορούσαν να υπάρχουν τεράστια κέρδη, καθώς ο βασικός προμηθευτής δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του».
Στην ερώτηση, για ποιο λόγο απέτυχε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για την πώληση των 2 εργοστασίων, ο κ. Καραλευθέρης τόνισε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση να ξεκαθαρίσουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ από τα κακώς συμφέροντα των τρίτων γύρω από τη ΔΕΗ», σημειώνοντας πως υπήρξαν καθημερινές παρεμβάσεις και εξυπηρετούνταν παντός τύπου συμφέροντα, με αποτέλεσμα να φτάσει η ΔΕΗ να χρωστάει σε «όλο τον κόσμο», με πάνω από 1 δις χρέη. «Η ΔΕΗ είχε περιέλθει σε μια τραγική κατάσταση και ευτυχώς καταφέραμε με τη νέα κατάσταση να τη γυρίσουμε, με μια διοίκηση που σκέφτεται μόνο τη λειτουργία της εταιρείας. Η κυβέρνηση δεν έδωσε μάχη για τα συμφέροντα της ΔΕΗ», προσέθεσε. Ερωτηθείς γιατί δεν βρέθηκε τότε αγοραστής, ο ίδιος απάντησε πως απαιτούσαν τότε να πάρουν τη λιγνιτική παραγωγή με ποσά 5, 10 και 25 εκ. ευρώ, ποσά που θεωρούνταν εξευτελιστικά.