Η Μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης γιορτάστηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρυοχωρίου Εορδαίας το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε τον Μέγα Πολύ-ιερατικό Εσπερινό στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Εορδαίας π. Αυγουστίνου και πλήθος Ιερέων. Ακολούθησε Αρτοκλασία, Λιτανεία με περιφορά της Ιεράς εικόνας των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης και των Ιερών Λειψάνων τους. Στο τέλος του Πολύ-ιερατικού Εσπερινού ο πατήρ Θεόφιλος Φραγκουλίδης μίλησε για τα πολλαπλά θαύματα των εκ Σαμοθράκης Αγίων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος ευχαρίστησε τους Ιερωμένους και τους Ιεροψάλτες για την συνεισφορά τους στον Πολύ-ιερατικό Εσπερινό καθώς και τις κυρίες του χωριού για τα χειροποίητα εδέσματα που πρόσφεραν τις μέρες του εορτασμού των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χαράλαμπος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία διάβασε το κόλλυβο των Αγίων Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης και κήρυξε τον Θείο λόγο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας λέγοντας «πολλά τα θαυμαστά των Πέντε Νεομαρτύρων των οποίων η Μετακομιδή των ιερών λείψανων έγινε το 2002 στο Καρυοχώρι και από τότε κάνουν εμφανή την παρουσίας τους μέσα από τα πολλαπλά θαύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες του προκάτοχό μου, των πιστών αλλά και τα όσα βιώνω ο ίδιος». Και συνεχίζει με την ομολογία πίστης των Πέντε Νεομαρτύρων «Είμαι Χριστιανός και θα πεθάνω Χριστιανός, μια ομολογία που πρέπει να συνεχίζει και στις μέρες μας» και αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τη Θεομηνία.
Μετά την ευλογία του Αντίδωρου από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χαράλαμπο ακολούθησε το μοίρασμα του κόλλυβου και το παραδοσιακό κέρασμα στο εκκλησίασμα από τις κυρίες του Καρυοχωρίου. Πολλά τα έτη, τις Πρεσβείες των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης να έχουμε!
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια
Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες ο Εμμανουήλ, ο Θεόδωρος, ο Γεώργιος και ο νεότερος Γεώργιος, κατάγονταν από το νησί της Σαμοθράκης. Ο πέμπτος ο Μιχαήλ, καταγόταν από την μεγαλόνησο Κύπρο. Και οι πέντε μαρτύρησαν τον 19ο αιώνα, Kατά το 1821, όταν ξέσπασε η επανάσταση οιΤούρκοι σε αντίποινα εισέβαλαν από την Άβυδο και την Τένεδο στη Σαμοθράκη όπου έσφαξαν τους άντρες άνδρες ενώ τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά, αφού τους απήγαγαν και με τη βία, τους έστειλαν αιχμαλώτους και στην Ανατολή και στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και οι πέντε άγιοι.
Μετά την απελευθέρωση οι υπό αιχμαλωσία αφού επανήλθαν στη Σαμοθράκη (αν και τελούσε υπό τον τουρκικό ζυγό) και έγιναν κάτοχοι της κτηματικής περιουσίας τους ο καθένας, ενώθηκαν με τους Χριστιανούς, αποκηρύσσοντας τον μωαμεθανισμό στον οποίο είχαν μυηθεί με την βία. Αυτό όμως έγινε γνωστό στους Τούρκους που κατοικούσαν στη Σαμοθράκη και μέσω αυτών σε αυτούς που ζούσαν στη Θράκη. Και ο ηγεμόνας της περιοχής μαζί με τον ιεροδικαστή, τους τους απείλησαν και τους υποχρέωσαν να καταβάλουν ένα σημαντικό ποσό και τους άφησαν ελεύθερους. Υπέστησαν πολλά και όταν οι άλλοι κάτοικοι τους παρότρυναν να φύγουν αυτοί ομόφωνα αποφάσισαν να μείνουν.
Κάποια στιγμή έφτασε στην περιοχή ένας ιεροδικαστής, που είχε και πολλή εξουσία, αλλά ήταν και άνθρωπος πολύ σκληρός. Ο Απτιραχμάν – αυτό ήταν το ονομά του – υπεραμύνονταν με σφοδρότητα τη θρησκεία του Μωάμεθ. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους «πέντε» και τους ζήτησε να αλλαξοπιστήσουν. Οι μάρτυρες απάντησαν ομόφωνα: «Εμείς, δικαστή, ήμασταν Χριστιανοί από τη γενιά των πατέρων μας˙ αλλά επειδή αιχμαλωτιστήκαμε σε μικρή ηλικία, βίαια υπαχθήκαμε στη δική σας πλάνη και ασέβεια. Ήδη αφού καταλάβαμε πόσο άσχημα πάθαμε και κυλιστήκαμε στο βυθό της απάτης, επανήλθαμε στη χάρη του Χριστού, στο θαυμαστό του φως, και καθόλου δεν αρνούμαστε την αλήθεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τον Χριστό, τον μόνο και αληθινό Θεό».
Τελικά και αυτός ο δικαστής αφού πήρε χρήματα τους άφησε ελεύθερους. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανέλαβε άλλος δικαστής ο οποίος τους συνέλαβε και τους έκλεισε στη φυλακή. Επι 17 μέρες υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια μέχρι τον θανατό τους το 1835 στο παραθαλάσσιο χωρίο της Θράκης, τη Μάκρη, απέναντι από τη Σαμοθράκη.
Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας