Ως «απαράδεκτη πρόταση» χαρακτηρίζει το Φιλοζωϊκό Σωματείο Πτολεμαΐδας «Οι αδέσποτοι ήρωες» την απόφαση που ενέκρινε την Πέμπτη η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Εορδαίας για επανένταξη αδέσποτων ζώων.
Θυμίζουμε ότι το ρεπορτάζ του «Π», παρουσίαζε τις περιοχές όπου προβλέπεται να γίνεται η επανένταξη των αδέσποτων ζώων, ορίζοντας τις σχετικές Τοπικές Κοινότητες, αλλά και περιοχές εντός πόλης, μακριά από σχολεία, νοσοκομείο, πλατείες και πάρκα.
διαβάστε το χθεσινό ρεπορτά: Εορδαία: Σε ποιες περιοχές προβλέπεται να γίνεται η επανένταξη των αδέσποτων ζώων
Το σωματείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόταση» πρακτικής που «μεταφέρει ζώα από χωριό σε χωριό», τονίζοντας πως «παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους πολίτες».
Επίσης, λέει πως η εν λόγω πρακτική είναι αντίθετη με κάθε φιλοζωική λογική, αλλά συνιστά «απομάκρυνση και εγκατάλειψη». Ακόμη αναφέρεται σε παραβίαση νομοθεσίας (Ν. 4830/2021). Επίσης, θέτει ερωτήματα προς τη λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής, αν είναι νομίμως συγκροτημένη και ποια είναι τα μέλη της. Επίσης, θέτει ερωτήματα για το ποιο συνεργείο περισυλλογής χρησιμοποιείται, αν είναι εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο και γιατί οι περιοχές που επιλέχθηκαν βρίσκονται όπως τονίζει «σε χωράφια, ερημιές και επικίνδυνα σημεία, χωρίς πρόσβαση σε τροφή ή νερό».
200 αδέσποτα φιλοξενούνται στο Δημοτικό Καταφύγιο
Ο «Π» ακολούθησε το ρεπορτάζ και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους λειτουργίας του Δημοτικού Καταφυγίου, πως ο εν λόγω χώρος είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας βάση νομοθεσίας και με βάση την νομοθεσία πάντα, το αδέσποτο δεν αφήνεται «από χωριό σε χωριό» αλλά στον τόπο περισυλλογής του. Προφανώς αν συλλέχθηκε από λ.χ. δίπλα από σχολείο, δεν θα αφεθεί εκεί καθώς απαγορεύεται, αλλά στις τοποθεσίες που ορίζονται σχετικά. Επίσης, υπάρχουν περιοχές που έχουν πληθώρα αδέσποτων ήδη και αυτές έχουν εξαιρεθεί από την επανένταξη (λ.χ. Άγιος Χριστόφορος).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ (OPENGOV.GR)
Να τονιστεί πως ο δήμος δίνει φαγητό στα αδέσποτα, αυτοκίνητο ταΐζει σε συγκεκριμένα σημεία και στην πόλη ή αφήνει τροφές σε φιλόζωους που έχουν κάνει τη σχετική αίτηση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πενταμελή επιτροπή, ορίζεται από το δήμαρχο και σε αυτή υπάρχουν μεταξύ άλλων δύο εκπρόσωποι φιλοζωϊκών, κτηνίατρος, εκπαιδευτής και εκπρόσωπος δήμου. Η πενταμελής εποπτεύει για τη σωστή διαχείριση, που επανεντάσσονται τα ζώα, αν έχουν τροφές κ.ο.κ.
Για το δημοτικό καταφύγιο, σήμερα φιλοξενεί 200 ζώα. Κάποια είναι γερασμένα, κάποια άρρωστα και κάνουν θεραπείες. Η άδειά του είναι για φιλοξενία 80 ζώων, ενώ γίνονται ενέργειες για επέκταση της άδειας και φιλοξενία 160 θέσεων αδέσποτων.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως στο παρελθόν ο δήμος είχε τοποθετήσει ταϊστρες και ποτίστρες, αλλά αυτές εκλάπησαν.
Δείτε όλη την ανακοίνωση του σωματείου “Αδέσποτοι ήρωες” εδώ