Την αρχική απόφαση για τη διερεύνηση της απευθείας αγοράς δύο ακινήτων στην Πτολεμαΐδα έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος για ακίνητα που κρίνονται ως τα μόνα κατάλληλα για την εκπλήρωση δημοτικού σκοπού.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους ιδιοκτήτες δύο ακινήτων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Το πρώτο αφορά διατηρητέο αρχοντικό στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Φιλίππου, το οποίο προτείνεται να στεγάσει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Το δεύτερο είναι το κτίριο του παλιού κινηματογράφου στην οδό Πτολεμαίων 5, με στόχο τη δημιουργία Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου.
Ο κ. Πλακεντάς εξήγησε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας, προκειμένου το θέμα να παραπεμφθεί στη Δημοτική Επιτροπή και να οριστεί ορκωτός εκτιμητής μηχανικός που θα προσδιορίσει την αξία των ακινήτων.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τονίστηκε ότι πρόκειται για κτίρια με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη, ενώ επισημάνθηκε πως το ένα εξ αυτών κινδυνεύει να αξιοποιηθεί διαφορετικά από ιδιώτη επενδυτή (να γκρεμιστεί και να γίνει πολυκατοικία), ενώ το άλλο παραμένει αναξιοποίητο και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε ότι ο Δήμος ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων και προτείνοντας να διεκδικηθεί η απόκτηση και αξιοποίησή τους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Απαντώντας, ο δήμαρχος σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ασκούνταν κριτική στη δημοτική αρχή επειδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για τη διάσωση ιστορικών κτιρίων της πόλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πτολεμαΐδας.
Το θέμα πέρασε ομόφωνα.





























