Σε διαβούλευση τέθηκε από την Τετάρτη και για πέντε ημέρες, το πρώτο στάδιο κατάρτισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Εορδαίας. Η παρουσίαση του 1ου σταδίου της πρώτης φάσης της σχετικής μελέτης, έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης την Τρίτη το μεσημέρι στο δημαρχείο Εορδαίας.
δείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ αναλυτικά τη διαβούλευση κάνοντας κλίκ εδώ
Τη μελέτη παρουσίασε ο ανάδοχος του έργου, που επιλέχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο της εκπόνησης Τ.Π.Σ., σε όλη την Επικράτεια, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στα σημαντικά κατάρτισής του, είναι πως το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μεταξύ άλλων, καθορίζει τις χρήσεις γης στο Δήμο Εορδαίας, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες εκτάσεις είναι κατάλληλες προς λ.χ. αγροτική χρήση, ποιες για βιομηχανική χρήση, για κτηνοτροφική παραγωγή κ.ο.κ. Όλα ορίζονται με βάση το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο και το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής εταιρείας, σε πρώτο στάδιο το Τ.Π.Σ. κάνει μια ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, προτείνοντας λύσεις, σε δεύτερο στάδιο θα γίνει η εκτεταμένη διαβούλευση του σχεδίου, δίνοντας μάλιστα το χρονικό περιθώριο στους πολίτες/αρμόδιοι φορείς να κάνουν παρατηρήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας (τοποθετείται χρονικά περί τα Χριστούγεννα) ενώ το τρίτο στάδιο είναι η γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Τέσσερις κατευθύνσεις
Με το Τ.Π.Σ. θα οργανωθεί η εδαφική περιφέρεια του Δήμου Εορδαίας σε τέσσερις ομάδες. Αρχικά θα οριστούν οι οικιστικές περιοχές του δήμου. Η πόλη της Πτολεμαΐδας έχει ήδη γενικό πολεδομικό σχέδιο, ωστόσο με το Τ.Π.Σ. του δήμου, θα καθοριστούν οι επεκτάσεις. Θα οριστούν, επίσης, περιοχές λ.χ. για βιομηχανική αξιοποίηση, για μεταποίηση και οργανωμένη χωροθέτησή τους, ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις προστασίας κ.ο.κ. Η τρίτη κατηγορία θα αφορά τις περιοχές Natura και τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην τελευταία κατηγορία θα οριστούν οι μη πολεοδομιμένες περιοχές εκτός σχεδίου και ορίων οικισμών (για αγροτικές και άλλες ζώνες), με στόχο την ορθολογική κατανομή των χρήσεων γης.
Κομβικές ημερομηνίες για την οριοθέτηση είναι το 1920 και το 1981, με το σχέδιο να περιλαμβάνει στοιχεία και για την πληθυσμιακή μεταβολή των οικισμών στο πέρασμα του χρόνου.
Στον χάρτη που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται και οι ορισμένες ως βιομηχανικές περιοχές (το βιομηχανικό πάρκο). Ειδική αναφορά έγινε στην αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του δήμου για την προσέλκυση επενδύσεων, τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της ιστορίας/φύσης/γαστρονομίας του τόπου, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση των υποδομών και τον εκσυχρονισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Στο πολεοδομικό σχέδιο θα ορίζονται οι ζώνες για αγροτική γη στις οποίες θα απαγορεύονται τα φωτοβολταϊκά, οι ζώνες προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και πολεοδομικής οργάνωσης των οικισμών, ενώ λόγος έγινε και για τις ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αξία έχει να αναφερθούν οι περιπατητικές διαδρομές σε περιαστικές περιοχές και χώρους πρασίνου, με την Εορδαία να έχει τρεις: Στη Βλάστη, στο Καστανόδασος και στο Φράγμα Περδίκκα.
Στο Τ.Π.Σ. καθορίζεται, επίσης, η επέκταση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, χωροθετείται το επιχειρηματικό πάρκο Αναρράχης (για βιομηχανίες χαμηλής και μεσαίας όχλησης), ενώ στον αστικό ιστό προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις στο πολεοδομικό δίκτυο, κάποιες πεζοδρομήσεις (ζητήματα που θα εξειδικευθούν στο 2ο στάδιο της μελέτης).
Β.Σ.