Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγάλη πυροσβεστική άσκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή της μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Εορδαίας, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ. και Βουλγαρίας, με την ονομασία «BALKAN 2018» και σενάριο την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι).
Στην άσκηση συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Π.Υ. Πτολεμαΐδας αλλά και γειτονικούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ από την Ήπειρο και την Θεσσαλονίκη, καθώς και εναέρια πυροσβεστικά μέσα που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, ενώ συνέδραμαν δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας, της αστυνομίας, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντές διασώστες. Καθώς, στόχος εκτός από την υπηρεσιακή αφύπνιση των πυροσβεστών ήταν να δοκιμαστεί και η αξιοπιστία των επικοινωνιών, της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτει η Πυροσβεστική και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αυτή άσκηση των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος υπό τον Αρχηγό Σ. Τερζούδη, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας καθώς παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ι. Καπάκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και της περιφερειακής αρχής, αλλά και οι σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας.
Την ικανοποίησή του για την άσκηση αυτή εξέφρασε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, με δήλωσή του στο «e-ptolemeos.gr», τονίζοντας τα εξής: «Ο σχεδιασμός της άσκησης από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των όμορων χωρών έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς έχει σκοπό να προάγει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των βαλκανικών χωρών, γιατί για να αντιμετωπιστεί μια φυσική καταστροφή ή ένα τεχνολογικό ατύχημα χρειάζεται συνεργασία. Η συνεργασία είναι μονόδρομος και σ’ αυτό το πνεύμα οφείλεται και η παρουσία των ομολόγων των όμορων χωρών.»
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή «έχει διττό στόχο. Αφ’ ενός να δοκιμάσουμε τα συστήματά μας, να ενσωματώσουμε νέες τεχνικές, να δούμε αδυναμίες και λάθη ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, έτσι ώστε με την έναρξή της και στην αιχμή της να είμαστε έτοιμοι. Και από την άλλη να ενισχύσουμε και τις διεθνείς μας συνεργασίες και αυτό έχει τη σημασιολογία του, γι’ αυτό βρίσκονται εδώ και αντιπροσωπείες των άλλων χωρών. Φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν και δυνάμεις και από αυτές τις χώρες, έτσι ώστε σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών να μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε από κοινού και εν τη γενέσει τους.» Σημείωσε δε ότι αυτό έρχεται ως συνέχεια και του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας που δημιουργείται στην ΑΕΒΑΛ «που φιλοδοξούμε να μην είναι Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά της Νοτιoανατολικής Μεσογείου, που έρχεται να καλύψει αδήριτες ανάγκες στο πεδίο των εκτάκτων αναγκών.»