ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον νέων του Μεσοβούνου για τη δενδροκομία και δη την κερασοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλους σχεδόν τους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Βερμίου του δήμου Εορδαίας.
Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε η μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων σε ημερίδα για την κερασοκαλλιέργεια που διοργάνωσε ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μεσοβούνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
Την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των παραγωγών για τις δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα στην περιοχή και ιδιαίτερα της κερασοκαλλιέργειας που κερδίζει συνεχώς έδαφος, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τόνισαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Ασφαλτίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στάθης Δουλγερίδης. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη ολοκλήρωσης και επέκτασης των αρδευτικών υποδομών του Μεσοβούνου που θα συμβάλλουν στην περεταίρω ανάπτυξη της δενδροκομίας.
Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της κερασοκαλλιέργειας στην περιοχή του Βερμίου λόγω εδαφών και κλίματος τόνισε ο τέως διευθυντής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, Ιωάννης Χατζηχαρίσης, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να συστηματοποιήσουν την καλλιέργεια και να οργανωθούν οι παραγωγοί, να συνεταιριστούν για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να μπορέσουν να πουλάνε τον καρπό οργανωμένα.
Την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και ανασυγκρότησης της ομάδας παραγωγών του Μεσοβούνου, η λειτουργία της οποίας ανακλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, λόγω ότι είχε ατονήσει τα τελευταία 7 χρόνια, τόνισε ο Γεωπόνος- Οινολόγος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πως μια και αναπτύσσεται πολύ δυναμικά στην περιοχή η καλλιέργεια το μήλου και της κερασιάς πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν.
«Πρέπει να καταλάβουν οι παραγωγοί ότι όταν συνεταιρίζονται είναι δυνατοί, αυξάνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη, μπορούν να εφαρμόσουν συστήματα ποιότητας, συστήματα ολοκληρωμένης ς διαχείρισης, να κάνουν επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία τούς ενισχύουν με 50%-60%», αλλά και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως το ψυγείο του Μεσοβούνου.
Στην μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει η κερασοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Βερμίου, αναφέρθηκε ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Πύργων, Γιώργος Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι η κερασοκαλλιέργεια μπορεί να λύσει προβλήματα στην κρίση που περνάμε, δεδομένου ότι η δενδροκομία είναι αυτή που θα βγάλει από το τέλμα τον αγροτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι η κερασοκαλλιέργεια στην περιοχή των Πύργων ανέρχεται σε 1.500 στρέμματα και σε 500 στρέμματα στο Μεσόβουνο, είπε, «αλλά αυτό που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα είναι ότι η κερασοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι έχει μια τάση αύξησης και στρεμματική αλλά και ότι αφήνει πάρα πολύ καλό εισόδημα στον παραγωγό.». Με την προϋπόθεση, σημείωσε, ότι υπάρχουν έργα υποδομών, καθώς αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της δενδροκομίας, καθώς όσες εκτάσεις αρδεύονται τριπλασιάζουν τα εισοδήματα των παραγωγών.
Συστάσεις για την κερασοκαλλιέργεια σε μια περιοχή που ενδείκνυται γι’ αυτή την καλλιέργεια έδωσε ο Τεχνολόγος Γεωπόνος του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, Κωνσταντίνος Καζαντζής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να κοιτάξουν τον τρόπο εμπορίας και διάθεσης του κερασιού στην αγορά, αλλά και πως μια και οι αγρότες στη χώρα μας είναι πλέον αξιόλογοι και μορφωμένοι πρέπει η πολιτεία να στηρίξει και την έρευνα για να μπορέσει να βοηθηθεί ο Έλληνας αγρότης.
Τα συγχαρητήριά τους στον ΤΟΕΒ και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοβούνου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας αυτής που συμβάλλει στην ενημέρωση των καλλιεργητών εξέφρασαν ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιάννης Τσοκτουρίδης και ο βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε και η παρουσίαση βιβλίου αναφορικά με την κερασοκαλλιέργεια.