Αντιρρήσεις εξακολουθεί να διατυπώνει η τοπική κοινωνία της Ολυμπιάδας, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, για τον τόπο μετεγκατάστασης των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, σε κτηματική περιοχή του αγροκτήματος Ολυμπιάδας. Καθώς, όπως τόνισαν σε νέα λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή για το θέμα της μετεγκατάστασης των Αναργύρων δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν για το σκοπό αυτό εκτάσεις στις οποίες βρίσκονται σταβλικές εγκαταστάσεις, που είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκότοποι, που υποθηκεύουν την μελλοντική ανάπτυξη του οικισμού ή την “Ακρόπολη” της Ολυμπιάδας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος.
Συγκεκριμένα σε νέα λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και αρκετών δημοτικών συμβούλων κυρίως της αντιπολίτευσης, αλλά και του δημάρχου Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη, παρουσιάστηκε στους κατοίκους από στελέχη της ΑΝΚΟ ΑΕ η συγκριτική πολυκριτηριακή αξιολόγηση και πρόταση κατάλληλων θέσεων (4 περιοχών) για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων. Διότι ως γνωστόν, οι κάτοικοι του πληττόμενου από τη ΔΕΗ οικισμού των Αναργύρων σε δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 2011 επέλεξαν την Ολυμπιάδα για τη μετεγκατάσταση του νέου οικισμού τους και όχι κάποια από τις προτεινόμενες θέσεις στο δήμο Αμυνταίου.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, Γιώργος Αμανατίδης, αλλά και παριστάμενος μελετητής της εταιρείας, οι τέσσερις περιοχές που επελέγησαν ικανοποιούν κατ’ αρχήν το βασικό κριτήριο της επάρκειας χώρου, καθώς είναι πάνω από 450 στρέμματα η κάθε μία (το αγρόκτημα των Αναργύρων έχει έκταση 580 στρέμματα), αλλά και κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά- πολιτιστικά, καθώς και χρονικά κριτήρια, εκ των οποίων προκρίνονται οι δύο. Επισήμαναν εξάλλου τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η μετεγκατάσταση για την ίδια την Ολυμπιάδα, υπογραμμίζοντας ότι η ενδυνάμωση του πληθυσμού θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του οικισμού, όπως έγινε για παράδειγμα με τη μετεγκατάσταση της Νέας Καρδιάς στα Κοίλα Κοζάνης που είναι σήμερα από τους πιο δυναμικούς οικισμούς του δήμου Κοζάνης.
Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης ζήτησε από τα στελέχη της ΑΝΚΟ να εξεταστεί επισταμένα το τι θα κερδίσει ο οικισμός της Ολυμπιάδας από την μετεγκατάσταση των Αναργύρων στην κτηματική περιοχή τους, τι προστιθέμενη αξία θα αποκτήσει η ίδια η Ολυμπιάδα και δήλωσε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει η όποια επιλογή να δίνει απαντήσεις στα αγέννητα παιδιά μας, της Ολυμπιάδας και των Αναργύρων και όχι πρόσκαιρα. Όλες οι πολιτικές πρέπει να έχουν βάθος χρόνου. Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε».
Ο δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν οι συνθήκες από τη δημιουργία νέου οικισμού δίπλα στην Ολυμπιάδα, με τη δημιουργία και βελτίωση των έργων υποδομής και στην Κοινότητα Ολυμπιάδας και υπογράμμισε: «τίποτα δεν θα γίνει εάν δεν το αποφασίσουν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας. Όποια απόφαση κι αν πάρετε θα τη διεκδικήσουμε μαζί», επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό στο οποίο πρέπει να καταλήξουν οι κάτοικοι είναι εάν συμφωνούν με την ίδια τη μετεγκατάσταση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Πλακεντάς τόνισε κι εκείνος ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση των κατοίκων της Ολυμπιάδας λέγοντας: «όλα θα γίνουν με άμεση δημοκρατία. Εσείς θα αποφασίσετε εάν και που θα γίνει η μετεγκατάσταση, κανείς δεν θα αποφασίσει πίσω από κλειστά γραφεία» για να προσθέσει: «αποφασίστε όποια από τις 4 θέσεις θέλετε εσείς.»
Ζητήματα μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής του αεροδρομίου Ολυμπιάδας έθεσε η πρόεδρος της Τ.Κ. Ολυμπιάδας Χριστίνα Φιλίππου, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι θέλουν χρόνο και ενημέρωση για να αποφασίσουν και πως θα πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα ποια περιοχή θα δοθεί για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων για να μην υποθηκευτεί η μελλοντική ανάπτυξη του οικισμού τους.
«Έχουμε βάλει μερικούς όρους και ζητούμε να γίνουν σεβαστοί», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Τ.Κ. Ολυμπιάδας Φίλιππος Δίγκας, καθώς όπως είπε στις προτεινόμενες εκτάσεις περιλαμβάνονται 3,5 στρέμματα που είχαν αγοραστεί από τους παππούδες τους και χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και δεν πρόκειται για εκτάσεις του δημοσίου όπως αναφέρεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και η Ολυμπιάδα να έχει ποσοστό εντοπιότητας στις προσλήψεις στη ΔΕΗ.
Διοικητική συνένωση των δύο οικισμών ζήτησαν αρκετοί κάτοικοι της Ολυμπιάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η κοινότητα των Αναργύρων πρέπει να αποσπαστεί από το Ν. Φλώρινας.
Σε παρέμβασή του ο δ.σ. της αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του δήμου Εορδαίας, Στέφανος Μπίγγας, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση του δήμου Εορδαίας για επιλογή συγκεκριμένου χώρου, «υπάρχει μονάχα απόφαση για διερεύνηση κατάλληλου χώρου», απαντώντας ουσιαστικά σε σχετικές αιχμές κατοίκων.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αμυνταίου Κ. Θεοδωρίδης είπε ότι συμμετείχε στη λαϊκή συνέλευση επειδή θέλει να ακούσει τις απόψεις των κατοίκων. Δήλωσε ότι φυσικά ως δήμαρχος δεν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη των γεγονότων, να χάσει δηλαδή ο δήμος Αμυνταίου ένα κομμάτι του, ούτε για το γεγονός ότι ο πλούτος από τη μετεγκατάσταση φεύγει από το δήμο Αμυνταίου. Πάνω από όλα όμως, σημείωσε, πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση και των δύο κοινοτήτων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η λαϊκή συνέλευση της Κυριακής στην Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης συντονισμού για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη.