Ένοχοι για τον 5χρονο Στάθη το Πάσχα του 2016 σε οικία σε περιοχή της Κοζάνης, κρίθηκαν από το δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι, ιδιοκτήτες σκυλιών ράτσας ροτβάιλερ, σκυλιά που επιτέθηκαν και σκότωσαν το παιδί.
Το δικαστήριο αποφάσισε την πενταετής καταδίκη έκαστος για τους κατηγορουμένους, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ενώ η ποινή έχει όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση κάθε 1 και 15 του μηνός στο αστυνομικό τμήμα, να μην αποκτήσουν νέο σκύλο καμίας ράτσας και καταβολή εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ έκαστος, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Το δικαστήριο επίσης επικυρώνει την κατάσχεση ενός σκυλιού που είχαν στο σπίτι και διαβιβάζει στην εισαγγελέα διάταξη ώστε να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων για παραβίαση της διάταξης απόκτησης σκύλου. Η ποινή που είναι εξαγοράσιμη, ορίστηκε σε 20 ευρώ την ημέρα.
Είχε προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως να κριθούν ένοχοι αμφότεροι και πρότεινε επίσης να απορριφθούν τα ελαφρυντικά. Η κατηγορία που τους βαραίνει είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε προτείνει να μην υπάρχει αναστολή ή μετατροπή της απόφασης (Φυλάκιση 5 ετών έκαστος) διότι τους έκρινε επικίνδυνους για τέλεση εκ νέου αδικήματος καθώς δεν έδειξαν ίχνος μεταμέλειας.
Η Εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά των δύο κατηγορούμενων, αφού, στην αγόρευσή της όρισε ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το θάνατο του Στάθη τους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας, μάλιστα, πως δεν είχαν μεριμνήσει για τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.
Ο άνδρας κατηγορούμενος, απόστρατος αξιωματικός του στρατού, απέδωσε ευθύνες για το θάνατο του παιδιού στους γιατρούς που χειρίστηκαν το περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο η γυναίκα του, επίσης κατηγορούμενη, η οποία άφησε υπόνοιες για κακή επιμέλεια του παιδιού από τη μητέρα του.
Ωστόσο, η δίκη ξεκίνησε με την πολυαναμενόμενη κατάθεση του χειρούργου του Μαμάτσειου, Μιχάλη Δουλγεράκη, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας λόγο για «εμπόλεμη μάχη».
Δηλώσεις συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Παναγιώτας Μπίκα για την απόφαση:
Δηλώσεις συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Ζήση Βρίκου για την απόφαση:
Συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Βασιλειάδης:
Ο καταδικασθείς Υποστράτηγος Εν αποστρατία Ι. Μαρας
Δουλγεράκης: «Αντέχετε την αλήθεια;- Νόμιζα ήμουν σε εμπόλεμη ζώνη»
Με τη φράση «αντέχετε την αλήθεια;» ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Μιχάλης Δουλγεράκης, αντέκρουσε την μομφή περί ιατρικών λαθών στην υπόθεση χειρισμού του περιστατικού του 5χρονου Στάθη, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2016 μετά από επίθεση σκύλων σε οικία της Κοζάνης.
Η πολυαναμενόμενη παρουσία του Ιατρού στην πολύκροτη δίκη, έφερε στην επιφάνεια πτυχές από τα κρίσιμα λεπτά εντός του Μαματσειου Νοσοκομείου, με τον ίδιο να αναφέρει πως η εικόνα του παιδιού θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη».
Παράλληλα ανέφερε πως πάλευε να σώσει το παιδί από τη μια αλλά παράλληλα είχε αντιμέτωπο το χρόνο, καθώς τα τραύματά του ήταν συντριπτικά.
Από πλευράς υπεράσπισης ζητήθηκαν εξηγήσεις για την καταγραφή του περιστατικού σε «λάθος βιβλίο» από αυτό που προβλέπεται, ενώ ζητήθηκε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον γιατρό Θανάση Κοσματόπουλο.
Σε αυτό το σημείο ο Μιχάλης Δουλγεράκης, ανέφερε πως ο κ. Κοσματοπουλος δεν είναι ιατροδικαστής και τον κάλεσε να προσκομίσει την πιστοποίησή του.
Αναφορικά με τις ενέργειες του ιατρικού προσωπικού τόνισε πως όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων έπεσαν πάνω στο περιστατικό παρά το ισχυρό σοκ το οποίο δέχτηκαν:
«Συγκινηθήκαμε, λυπηθήκαμε, είμαστε άνθρωποι και όχι μόνο γιατροί».
Κατηγορούμενοι: «Για το θάνατο ευθύνονται οι γιατροί- Δεν προέβλεψα το απρόβλεπτο»
Αποδίδοντας ευθύνες στους γιατρούς που χειρίστηκαν το περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, αλλά και σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ για την έκθεση την οποία συνέταξαν σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας στο σπίτι του, ξεκίνησε την απολογία του ο ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του θανάτου του 5χρονου Στάθη, από επίθεση σκύλων. Ο κατηγορούμενος τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει ευθύνη για το θάνατο του παιδιού «ο οποίος δεν προήλθε από τα δαγκώματα των σκύλων από την κακή αντιμετώπιση των γιατρών» και αποδέχτηκε πως το λάθος του ήταν στο γεγονός πως δεν προέβλεψε το απρόβλεπτο. Παράλληλα στην απολογία του σημείωσε πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα ενδεδειγμένα ενώ υποστήριξε πως δέχθηκε bulling από τα ΜΜΕ, ύβρις, προπηλακισμούς και κατηγόρησε τον συνήγορο υπεράσπισης, Ζήση Βρίκο, ότι τον αποκάλεσε «δολοφόνο» σε τηλεοπτική εκπομπή. «Ουδέποτε έδωσα δικαίωμα σε κανέναν, είμαι υποχρεωμένος να υπακούω στου νόμους». Η σύζυγος του κατηγορουμένου στην κατάθεση της άφησε υπόνοιες για κακή επιμέλεια του παιδιού από τη μητέρα του. Για ακόμη μια φορά υπήρξε ένταση μεταξύ κατηγορουμένων και Προέδρου της έδρας, με την κατηγορούμενη να ζητάει να γραφτεί στα πρακτικά πως δεν την άφησε να απολογηθεί ενώ ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως υπάρχει κακοδικία. Μετά από την νέα ένταση η έδρα διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Εισαγγελέας: «Είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το θάνατο του Στάθη και οι δύο κατηγορούμενοι»
Ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το θάνατο του 5χρονου Στάθη, υπέδειξε η εισαγγελέας της έδρας τους δυο κατηγορούμενους, οι οποίοι, όπως τόνισε ήταν «από κοινού ιδιοκτήτες των 9 σκύλων για τα οποία δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας τα οποία προβλέπονται».
Μάλιστα η εισαγγελέας υποστήριξε πως στην οικία τους συντηρούσαν ουσιαστικά ένα κυνοκομείο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, ενώ θεώρησε πως τα σκυλιά δεν είχαν την ενδεδειγμένη εκπαίδευση «την οποία κατά δήλωσή τους είχαν αναλάβει οι κατηγορούμενοι».
Αναφορικά με το ζήτημα της ιατρικής αμέλειας, απέρριψε το συγκεκριμένο επιχείρημα υπογραμμίζοντας πως το παιδί προσκομίστηκε ημιθανές στο Νοσοκομείο «με τους γιατρούς να πράττουν τα δέοντα».
Πολιτική αγωγή: «Είχαν ωρολογιακές βόμβες στο σπίτι τους»
Την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων ζήτησαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής οι οποίοι στην αγόρευση τους αιτήθηκαν την μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Όπως τόνισαν τόσο ο Ζησης Βρίκος όσο και η η Παναγιώτα Μπικα, στάθηκαν στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και στην κατάσταση που είχαν δημιουργήσει με τα σκυλιά εντός της οικίας τους χωρίς να έχουν τον πλήρη έλεγχο τους.
«Είχαν ωρολογιακές βόμβες στο σπίτι τους και ήταν δεδομένο πως το κακό θα συνέβαινε», τόνισε η κα Μπικα.
Το δικαστήριο διέκοψε για άλλη μια φορά μετά τη νέα ένταση του Προέδρου της έδρας και του συνηγόρου υπεράσπισης, Νίκο Βασιλειαδη, όταν ο τελευταίος ζήτησε να κατοχυρωθούν στα πρακτικά ενστάσεις του για παραλείψεις της ακροαματικής διαδικασίας.
Υπεράσπιση: «Προειλημμένη απόφαση από Πρόεδρο και Εισαγγελέα»
Για προειλημμένη απόφαση από πλευράς Προεδρεύοντος και εισαγγελέως, έκανε λόγο στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης, Νίκος Βασιλειάδης, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν κατευθυνόμενες ερωτήσεις και όχι ανεπηρέαστη διαδικασία από εξωγενείς παράγοντες.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι δακτυλοδεικτούμενοι στην κοινωνία της Κοζάνης, είναι «αυτοί με τα σκυλιά» και η εκδοχή των δολοφόνων είναι πολύ βολική για το δικαστήριο. Ρίχνεται αυτούς στα σκυλιά γιατί είναι προφανές πως είναι δύσκολο να κατηγορηθεί το Μαμάτσειο νοσοκομείο στα μάτια της κοινής γνώμης».
Ο κ. Βασιλειαδης επέμεινε στον ισχυρισμό του ιατρικού λάθους, για το θάνατο του 5χρονου Στάθη και ζήτησε να μην παρθεί απόφαση «λαϊκού δικαστηρίου» λέγοντας: «Η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος έχουν χιλιάδες θύματα σε πηγάδες από λαϊκά δικαστήρια και τηλεδίκες άλλων εποχών».
Κλείνοντας επεσήμανε πως η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί στο Εφετείο και προέβλεψε πως «αργά ή γρήγορα οι κατηγορούμενοι θα δικαιωθούν».
Ζήσης Πιτσιάβας