– Καταδικάστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις διευθυντές!
Ένοχη έκρινε τη ΔΕΗ το Τριμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης για τη μόλυνση των νερών του Ελλησπόντου Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο, σε μια καταδικαστική απόφαση-σοκ για την επιχείρηση, αφού καταδικάζονται οι τρεις από τους τέσσερις πρώην διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του ΛΚΔΜ της επιχείρησης, για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά τη διαχείριση της τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών του Ελλησπόντου να πίνουν μέχρι το 2013 νερό με εξασθενές χρώμιο.
Αναλυτικότερα, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και εισαγγελέα και η ποινή που υπέβαλε στο δικαστήριο είναι η εξής: Αθώος κρίθηκε ο νυν διευθυντής ορυχείου Νοτίου Πεδίου Οδυσσέας Σούλης και ένοχοι οι τρεις προκάτοχοι του. Στους κ.κ. Γιάννη Ιωακείμ και Κώστα Θεοδωρίδη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και στον Στέργιο Παπατέρπο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Όλες οι ποινές είναι με αναστολή και για όλες ασκήθηκε έφεση.
Θυμίζουμε πως στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων το 2013 – οπότε και εντοπίστηκε το πρόβλημα – Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης και Ρυακίου Ελένη Σιαμίδου. Το εξασθενές χρώμιο είχε εντοπιστεί κατόπιν μετρήσεων που διενήργησε η ΔΕΥΑΚ, η οποία στις 23 Απριλίου 2013 ενημέρωσε τις Τοπικές Κοινότητες. Η μήνυση κατατέθηκε κατά παντός υπευθύνου στις 30 Απριλίου 2013 και ακολούθησε εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες και γιατί δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
Με το άκουσμα της απόφασης επικράτησε «πανικός» στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια στελεχών της ΔΕΗ, με τον νυν ορυχειάρχη Νοτίου Πεδίου, που αθωώθηκε από το Δικαστήριο, Οδυσσέα Σούλη, να δίνει εντολή να σταματήσει η παραλαβή τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Ο κ. Σούλης πήρε την απόφαση να σταματήσει η τροφοδοσία από τον ΑΗΣ Καρδιάς, με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο καταδίκασε τη ΔΕΗ για τον τρόπο εναπόθεσης της τέφρας, άρα δε μπορεί να συνεχίζεται η διαδικασία απόθεσης εν γνώσει του, μετά την καταδικαστική απόφαση (παρά το γεγονός ότι οι κοινότητες του Ελλησπόντου άρχισαν να παίρνουν νερό από άλλη πηγή το 2013). Δεδομένης της απόφασης θεώρησε – λένε οι πληροφορίες- πως ζήτησε να σταματήσει η αποκομιδή της τέφρας από τον επίμαχο ΑΗΣ.
Η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, παρενέβη και έδωσε εντολές ώστε να μην ισχύσει η παραπάνω απόφαση, με τον ΑΗΣ και το Ορυχείο να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά. Άλλωστε –φέρεται να λέγεται – πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού, θέτοντας ζήτημα ενεργειακής επάρκειας στη χώρα.
Όπως αποφασίστηκε, η λειτουργία θα συνεχίσει κανονικά, σίγουρα μέχρι και τη συνεδρίαση που θα γίνει για το θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ώστε να παρθεί η οριστική απόφαση.
Η ερμηνεία που δίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα ενεργειακά, στην εν λόγω εξέλιξη, είναι πως: Η καταδικαστική απόφαση κάθε άλλο παρά καλή είναι για τη ΔΕΗ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ερμηνείας πως καταδικάζεται ο τρόπος εναπόθεσης της τέφρας στην επίμαχη χρονική περίοδο, ωστόσο το ότι αθωώνεται ο νυν διευθυντής μπορεί να σημαίνει πως το πρόβλημα δεν συνεχίζει να υπάρχει. Η διοίκηση των ορυχείων, συνεπώς, αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να συνεχιστεί η όχι η απόθεση, με την διεύθυνση των ορυχείων της ΔΕΗ να έρχεται και να λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, η εναπόθεση συνεχίζεται και όποιο θέμα προκύψει θα συζητηθεί όπως και να έχει στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στις 8 Μαρτίου.
Τις απογευματινές ώρες χθες προκλήθηκε τεράστια σύγχυση ανάμεσα στα υψηλά και μεσαία στελέχη της ΔΕΗ για το τι θα πρέπει να γίνει, ενώ όλοι είχαν διαφορετική γραμμή. Υπάρχει τεράστια ανησυχία για το εάν τα στελέχη της επιχείρησης θα βρεθούν ή όχι νομικά εκτεθειμένοι στη συνέχεια.
Πρόκειται για την δεύτερη απευθείας παρέμβαση της Διοίκησης σε κάτι τόσο σοβαρό, θυμίζουμε την απόφαση για συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, παρά τη συμπλήρωση των ωρών λειτουργίας του.