ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π. ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ
- Πως θα στελεχωθούν οι δήμοι με μηχανήματα και προσωπικό – Οι ελλείψεις στο Δήμο Εορδαίας
Για ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, το οποίο όμως για να γίνει πρέπει να λυθούν μια σειρά ζητημάτων και πρωτίστως να βρεθεί χρηματοδότηση και να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, έκανε αναφορά από την Πτολεμαΐδα, όπου και συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή, παρουσία εκπροσώπων των παρατάξεων, ο γενικός γραμματέας πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς, αναφερόμενος φυσικά στο σχέδιο για να γίνει ο χώρος της ΑΕΒΑΛ Εθνικό Κέντρο Πολιτικής προστασίας. Ο ίδιος μάλιστα έκανε αναφορά και σε εποχές Μαυρογιαλούρων όπου ανακοινώνονταν έργα χωρίς χρονοδιάγραμμα, κάτι που πρέπει να τελειώσει όπως τόνισε. Ο γ.γ., επίσης, αφού ανέπτυξε τις αλλαγές που έρχονται στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας με το νέο νόμο, μίλησε και για το πώς θα αντιμετωπιστεί το κομμάτι των ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανήματα πανελλαδικά στις αυτοδιοικητικές αρχές.
Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας δήμος όπως της Εορδαίας ημιορεινός, που έχει αρκετά ρέματα, αλλά και ανάγκη για την παρουσία μέσων και προσωπικού πολιτικής προστασίας, ζητώντας βοήθεια της γγ. Πολιτικής προστασίας για τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να μπει ένα σοβαρό πλαίσιο στην πολιτική προστασία, για να μην ξαναζήσουμε δύσκολες καταστάσεις», προσέθεσε χαρακτηριστικά. .
Ειδικότερα για την πρόταση που έχει κάνει για τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο χώρο της ΑΕΒΑΛ, αναφέρθηκε, αρχικά στην επί τόπια επίσκεψη που έγινε στο χώρο, λέγοντας πως είναι μια πρόταση που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από πολύ ιδανικές συνθήκες για να προσδιοριστεί το κέντρο πολιτικής προστασίας, για να γίνεται εκπαίδευση. Επίσης, όπως προσέθεσε ο δήμαρχος, η Πτολεμαΐδα είναι ένα κομβικό σημείο στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια και θα μπορούσε ένα τέτοιο κέντρο με συνέργειες, να προχωρήσει σε αντίστοιχες εκπαιδεύσεις από τα Σκόπια και την Αλβανία.» Είμαστε σε μια περιοχή που έχει συνειδητά συνδυάσει το εθνικό κέντρο πολιτικής προστασίας, με τη Σχολή Πυροσβεστικής, που αναβαθμίστηκε πρόσφατα», τόνισε.
Ο δήμαρχος, μάλιστα παρέδωσε στον κ. Χαρδαλιά έναν φάκελο με μια πρώτη μελέτη για το Εθνικό Κέντρο πολιτικής προστασίας, ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που είχε αναπτυχθεί με την ΑΝΚΟ και επίσης, όπως επίσης και ένα αντίγραφο της προγραμματικής σύμβασης για τη δεύτερη φάση των κτηριακών υποδομών της σχολής , που πρέπει να τρέξει άμεσα.
Τι θα αλλάξει με τον νέο νόμο πολιτικής προστασίας
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα στοίχημα που επιβάλει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, μιλώντας για τις επισκέψεις που κάνει στην αυτοδιοίκηση και πόσο αυτές βοηθούν στο να έχει εικόνα για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο και τι αλλαγές αυτός θα έχει στο κομμάτι της πρόληψης. Βαρύτητα θα δοθεί στον συντονισμό, τόνισε επίσης, και ανά ΠΕ, ενώ επεσήμανε πως την ώρα της κρίσης θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να κάνει την ώρα που πρέπει, στην ώρα που πρέπει για να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός. Μίλησε για τις παθογένειες που υπάρχουν την ώρα της κρίσης, αλλά και για την κήρυξη μιας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη ώστε να προχωρούν με άμεσες διαδικασίες, ομοίως και σε πέντε κατηγορίες έργων στο κομμάτι της πρόληψης (καθαρίσεις, αποκαταστάσεις κ.α.), ώστε να σταματήσει το «μπαλάκι» ευθυνών.
ΑΕΒΑΛ: Το ενδιαφέρον πρότζεκτ και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν
Για την ΑΕΒΑΛ, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως είχε μια πρώτη εικόνα αλλά ήθελε να έχει ιδία άποψη για το χώρο. Εμφανίστηκε θετικός, αλλά τόνισε πως χρειάζεται δουλειά για να μετεξελιχθεί, λέγοντας πως: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κάθε φορά που πάω κάπου, καλούμαι να ανακοινώσω ή να εξαγγείλω κάτι . Εγώ δεν είμαι εδώ να εξαγγείλω. Είμαι εδώ για να ετοιμάσω τον φάκελο ενός έργου που εφόσον ενδιαφέρει, και αν με ρωτάτε πραγματικά πιστεύω πως πραγματικά ενδιαφέρει – για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα του έργου πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Φεύγουν πυροτεχνήματα αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών , πότε θα γίνουν μελέτες, πότε θα ξεκινήσει, πότε θα τελειώσει. Οτιδήποτε άλλο είναι λαϊκισμός. Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από τη λογική των Μαυρογιαλούρων. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και πραγματικά μας ενδιαφέρει. Εντυπωσιάστηκα αλλά πρέπει να λύσουμε μια σειρά ζητημάτων, να γίνουν έλεγχοι στατικότητας κάτι που δεν είναι απλό».
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, θέλει πολύ σοβαρότητα, συγκρότηση και μελλοντικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στο τι πρέπει να κάνουμε. Ζητήσαμε πράγματα των υπηρεσιών του δήμου, ζητήσαμε την τεχνική αποτύπωση για να λύσουμε τεχνικά ζητήματα. Σαν πρώτη προσέγγιση, σας λέω ότι είναι κάτι εξαιρετικό που θα προκαλούσε το ενδιαφέρον. Οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κάτι σύγχρονο στην εκπαίδευση πολιτικής προστασίας. Το τι άλλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, θέλουμε χρόνο για να το υποστηρίξουμε, με ευρωπαϊκή προοπτική. Την επόμενη φορά που θα έρθω θα έρθω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα και αν υπάρχουν ζητήματα που μας προβληματίζουν, θα τα συζητήσουμε», τόνισε ο γ.γ. χαρακτηριστικά.
Ελλείψεις προσωπικού, παροπλισμένα μηχανήματα
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Κοσμάς Σιδηρόπουλος έθιξε στον Γ.Γ. το θέμα της παλαιότητας των μηχανημάτων , λέγοντας πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, για αυτό και χρειάστηκε να επισκευαστούν αλλά και πάλι παροπλίστηκαν. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα γκρέιντερ, σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχει μόνο ένας χειριστής, με το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού να είναι σημαντικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τον καθαρισμό των καναλιών των ρεμάτων στα χωριά, κάτι που εντείνεται σε περίπτωση βροχοπτώσεων, με τα νερά να καταλήγουν στον Σουλού και στη Βεγορίτιδα, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. απάντησε πως υποχρεούνται πλέον οι δήμοι να έχουν αυτοτελή γραφεία πολιτικής προστασίας. Μέχρι τον Ιούνιο θα περιγράψουν οι δήμοι τι ανάγκες υπάρχουν στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, από όπου θα προκύψουν τα άτομα που θα κατηγοριοποιηθούν ανά ειδικότητα. Υπάρχει συζήτηση με το ΥΠΕΣ και αφού προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών εφέτος, του χρόνου να βγει μια ενιαία προκήρυξη για τη στελέχωση των αυτοτελών γραφείων, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και επιχειρησιακά κριτήρια.
Για τα μηχανήματα, απάντησε πως συζητάνε ένα πρόγραμμα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς πολιτικής προστασίας. Αφού καταγραφούν οι ανάγκες των δήμων, θα καλυφθούν «πραγματικές ανάγκες», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς. Για τη χρηματοδότηση, απάντησε πως εξασφαλίζεται και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027. «Δημιουργούμε μια δεξαμενή απορρόφησης, δημιουργώντας δικά μας προγράμματα για να είμαστε έτοιμοι να είμαστε οι πρώτοι που θα απορροφήσουμε χρήματα», σημείωσε.