Εναρκτήρια εκδήλωση του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας-SYNERGiNN με επικεφαλής εταίρο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας https://synerginn.eu/
Μέσω του έργου επιδιώκεται η στήριξη των ΜΜΕ και του Δημόσιου Τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού όσον αφορά τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κυβερνοασφάλειας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων και με εξειδίκευση στους τομείς Ενέργειας & Περιβάλλοντος σημαντικό γνωστικό πεδίο των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι Κόμβοι που ουσιαστικά είναι συμπράξεις οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜΜΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και το δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Θα παρέχουν πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και τη δυνατότητα «δοκιμών πριν από την επένδυση» (test before invest) και παράλληλα θα βοηθούν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές/παραγωγικές διαδικασίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α..
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 Κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme – DEP) με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη, ενώ 3 ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη Σφραγίδα Αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ.
Η εθνική χρηματοδότηση για τους Κόμβους έχει εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πηγή: Λιάνα Παπατέρπου