Η ενημέρωση των πολιτών και πρόληψη από την επιδημία της νόσου της ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ρούσης Αλεξανδρής, έχοντας δίπλα του ειδικούς γιατρούς και τους υπευθύνους των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ασπίδα προστασίας από την επιδημία της νόσου είναι ο εμβολιασμός, όπως προτείνεται από το ΚΕΛΠΝΟ, τόνισαν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές», απαντώντας έτσι στο «κίνημα» κατά του εμβολιασμού», το οποίο, όπως είπαν το μόνο που κάνει είναι «να παραπληροφορεί και να δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο». Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, ο Λοιμοξιολόγος της Επιστημονικής Ομάδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και της Ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννα Βασιλειάδου, η Παιδίατρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Αθηνά Παγκαρλιώτα και Ο Λάζαρος πάσχος Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σερβίων Λάζαρος Πάσχος.
Στη Δυτική Μακεδονία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα ιλαράς, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ρ. Αλεξανδρής, με εξαίρεση δύο περιστατικά παιδιών Ρομά, που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, των οποίων οι γονείς δήλωσαν διεύθυνση κατοικίας την Κοζάνη. Ωστόσο, ο λοιμοξιολόγος Ι. Ρωμιόπουλος, σημείωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα ιλαράς, παρά μόνο στη Νότια Ελλάδα, ενώ για τα δύο περιστατικά σημείωσε ότι ήταν «παρωδικά», γι’ αυτό και δεν αναφέρονται στα κρούσματα της Βόρειας Ελλάδας. Αν έχει μία σημασία η σημερινή μας συζήτηση, είναι επειδή πρέπει να μιλήσουμε για την «αξία του εμβολίου», τόνισε ο ειδικός λοιμοξιολόγος – παθολόγος, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές». Σύστησε ψυχραιμία στο κοινό και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΚΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό. Σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επιδημία της ιλαράς καταγράφηκε στη χώρα μας πριν από δέκα χρόνια.
Η παιδίατρος Αθηνά Παγκαρλιώτα επιβεβαίωσε ότι τα δύο προαναφερόμενα παιδάκια Ρομά, νοσηλεύτηκαν αρχικά στο Μαμάτσειο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ιπποκράτειο. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει επάρκεια εμβολίων», ωστόσο επισήμανε ότι «λόγω της αυξημένης ζήτησης περιοδικά παρατηρούνται ελλείψεις». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χ. Τσεβεκίδης, εξήρε τη συστηματική δουλειά και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών (νυν και πρώην) σε θέματα υγείας και ειδικά ως προς την ενημέρωση και πρόληψη από την ιλαρά. Μάλιστα, «η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού και η τήρηση των οδηγιών για εμβολιασμό, είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες», τόνισε ο Ρ. Αλεξανδρής, ζητώντας από τα ΜΜΕ να συμβάλλουν σ’ αυτό, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική τη συμβολή τους». Ο ιατρικός Σύλλογος, με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και με τη βοήθεια του ειδικού λοιμοξιολόγου, προχώρησε στην έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, υπό τον τίτλο «Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη, προστάτευσε τον εαυτό σου – προστάτεψε τους γύρω σου – Εμβολιάσου».
Στο φυλλάδιο που συντάχθηκε με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ σε σχέση με τα εμβόλια αναφέρει:
-Άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 έχουν φυσική ανοσία και δεν χρειάζονται εμβολιασμό.
-Άτομα που έχουν εμβολιαστεί μετά το 1970 και μέχρι το 1991:
-που δεν έχουν ιστορικό νόσου ιλαράς ή δεν έχουν εμβολιαστεί, συστήνεται να λάβουν δύο δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών.
-που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, συστήνεται να λάβουν μία δόση του εμβολίου.
-που δεν έχουν ιστορικό νόσου και δεν γνωρίζουν αν έχουν εμβολιαστεί, συστήνεται αντισωματικός έλεγχος για την ιλαρά. Σε περίπτωση επαρκών αντισωμάτων δεν χρήζουν εμβολιασμού. Σε περίπτωση ανεπαρκών αντισωμάτων συστήνονται δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών. Τα ίδια άτομα αν δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε αντισωματικό έλεγχο για την ιλαρά, συστήνονται δύο δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών.
-Για τα παιδιά:
-Συστήνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
-Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει την διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η δόση.
-Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μήνα μετά την 1η δόση. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
Τέλος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σερβίων Λάζαρος Πάσχος, παρουσίασε την πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις στα σχολεία της περιοχής και ελέγχονται τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δεν έκανε τα εμβόλια, οι αρμόδιοι βάζουν μέσα ένα σημείωμα που ενημερώνει τους γονείς ότι πρέπει αν κάνουν το εμβόλιο στο παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Λ. Πάσχος, από τα 605 βιβλιάρια που ελέγχθηκαν, 2 παιδιά δεν έκαναν καμία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς και 12 δεν έκαναν τη 2η δόση. Η πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Σερβίων έτυχε εγκωμιαστικών σχολίων του αντιπεριφερειάρχη Υγείας.