Την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Και να ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.
Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών.
Η «επέλαση» της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται δεδομένη στις σχολικές μονάδες, με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του συχνού testing να ελπίζεται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν παύουν να επαναλαμβάνουν την αξία του εμβολιασμού και να ζητούν από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, εκφράζοντας βάσιμους φόβους ότι χωρίς τείχος ανοσίας γύρω από τις σχολικές μονάδες η εφετινή χρονιά θα εγκυμονεί πολλές δυσκολίες και ανατροπές για τους μαθητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικαλέστηκε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας συστήνεται για τέσσερις λόγους:
1. Για την ατομική προστασία των εφήβων, για τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και την ψυχική τους υγεία.
2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.
4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Η χορήγηση της τρίτης δόσης
Η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες). Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
– Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
– Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
– Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.
Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:
– Άτομα που διαμένουν σε ομάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
– Άτομα άνω των 60 ετών.
Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:
– Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
– Άτομα με χρόνια νοσήματα.