Μια ουσιαστική πρωτοβουλία με έμφαση στην πρόληψη και την ασφάλεια υλοποίησε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, προσφέροντας έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) για τις ανάγκες της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.
Η παράδοση του απινιδωτή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας της Ένωσης και της βράβευσης μαθητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τον απινιδωτή παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Σιδέρης Βότσης, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, στον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κοζάνης, Ταξίαρχο Στέφανο Δοξάκη.
Όπως επισημάνθηκε, η εγκατάσταση απινιδωτή σε χώρους εργασίας αποτελεί κρίσιμη επένδυση για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής η άμεση χρήση του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης έως και 70%. Σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα, κάθε λεπτό καθυστέρησης μειώνει δραστικά τις πιθανότητες διάσωσης, ενώ η έγκαιρη απινίδωση στα πρώτα λεπτά μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.Ε.Ν.Σ.), που έχει ως στόχο την τοποθέτηση απινιδωτή σε κάθε στρατόπεδο της χώρας. Οι απινιδωτές είναι φορητοί, ασφαλείς και σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από μη εκπαιδευμένους χρήστες, παρέχοντας φωνητικές οδηγίες.
Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης υπογραμμίζει ότι η κοινωνική προσφορά και η αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία αποτελούν σταθερό άξονα δράσης της, με πρωτοβουλίες που έχουν ουσιαστικό και διαρκές αποτύπωμα.






























