Η χώρα διανύει κρίσιμες στιγμές, και ακόμα πιο κρίσιμο είναι να αντιληφθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης τον πραγματικό κίνδυνο. Ο οποίος δεν είναι «γενικός και αόριστος», δεν «μπερδεύεται» μεταξύ οικονομικών ζητημάτων και πολιτικών σκανδάλων και δεν αφορά την γενικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό απόπατο στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Προσωπικά, δεν είναι του «στυλ» μου η καταστροφολογία, η συνωμοσιολογία και οι κάθε είδους υπερβολές που ακούγονται «με το τσουβάλι» στον κοινωνικό και πολιτικό λόγο των τελευταίων ετών στην χώρα μας. Καθώς αυτές έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινής γνώμης από φαύλους πολιτικάντηδες, που διαχρονικά έχει φανεί πως είναι διατεθειμένοι να πουν το οτιδήποτε στον οποιοδήποτε, προκειμένου να αρπάξουν στην εξουσία. Είναι πλέον όμως απολύτως δεδομένο πως τα απανωτά στρατιωτικά επεισόδια που έχουν λάβει χώρα από πλευράς Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, μαζί με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για αυτά, υποδεικνύουν με απολύτως σαφή τρόπο πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε «άλλο επίπεδο» πια. Με την πιθανότητα ενός (ακόμα μεγαλύτερου σε σχέση με αυτά που συνέβησαν…) πολεμικού επεισοδίου ή ευρύτερης πολεμικής σύρραξης, να είναι πιο ισχυρή παρά ποτέ.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν σε μεγάλη εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε πριν λίγες ημέρες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αυτολεξεί ότι: «η μακρόχρονη στρατηγική της Άγκυρας, αν χρειαστεί, πιστεύω, είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση καβάλα». Η παραπάνω δήλωση μου προκάλεσε ισχυρή δόση θυμηδίας, όχι γιατί δεν έχει ισχυρότατη δόση αλήθειας, αλλά για το ποιος την «ξεστόμισε». Είναι αυτός ο ίδιος κύριος, που μόλις πριν τρεις μήνες χαρακτήριζε την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα «ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας», (παραθέτω αυτολεξεί τμήμα των δηλώσεών του), ενώ για όσους υπογράμμιζαν τότε την ματαιότητα αυτού του ταξιδιού που συνοδεύονταν από την απόλυτη άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί στο ελάχιστο την Ελλάδα και να αλλάξει πολιτική, ο κ. Υπ. Εξωτερικών υπογράμμιζε πως «αυτοί οι παράγοντες δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα». Προφανώς λοιπόν το κλίμα υπήρξε τόσο «εποικοδομητικό» τότε, ώστε δύο μήνες μετά ο Ερντογάν αποφάσισε να εμβολίσει ένα ελληνικό σκάφος και στην συνέχεια να συλλάβει (ή απαγάγει κατά πολλούς…) δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Για την φαυλότητα και την απόλυτη ανεπάρκεια αυτών που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, δεν θα πω πολλά παραπάνω. Τους διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα με τόσο εκκωφαντικό τρόπο εξάλλου, που οποιαδήποτε περαιτέρω ερμηνεία καταντά περιττή. Οι ίδιοι έχουν μετατρέψει τους εαυτούς τους σε πολιτικές καρικατούρες, που προκαλούν μόνο γέλωτα στους αντιπάλους τους και βαθύ προβληματισμό στα όρια της αγωνίας στους Έλληνες, οι οποίοι βιώνουν την ολοκληρωτική ένδειά τους. Μένω μόνο στο γεγονός πως επιτέλους ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών παραδέχτηκε δημοσίως (και σωστά) αυτό που όσοι ασχολούμαστε στοιχειωδώς με τα εθνικά θέματα, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει εδώ και καιρό:: Πως η Τουρκία έχει έναν και μοναδικό στόχο, την άμεση διαίρεση της ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Έχοντας αποφασίσει τελεσίδικα να την διεκδικήσει μέσω της δημιουργίας πολεμικού επεισοδίου μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας.
Αφού λοιπόν φτάσαμε να «παραδεχόμαστε» την πραγματική κατάσταση και αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη τις δημόσιες φαιδρότητες για «κορυφαία γεγονότα στην εξωτερική πολιτική» και «εποικοδομητικά κλίματα», ας ενημερώσουμε πλέον τους Έλληνες πολίτες για τις περαιτέρω ενέργειές μας. Αφού λοιπόν η Τουρκία θέλει να «μας πάει στην διαπραγμάτευση καβάλα», ας μας πουν τι έκαναν για να ισχυροποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις όλο αυτό το διάστημα. Ας μας πουν τι έκαναν εδώ και τρία χρόνια για να καλύψουν τις δραματικές ανάγκες σε εκσυγχρονισμό υπάρχοντος εξοπλισμού και αγορά νέου, ή για την τραγική έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού που μαστίζει τις ένοπλες δυνάμεις. Ας μας πουν για παράδειγμα γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν προχωρήσει στον δραματικά απαραίτητο εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, την αγορά τορπιλών για τα ελληνικά υποβρύχια και φυσικά (επιτέλους) την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, που η έλλειψή της έχει οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν «περίπολα» μόλις δύο ατόμων (αξιωματικών), που ενίοτε «συλλαμβάνονται» κιόλας…
Ας μας πουν δηλαδή με ποιους τρόπους η χώρα θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στο θερμό επεισόδιο που παραδέχονται πλέον ότι ετοιμάζει, και τι ακριβώς έκαναν εδώ και τρία χρόνια για να προετοιμάσουν την Ελλάδα για αυτό. Διότι σίγουρα είναι «πολικά χρήσιμα» τα σκάνδαλα τύπου Novartis ή οι προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων στο ελληνικό δημόσιο με την ταυτόχρονη παροχή επιδομάτων (για τα οποία παραδόξως βρίσκουν χρήματα…), αλλά η κρισιμότητα των περιστάσεων στα εθνικά θέματα απαιτεί να γίνουν έργα και στον τομέα της εθνικής ασφάλειας (επιτέλους).