ΕΥΡΩΠΗ
Το όνομα Ευρώπη είναι συνδεδεμένο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας με την πριγκίπισσα Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Ευρώπη ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Δίας την είδε, στις ακτές της Σιδώνας, στη Φοινίκη, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο για να την ξεγελάσει και να την μεταφέρει στην Κρήτη. Από την ένωση του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν ο Μίνωας , ο Σαρπηδόνας και ο Ροδάμανθυς. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι προέρχεται από την σημιτική λέξη ereb/ερεμπ, δηλαδή, «χώρα της εσπέρας/εσπερία.
Σύμφωνα με τον Ησύχιο, Ευρώπη σημαίνει «η ευρύωπος», η γυναίκα με μεγάλα μάτια ( «όπες», από το οπή > όπ-μα > όμμα > μάτι).
Η αρπαγή της Ευρώπης είναι ένα θέμα αγαπητό στους ευρωπαίους καλλιτέχνες και απεικονίζεται και στο κέρμα των 2 ευρώ.
Δήμητρα Κωνσταντινίδου Γ2
ΠΟΙΗΣΗ: OMHΡΟΣ
Στην Α’ Γυμνασίου μαθαίνουμε ότι ο Όμηρος ήταν ο πρώτος ποιητής της Ελλάδας που τα έργα του καταγράφτηκαν, αφού έζησε την εποχή ( 8ος αιώνας π.χ) που οι έλληνες απέκτησαν αλφάβητο. Μαθαίνουμε ακόμα ότι ο Όμηρος είναι ο πρώτος ποιητής της Ευρώπης που σώζεται το έργο του και ο πρώτος που συνέθεσε το έργο του με τη βοήθεια της γραφής. Άρα η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά ποιήματα.
Είναι πολύστιχα αφηγηματικά ποιήματα («έπη»). Και τα δύο έργα ανήκουν στο είδος της ηρωικής ποίησης που επαινεί τα κατορθώματα ηρώων του παρελθόντος. Η Ιλιάδα αποτελείται από 15.693 και η Οδύσσεια από 12.110 στίχους. ΄Έχουμε λίγες πληροφορίες σχετικές με την ζωή του: ότι γεννήθηκε περίπου τον 8ο αιώνα στα παράλια της Μικράς Ασίας, ήταν ραψωδός και η παράδοση τον ήθελε τυφλό. Τα έργα του για πολλούς αιώνες ψυχαγωγούσαν και δίδασκαν τους αρχαίους Έλληνες στις γιορτές τους και αποτελούσαν μάθημα για τα παιδιά τους στα σχολεία. Από αυτά μικροί και μεγάλοι μάθαιναν την ιστορία και τη θρησκεία τους. Και σήμερα όμως τα έργα του διαβάζονται όχι μόνο από εμάς τα ελληνόπουλα αλλά από μαθητές σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Ο Όμηρος επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες στην αρχαιότητα (γλύπτες, αγγειογράφους, ζωγράφους, λογοτέχνες) αλλά και σήμερα τα έργα του συνεχίζουν να εμπνέουν λογοτέχνες, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, καρτουνίστες (Έλληνες και ξένους)
Πηγές: https://ekivolosblog.wordpress.com/
Τα ομηρικά έπη; Οδύσσεια, Α’ Γυμνασίου,
΄Ακης Κουντούδης Α3
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε τους Έλληνες τόσο τα παλαιότερα χρόνια (20ος αιώνας) όσο και τις μέρες μας. Πόλεμοι (τα παλαιότερα χρόνια), ανεργία, φτώχια αλλά και πολιτικοί και λόγοι επαγγελματικής αποκατάστασης είναι μερικές αιτίες που οδηγούν σε αυτήν την επιλογή. Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στην μετανάστευση των Ελλήνων στην Ευρώπη πρώτα στον 20ο και στη συνέχεια στον 21ο αιώνα.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα ήταν τεράστιο και κατευθυνόταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πολιτικές ομάδες που ανέβηκαν στην κρατική εξουσία δεν διαχειρίστηκαν σωστά τις απώλειες και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τον πόλεμο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να βοηθήσουν τους ταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας. Έτσι πολλοί Έλληνες αποφάσισαν να μεταναστεύσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια περίοδο(1950-60), ο Ευρωπαϊκός Βορράς και οι Δυτικές Χώρες της Ευρώπης γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και έτσι δέχτηκαν τους Έλληνες μετανάστες, που δούλεψαν κυρίως ως εργάτες. Στην δεκαετίες ’50 και ’60 αποφάσισαν να μεταναστεύσουν περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες στην γηραιά ήπειρο.
Σήμερα οι λόγοι που οι Έλληνες μεταναστεύουν είναι καθαρά οικονομικοί. Από το 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας παρατηρείται μια μεγάλη ροή Ελλήνων μεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία όλο και συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ένα μέλλον καλύτερο για τους ίδιους. Σύμφωνα με μετρήσεις, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στην Ευρώπη ανέρχεται στους 500.000, με πρωταγωνιστικές χώρες την Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις μέρες μας, η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα που πρέπει να λυθεί. Βέβαια, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ξαναφτιάξουν την ζωή τους σε μια άλλη χώρα και έτσι κατά κάποιον τρόπο δικαιολογείται η απόφασή τους. Ωστόσο, σίγουρα η ευθύνη βαραίνει το κάθε κράτος, το οποίο δεν δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κοινωνική ισότητα και οι άνθρωποι να κυνηγούν αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες που θα τους προσφέρουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Πηγή:http://www.iskra.gr
Βασίλης Αγγελόπουλος Β1
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Η Ευρώπη σήμερα είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες ηπείρους. Όλες οι τέχνες και οι επιστήμες βρίσκονται σε θαυμαστό επίπεδο. Θα ήταν όμως έτσι ο πνευματικός και ο τεχνολογικός κόσμος στην Ευρώπη χωρίς τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων; Προφανώς και όχι. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό βάζοντας τα θεμέλια σε σειρά επιστημών και στις τέχνες.
Παρ’ όλα αυτά η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων δεν σταμάτησε μετά τους αρχαίους χρόνους αλλά εξακολουθεί και έπειτα. Για παράδειγμα οι μεγάλοι μαθηματικοί της Αναγέννησης , του Διαφωτισμού αλλά και του 19ου και 20ου αιώνα έχουν βασιστεί στην Ευκλείδεια Γεωμετρία και στο Πυθαγόρειο Θεώρημα. Aκόμη στον τομέα της ιατρικής οι σημερινοί ιατροί βασίζονται στα ευρήματα και τις έρευνες του Ιπποκράτη. Σε πολλές χώρες μάλιστα δίνουν και τον όρκο του. Επίσης στην 7η τέχνη (θέατρο) τα σύγχρονα δράματα και οι κωμωδίες βασίζονται στα αρχαία έργα, όπως αυτά του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη. Είναι φανερό ότι οι σημερινοί συγγραφείς και ποιητές ακολουθούν πολλές φορές τις αφηγηματικές τεχνικές του Ομήρου, του Θουκυδίδη και του Ηρόδοτου.
Όλα αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα της συμβολής των Ελλήνων στις τέχνες και τις επιστήμες της Ευρώπης, καθώς η συνολική συνεισφορά των Ελλήνων είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να αναφερθεί ολόκληρη σε ένα σύντομο άρθρο.
Κιοσές Αθανάσιος Α2
ΓΛΩΣΣΑ
Η ελληνική γλώσσα, όπως αναφέρει ο Σεφέρης στην ομιλία του στην Στοκχόλμη, κατά την βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Ποίησης το 1963, δεν έπαψε ποτέ της να µιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσµα. Σήμερα οι γλωσσολόγοι αναγνωρίζουν τρία στρώματα εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας καθώς έχει επιρροές από λέξεις αρχαίες, λέξεις της χριστιανικής εποχής ως το 1800 και αυτές που εισχώρησαν από το 1800 ως σήμερα. Στις αρχαίες ανήκουν λέξεις αρχαίες ή ινδοευρωπαϊκές, προελληνικές, ανατολίτικες, άφθονες λέξεις λατινικές. Aπό την αρχή της χριστιανικής εποχής, τον μεσαίωνα μέχρι το 1800, συναντάμε την επίδραση από λέξεις βαλκανικών λαών: σλαβικές, βλάχικες, αρβανίτικες, ιταλικές, τούρκικες και αραβικές. Από το 1800 και εξής εντοπίζουμε ξένες λέξεις από τα γαλλικά ή αγγλικά και λόγιες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους λογίους για να εκφράσουν τις έννοιες της παιδείας και του πολιτισμού και προέρχονται από αρχαίες λέξεις ή στοιχεία αρχαίων λέξεων. Παράλληλα έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η ελληνική γλώσσα στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών γλωσσών και κυρίως της αγγλικής, όπου διαπιστώνεται η εισχώρηση ελληνικών λέξεων σε ποσοστό 25%. Επίσης η αγγλική κα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν πλήθος από τα ελληνικά προθήματα και επιθήματα για τον σχηματισμό λέξεων. Η ιατρική ορολογία σε ποσοστό πάνω από 50%, η ονοματολογία των κλάδων των επιστημών, των πλανητών, αστερισμών βασίζονται στο ελληνικό λεξιλόγιο.
Αναφορές: Σεφέρης, Γ. (1969). Ομιλία στη Στοκχόλμη, ΚΝΛ Γ’ Γυμνασίου, https://www.pare-dose.net/2733
Στυλιανή Χαντζή φιλόλογος
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Είναι γνωστό σε όλους μας πως η Ευρώπη έχει επηρεαστεί σημαντικά στον τομέα του αθλητισμού από την αρχαία Ελλάδα. Όμως πώς επηρέασε ο αθλητισμός της αρχαίας Ελλάδας τον σύγχρονο αθλητισμό;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτοί αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 1500 περίπου χρόνια και αποτέλεσαν την πρώτη διοργάνωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης πολλά από τα αθλήματα των αρχαίων αγώνων συνεχίζουν να πραγματοποιούνται και στους σύγχρονους. Τέτοια αθλήματα είναι το άλμα, ο δρόμος, το ακόντιο, ο δίσκος και η πάλη∙ το γνωστό σε όλους πένταθλο.
Ένα από τα καινούρια αθλήματα είναι ο Μαραθώνιος δρόμος. Ο Μαραθώνιος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων. Δημιουργήθηκε το 1896 για να τιμηθεί η Ελλάδα που τότε διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πλέον πραγματοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» συνόψιζε όλη τη φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων για την παράλληλη άσκηση πνεύματος και σώματος, άποψη με την οποία συμφωνεί και η σύγχρονη ιατρική.
Τέλος, το βασικότερο χαρακτηριστικό της αθλητικής συμπεριφοράς, που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται από όλους τους σύγχρονους αθλητές, είναι η αρχή του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ». Οι αρχαίοι θεωρούσαν αναγκαίο να έχεις εκπαιδευτεί να παίξεις δίκαια, να παίξεις καθαρά, να είσαι σταθερός, να προσέχεις τους πειρασμούς, να έχεις σεβασμό στην αθλητική διαδικασία, στους συναθλητές και αντιπάλους, σεβασμό στους φιλάθλους και στο περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω τα διατύπωναν με την σπουδαία αυτή φράση!
http://www.kefalonitis.com
tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Παναγιώτης Καρακατσάνης Β1
Νίκη Καλαϊτζοπούλου Β1