Θέμα χρόνου είναι η έλευση γιατρών στις Παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, που αναμένεται να βάλε τέρμα στην εκ περιτροπής εφημέρευση της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με τον Διοικητή των νοσοκομείων Μαμάτσειο Κοζάνης – Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, Γιώργο Χιωτίδης, ο οποίος απαντώντας μάλιστα σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση τάχθηκε υπέρ της πιο έντονης διασύνδεσης ανάμεσα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε στους δημοσιογράφους ο διοικητής των διασυνδεομένων νοσοκομείων Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, Γιώργος Χιωτίδης, στο περιθώριο της Διανοσοκομειακής ημερίδας των Ορθοπεδικών κλινικών Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Μείζονα θέματα Ορθοπεδικής Παθολογίας και Τραύματος», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ερωτηθείς ειδικότερα για το τι γίνεται με το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εφημερεύει μονάχα τον μισό μήνα, ανήγγειλε την πρόσληψη παιδιάτρων στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. «Έχουν αξιολογηθεί οι παιδίατροι και για το Μποδοσάκειο και για το Μαμάτσειο. Περιμένουμε να περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για γραφειοκρατικούς λόγους έτσι ώστε να έρθει η ειδικευμένη γιατρός στο Μποδοσάκειο και τρεις ειδικευόμενοι», είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι «αναμένονται σύντομα οι κρίσεις για πρόσληψη γιατρών ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα» και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι και με την άλλη προκήρυξη που θα ακολουθήσει για μόνιμο προσωπικό θα στελεχωθεί επαρκέστατα (η παιδιατρική του Μποδοσάκειου) ώστε να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας σε μηνιαία βάση.»
Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο δημιουργίας κάποιων κλινικών στο ένα νοσοκομείο και κάποιων στο άλλο νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης απάντησε τα εξής:
Είναι μια διαπίστωση ότι υπάρχει μια σπατάλη πόρων και δυνάμεων και επομένως κάθε συγκέντρωση η οποία θα μάς επιτρέψει να έχουμε μια οικονομία κλίμακας και περαιτέρω εξειδικεύσεις σε διάφορους ιατρικούς τομείς, είναι ένα ζητούμενο. Πρέπει όμως να γίνουν μελέτες που να υποστηρίζουν έναν τέτοιο σχεδιασμό και θα πρέπει να εμπλακούν και πάρα πολλοί άνθρωποι σε διαφορετικά επίπεδα ώστε αυτό που εν τέλει θα προταθεί να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και σε τελευταία ανάλυση να πατάει σε υπαρκτές πραγματικότητες και σε αναγκαιότητες που πρέπει να μπουν σε μια φάση αξιολόγησης και ιεράρχησης».
Σημείωσε ότι τα παραπάνω «είναι πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν έχουν γίνει ωστόσο. Υπάρχει ξέρετε και το στοιχείο των τοπικών αντιπαλοτήτων, το οποίο κατά την άποψή μου είναι απολύτως λανθασμένο. Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι να αυξηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο τόσο κρίσιμο αγαθό της υγείας στην περιοχή. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και σ’ αυτό θα πρέπει να κατατείνουν όλες οι πολιτικές. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία μα καμία σημασία. Άρα από την μεριά της διοίκησης είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε μια τέτοια προσπάθεια,η οποία θα είναι μια προσπάθεια ώσμωσης εν τέλει των συστημάτων υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και από κει και πέρα θα πρέπει να ανοίξει και ένας διάλογος, ο οποίος θα πρέπει να είναι ένας διάλογος σωστός και θα έχει και επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Μιλώντας για το σήμερα λέμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η διασύνδεση ανάμεσα στα δύο νοσοκομεία να αποκτήσει πιο έντονα χαρακτηριστικά προς όφελος και των δύο νοσοκομείων και σε τελική ανάλυση προς όφελος της υγείας των πολιτών της περιοχής».
Ο κ. Χιωτίδης τόνισε τέλος ότι σε όποιο από τα δύο νοσοκομεία «υπάρχει κάτι καλό θα πρέπει να το στηρίξουμε και να το αναδείξουμε περισσότερο και όπου υπάρχει κάτι το οποίο είναι προβληματικό θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε αυτό το πρόβλημα να επιδιορθωθεί.»