Αντιδρούν στα απογευματινά χειρουργεία οι γιατροί του ΕΣΥ τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα». Για τον λόγο αυτό προκύρηξαν στάση εργασίας 13:00 με 15:00 την Πέμπτη.
Στάση εργασίας την Πέμπτη από τη 1:00 έως τις 3:00 το μεσημέρι προκηρύσσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλεί τους γιατρούς σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Παράλληλα καλεί τους γιατρούς να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής.
«Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής. Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν πελατεία».
Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα, όπως χαρακτηρίζουν τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επισκέφτηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφεραν ότι «είναι αδύνατον να συμμετάσχει το νοσοκομείο στην πρωτοβουλία λόγω έλλειψης προσωπικού». Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε θλιβερή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τη χθεσινή μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, όπως γράφει το voria.gr.
Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για νοσοκομεία – σούπερ μάρκετ, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία.
«Χθες, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε επικοινωνιακά, ήταν μία θλιβερή μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί ο υπουργός να είπε μετά ότι ήταν δωρεάν χθες τα χειρουργεία, σήμερα όμως δεν θα είναι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε, σύμφωνα με το voria.gr ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν τραγελαφικά πράγματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις. Όπως είπε, κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει τα 1.200 ευρώ που απαιτούνται για την αρθροπλαστική. Επιπλέον, άλλος ασθενής που κλήθηκε αναγκάστηκε να φέρει συγγενείς του για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που ήταν πιο ψηλά στη λίστα, μόλις από το 2023, δηλαδή λιγότερο από έναν χρόνο. «Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής. Δυστυχώς, από χθες και πέρα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο ΕΣΥ. Θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας με ισότιμη πρόσβαση», πρόσθεσε.
Ειδικά για το Ιπποκράτειο ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους στα χειρουργεία να δουλεύουν περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς διάλειμμα και να τους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες άδειας στον καθένα. Και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, που παραμένουν μόλις 7 για τις 28 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες, που αν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη δεν θα υπήρχε ανάγκη για τα απογευματινά χειρουργεία.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το Ιπποκράτειο βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Δόντσιος, στις 15 χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν μόλις 25 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι έξι. Ελλείψεις, όπως είπε, υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, όπως οι τραυματιοφορείς που για 100 θέσεις είναι μόνο 40, εκ των οποίων οι 30 είναι ενεργοί. «Είναι αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Τζελέπης, τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς, προσθέτοντας ότι και στο διοικητικό προσωπικό που καλύπτει τα χειρουργεία οι ελλείψεις φτάνουν στο 50%. «Το Ιπποκράτειο είναι υπό κατάρρευση. Πρέπει οπωσδήποτε, χθες, να ενισχυθεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αναμονή στα χειρουργεία κυμαίνεται από ένα με δύο χρόνια ανάλογα το περιστατικό.
Τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται παρουσίασαν εργαζόμενες στα χειρουργεία. «Λειτουργούμε περίπου πέντε αίθουσες την ημέρα με πάρα πολύ άσχημες συνθήκες, με βαριά χειρουργεία. Πολλές φορές λειτουργούμε σε συνθήκες που διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών. Σήμερα είχαμε 19 χειρουργεία στα οφθαλμολογικά με ένα άτομο για δύο χειρουργικά τραπέζια. Αυτό είναι πέρα από κάθε κανόνα ασφάλειας. Παίζουμε με το λάθος. Πώς θα μπορέσουμε όταν δουλεύουμε εντατικά το πρωί να κάνουμε και απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε η Γεωργία Τζίτζικα, νοσηλεύτρια στα χειρουργεία εδώ και 30 χρόνια. Η ίδια ανέφερε ότι είναι πολύ μικρή και η αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία που για τους νοσηλευτές είναι μόλις 15 ευρώ ανά επέμβαση και μάλιστα μικτά, δηλαδή περίπου 8 ευρώ καθαρά.
«Είναι απάνθρωπο αυτό που ζούμε τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Από το ’22 έχουμε να πάρουμε άδεια. Εγώ προσωπικά δουλεύω στα οφθαλμολογικά. Το μεσημέρι έρχονται παιδιά που δεν γνωρίζουν και αναγκαστικά κάθομαι και μέχρι τις 4», τόνισε η εργαλειοδότρια Ελισσάβετ Κεχαγιάννη, που εργάζεται επί 34 χρόνια.
Από την πλευρά της, η Πασχαλία Ρουσίτη, επικουρική εργαλειοδότρια εδώ και δύο χρόνια στο Ιπποκράτειο, ανέφερε ότι από τα 27 άτομα στα χειρουργεία τα 9 είναι επικουρικοί, που αύριο μπορεί να μην είναι στο νοσοκομείο, καθώς, όπως και η ίδια, αναζητούν μόνιμη δουλειά μέσω προκηρύξεων.
πηγή: Dnews