Στην ασφαλή και οργανωμένη διαχείριση της μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε έκτακτες ανάγκες και μαζικές καταστροφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της αιμοκάθαρσης, εκπαιδεύτηκαν νοσηλευτές, στη νοσηλευτική ημερίδα με το ανωτέρω θέμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσαν η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων σε έκτακτες και μαζικές καταστροφές, έτσι ώστε να αποφευχθούν ο πανικός και η σύγχυση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών και να διασφαλίζεται η ακεραιότητα όλων.
Τους εισηγητές της ημερίδας καλωσόρισε η Προϊσταμένη της ΜΤΝ του Μποδοσάκειου, Σοφία Σαββίδου, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την ημερίδα αυτή.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ασφαλούς διακοπής της συνεδρίας αιμοκάθαρσης εκπαιδεύονται οι νοσηλευτές ώστε να δράσουν άμεσα σε περίπτωση φωτιάς, σεισμού ή σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και διακοπής της δυνατότητας όσμωσης της μονάδας, ανέφερε η Προϊσταμένη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Ευτυχία Κύρογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκτός από τους νοσηλευτές της ΜΤΝ έχουν ενταχθεί και οι ασθενείς των μονάδων αιμοκάθαρσης, οι οποίοι εκπαιδεύονται για την άμεση διακοπή της συνεδρίας τους και την αποσύνδεση από το μηχάνημα ώστε να μεταβούν έγκαιρα σε ένα προστατευμένο χώρο.
Τις ευχαριστίες του στους πρωτεργάτες της διοργάνωσης της ημερίδας αλλά και σε όλους όσους την παρακολούθησαν εξέφρασε ο διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος του Μποδοσάκειου, Χρήστος Κατσίνας, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ημερίδες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όλους όσους εργάζονται στις μονάδες τεχνητού νεφρού. Τόνισε δε ότι «στη μιζέρια που ζούμε όλοι μας, ειδικά στις μονάδες τεχνητού νεφρού πρέπει να οικοδομήσουμε μεταξύ μας σχέσεις συνεργασίας για το καλό των μονάδων μας και των αρρώστων».
Τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής εξέφρασε ο διοικητής του Μαμάτσειο-Μποδοσάκειο, Γιώργος Χιωτίδης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικές τέτοιες ημερίδες οι οποίες αποσκοπούν στο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό το οποίο εμπλέκεται στην αιμοκάθαρση για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας με φυσικές καταστροφές, διότι «έχει μεγάλη σημασία το αίσθημα ασφάλειας να διακατέχει και το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων αιμοκάθαρσης και τους ίδιους τους ασθενείς».
Την ικανοποίησή της που η ΜΤΝ του Μποδοσάκειου προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και αναβαθμίζει συνεχώς τη λειτουργία της, φροντίζοντας για τη συνεχή εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού της, εξέφρασε η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Αναστασία Τσαμπαρλή.
Το ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο σε μαζικές καταστροφές είναι βασισμένο στη διεθνή βιβλιογραφία, διεθνείς οδηγίες και στην εμπειρία της ελληνικής πραγματικότητας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικός οδηγός σε όλες τις ΜΤΝ της χώρας και να επικαιροποιείται με τα νέα δεδομένα», σημείωσε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών, Γιώτα Τσούγια.