Αγγλία
Ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά συστήματα είναι αυτό της Αγγλίας. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε τρία στάδια. Υπάρχει η προσχολική αγωγή, η υποχρεωτική και η μετά-υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην ηλικία των 3-5 ετών τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.
Έπειτα η υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίζεται στην πρωτοβάθμια 5-11 ετών και την δευτεροβάθμια 11-16 ετών. Σε αυτήν τη βαθμίδα οι μαθητές επιλέγουν τον τύπο του σχολείου που θα πάνε. Δηλαδή:
Τα Comprehensive schools όπου φοιτούν το 90% των μαθητών.
Τα λύκεια.
Τα ειδικευμένα σχολεία.
Τα αστικά κολλέγια τεχνολογιών.
Τις Ακαδημίες και
Τα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι μαθητές πληρώνουν τα δίδακτρα.
Όταν οι μαθητές τελειώσουν την φοίτησή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του Γενικού Πιστοποιητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (GCSE). Για την απόκτηση αυτού του πιστοποιητικού απαιτείται η εξέταση σε δέκα μαθήματα.
Το τρίτο στάδιο είναι η μετά-υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των 16-18 ετών. Οι μαθητές φοιτούν προαιρετικά στα «sixth form» κολλέγια ή στα κολλέγια ανώτερης εκπαίδευσης. Μετά την φοίτηση δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του Γενικού Πιστοποιητικού Ανώτερης Επιπέδου. Με αυτό το πιστοποιητικό γίνεται δυνατή η εισαγωγή των μαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Τέλος, όσοι δεν επέλεξαν να παρακολουθήσουν την μετά-υποχρεωτική εκπαίδευση και θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση, παρακολουθούν το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης. Η φοίτηση διαρκεί 1-5 χρόνια ανάλογα με την ειδικότητα. Μετά την φοίτηση αποκτούν επαγγελματική εμπειρία και τον εθνικό επαγγελματικό τίτλο.
Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!
Άρτεμη Εμμανουήλ Γ2
Γαλλία
Το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα απο τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.Η φοίτηση των μαθητών διαρκεί δώδεκα χρόνια. Συγκεκριμένα: πέντε χρόνια το δημοτικό, τέσσερα χρόνια το γυμνάσιο και τρία χρόνια το λύκειο.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε δυο φάσεις: την προ- υποχρεωτική εκπαίδευση για παιδιά ηλικίας έως και έξι ετών. Η εκπαίδευση αυτή είναι υποχρεωτική και τα παιδιά εισάγονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους οποίους πληρώνουν οι γονείς ανάλογα με το εισόδημά τους, και στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Στη συνέχεια μετά την προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά εγγράφονται στα δημοτικά σχολεία, τα οποία περιλαμβάνουν πέντε τάξεις:
α) Η 11η τάξη για παιδιά ηλικίας 6-7 ετών
β) Στην 10η τάξη για παιδία ηλικίας 7-8 ετών
γ) Στην 9η τάξη για παιδιά ηλικίας 8-9 ετών
δ) Στην 8η τάξη για παιδιά ηλικίας 9-10 ετών
ε) Στην 7η τάξη για παιδιά ηλικίας 10-11 ετών
Σε ένα γαλλικό σχολείο και ειδικότερα σε ένα γυμνάσιο το παιδί μαθαίνει ξένες γλώσσες, όπως ρώσικα και κινέζικα, παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου και τεχνών, παρακολουθεί υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης, κατ’ επιλογήν μαθήματα σκι. Οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα βιβλία των μαθητών. Σε ένα γαλλικό σχολείο βρίσκει κανείς πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια φυσικοχημείας, πλούσιες βιβλιοθήκες, όλα τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ειδικούς για επαγγελματικό προσανατολισμό. Η μελέτη των μαθημάτων γίνεται στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται υποχρεωτικά μια με δύο φορές το χρόνο.
Στη συνέχεια τα παιδιά πγαίνουν στο λύκειο. Στην δευτέρα και τρίτη τάξη του λυκείου οι μαθητές κατανέμονται σε τρεις κλάδους: α) Λογοτεχνικός, β) Επιστημονικός, γ) Κοινωνικοοικονομικός. Στην τελευταία τάξη του λυκείου οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν το απολυτήριό τους (Baccalaureat). Με βάση το βαθμό αυτού του απολυτηρίου οι μαθητές περνάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελείται από Τεχνικές Σχολές και Ανώτατα Ιδρύματα.
Σοφία Καμπουρη Γ2
Γερμανία
To εκπαιδευτικό Σύστημα της Γερμανίας διαφέρει πολύ από εκείνο της Ελλάδας . Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα, διότι τα κρατίδια, στα οποία είναι χωρισμένη η ομοσπονδιακή Γερμανία καθορίζουν μόνα τους όλα τα ζητήματα της Παιδείας. Σε ηλικία 7 ετών τα παιδιά πηγαίνουν στο Δημοτικό σχολείο (Grundschule) που περιλαμβάνει συνήθως τέσσερις τάξεις . Κατόπιν, οι γονείς επιλέγουν ανάμεσα σε 3 ή 4 διαφορετικούς τύπους σχολείων.
Hauptscule: Έχει 5 ή 6 τάξεις και δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή.
Realscule Έχει 6 τάξεις. Ο απόφοιτος μπορεί να μάθει κάποια τέχνη σε επαγγελματική σχολή ή να συνεχίσει μαθήματα σε Fachoberschule ή Fachgymnasium. Από εκεί δίνεται το δικαίωμα στους απόφοιτους για σπουδές σε πανεπιστημιακή σχολή του ίδιου κλάδου.
Gymnasium: Έχει 9 τάξεις και οδηγεί στο απολυτήριο, το Abitur, που παρέχει το δικαίωμα σπουδών σε πανεπιστήμιο.
Gesamtschule Στο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν είναι διαχωρισμένοι σε τμήματα. Το Gesamtschule προσφέρει τα απολυτήρια των άλλων τριών τύπων σχολείων, του Hauptschule, του Realschule, του Gymnasium.Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά πρέπει να αποφασί σουν από την ηλικία των δέκα ετών αν θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση στο Gymnasium. Τέλος, ο μόνος τρόπος για να μπεις στο πανεπιστήμιο είναι το Abitur.
Πέτρος Παπαπαυλίδης Β3
Σχολικές αίθουσες
Δημοτικό Σχολείο στην Γκαμπέλα της Αιθιοπίας.
Η Γκαμπέλα είναι ένα μικρό χωριό περίπου 420 χιλιόμετρα έξω από την Αντίς Αμπέμπα. Οι αίθουσες είναι σε άσχημη κατάσταση και πολλά από τα παιδιά δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρόλο που επιθυμούν πολύ να πάνε.
Δημοτικό Σχολείο Akamat Al Me’gab, στην Υεμένη.
Αυτή η εικόνα είναι όλο και όλο το σχολείο. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο αυτό. Στο σχολείο φοιτούν παιδιά όλων των ηλικιών και λόγω του ότι βρίσκονται στην ύπαιθρο δεν υπάρχει πρόβλημα στο να φοιτούν από κοινού αγόρια και κορίτσια. Τέλος, εφαρμόζεται η αλληλοδιδακτική, αφού τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν τα μικρότερα.
Γυμνάσιο Min-Sheng στο Ταϊπέι, Ταϊβάν.
Οι μαθητές αφού γευμάτισαν όλοι μαζί στην τάξη με το δάσκαλό τους, κάθισαν στα θρανία τους και πήραν έναν υπνάκο για 30 λεπτά. Ήταν σαν ένα μάθημα που προορίζεται μόνο για ύπνο, αφού είναι μέρος της κουλτούρας τους!
Σχολείο Escolar Secundaria στο Tiracanchi του Περού
Το Tiracanchi είναι ένα μικρό χωριό στα βουνά, και το 25% από τα παιδιά μιλούν μόνο τη μητρική τους γλώσσα. Το 82% των πατέρων τους είναι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, και μόνο το 46% έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εκπαιδευτικοί, καθώς κανένας από τον τοπικό πληθυσμό δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να διδάξει και κανείς από τους καθηγητές της πόλης δε θέλει να έλθει σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή για να διδάξει με πολύ λίγα χρήματα.
Σε σύγκριση με τους γείτονές τη, η Γκάνα έχει χαμηλό ποσοστό αναλφαβητισμού, καθώς τα έξι πρώτα χρόνια του σχολείου είναι δωρεάν. Επίσημα, οι μαθητές πρέπει να πάνε στο σχολείο για εννιά χρόνια, αλλά τα περισσότερα παιδιά στην ύπαιθρο συχνά δεν μπορούν να μιλήσουν την επίσημη γλώσσα διδασκαλίας, τα αγγλικά.
Κατερίνα Λεγκίσι Β2
Σοφία Καλογεράκη Β2
Πηγή: alexiptoto.com