Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις.
Αν η μυωπία σου είναι σε μικρά επίπεδα τότε προφανώς και δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά τι γίνεται όταν χωρίς τα γυαλιά σου ή τους φακούς επαφής δεν βλέπεις που βρίσκεσαι και που πατάς; Υπάρχει κίνδυνος αν φοράς φακούς επαφής κατά το κολύμπι;
Τι πρέπει να προσέξεις;
Κολύμπι με φακούς στη θάλασσα; Τι να προσέξεις;
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μολύνσεων των φακών επαφής από τη θάλασσα με την προϋπόθεση βέβαια πως θα αποφύγεις τα μακροβούτια και τα πολλά πλατσουρίσματα και πώς θα κολυμπήσεις σε καθαρά νερά. Βέβαια, ο κίνδυνος πάντα υπάρχει ενώ θα πρέπει να ξέρεις πως στη θάλασσα είναι πολύ εύκολο να χάσεις τους φακούς σου γι΄αυτό καλύτερα να έχεις προμηθευτεί ημερησίους φακούς ή αν η μυωπία σου στο επιτρέπει να μπεις στη θάλασσα με «γυμνά» ματάκια και βγαίνοντας να φορέσεις τα γυαλιά σου.
Το κυριότερο πάντως πρόβλημα από το κολύμπι με φακούς σε θαλασσινό νερό είναι ο κίνδυνος γρατζουνίσματος του κερατοειδή, σε περίπτωση που επιχειρήσεις να τους βγάλεις ευθύς με το που βγεις από τη θάλασσα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το θαλασσινό νερό αφυδατώνει τους φακούς επαφής. Αν λοιπόν μπεις στη θάλασσα με φακούς και κατά το πλατσούρισμα νιώσεις ενόχληση και θελήσεις να τους βγάλεις, θέλει μεγάλη προσοχή για να μην προκαλέσεις ζημιά στο κερατοειδή των ματιών σου. Καλύτερα να βγεις από τη θάλασσα και να περιμένεις 10 λεπτάκια μέχρι να επανέλθει η ισορροπία της υγρασίας των φακών και των δακρύων σου.
Επιτρέπεται το κολύμπι με φακούς στην πισίνα;
Στην περίπτωση της πισίνας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σε αντίθεση με τη θάλασσα η πισίνα ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να επιμολύνουν τους φακούς επαφής σου και να δημιουργηθούν λοιμώξεις στα μάτια σου. Οπότε καλύτερα να αποφεύγεις σαν το διάολο το λιβάνι το κολύμπι με φακούς σε νερά πισίνας αλλά και λιμνών όπου τα νερά είναι στατικά.
Κάτανας Χάρης
Οπτικός-Οπτομέτρης