Με τίτλο “Τα ελληνικά κρασιά επιστρέφουν στις ρίζες του” η Florence Fabricant, δημοσιογράφος των N.Y.Times, εξερευνεί τις δυνατότητες των ελληνικών αυτόχθονων ποικιλιών και τις δυνατότητες τους στην διεθνή αγορά.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Εκπληκτικά ταννικά κόκκινα κρασιά με ενέργεια και ισορροπία από την Ελλάδα
Αυτή η γευσιγνωσία κρασιού κάλυπτε μόνο κρασιά φτιαγμένα από αυτόχθονα σταφύλια, κυρίως xinomavro (zee-no-MAHV-ro), το σταφύλι που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το κρασί Alpha Estate. Είναι ένα όνομα που πρέπει να γίνει όλο και πιο οικείο στους λάτρεις του κρασιού που είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τα κρασιά της Ελλάδας.
Ενώ οι κορυφαίοι Έλληνες οινοπαραγωγοί ασχολούνται με την καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπως το Merlot και το Sauvignon Blanc, ο προβολέας αρχίζει να λάμπει σε μερικές από τις εκατοντάδες των ιθαγενών σταφυλιών της χώρας, πολλές από τις οποίες πιθανότατα υπήρχαν από τις μέρες του Ομήρου.
Ο Άγγελος Ιατρίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες και οινοπαραγωγός του Alpha Estate, τον οποίο συνάντησα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Μακεδονία και σε πολλά από τα οινοποιεία της περιοχής φέτος, είναι πεπεισμένος για την αξία των ελληνικών ποικιλιών και ελπίζει ότι ο υπόλοιπος κόσμος του κρασιού θα έρθει γύρω αυτό. “Το Ξινόμαυρο είναι πολύ σημαντικό”, είπε. “Πρέπει να κατανοήσουμε την καθαρότητα αυτών των ποικιλιών και να μάθουμε γι ‘αυτά”.


Στο οινοποιείο, ένα υπέροχο κτίριο με κόκκινη terra cotta, έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα ανανέωσης του αέρα στα υπόγεια κελάρια τρεις φορές την ημέρα και έχει πέτρες κάτω από τα βαρέλια για να βοηθήσει στον έλεγχο της υγρασίας. Η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο. Το 65% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από το οινοποιείο είναι ηλιακή. Το κτήμα δεν εφαρμόζει χημικές ουσίες στους αμπελώνες ούτε τις χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της οινοποίησης για να παράγει το γεμάτο αλλά κομψό κόκκινο ξινόμαυρο ή άλλα κρασιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από γαλλικά σταφύλια όπως το Syrah.
Το οινοποιείο είναι τυχερό που βρίσκεται σε ένα μικροκλίμα που απολαμβάνει αρκετά σταθερούς καιρούς με δροσερές νύχτες, δύο μεγάλες λίμνες κοντά για να καταπραΰνουν τη θερινή θερμότητα της Μακεδονίας και τις ξηρές συνθήκες καθώς ωριμάζουν τα σταφύλια – συνθήκες που εξασφαλίζουν καλή οξύτητα για τα κρασιά.
Αλλά ο κ. Ιατρίδης δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. “Πολλά από τα ελληνικά σταφύλια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέσα από κλιματικές διακυμάνσεις που τα ανάγκασαν να προσαρμοστούν”, ανέφερε. “Μπορεί να τα καταστήσει κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές τώρα”.

Πηγή: krasiagr.com