Ένα χρόνο ζωής συμπλήρωσε η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης στις 22/1 για την δημιουργία της οποίας στάθηκε η αγωνία ορισμένων ανθρώπων για την αναβίωση του εθίμου της Κοζανίτικης Αποκριάς, στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και το παρατεταμένο λοκ- ντάουν που βίωνε ο κόσμος στην πόλη.
Για αυτό τον ένα χρόνο η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Στις 22 Ιανουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που γεννήθηκε η Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης. Αφορμή για τη δημιουργία της στάθηκε η αγωνία μας για την αναβίωση του εθίμου της Κοζανίτικης Αποκριάς, στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και το παρατεταμένο λοκ- ντάουν που βιώναμε στην πόλη μας.
Μέλημά μας ήταν αρχικά να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να βιώσει με έναν διαφορετικό τρόπο το έθιμο, να μη στερηθεί τη γιορτή ορόσημο για τους κατοίκους, ακόμα κι αν ήταν κλεισμένοι στα σπίτια, να παραμείνουμε στον πυρήνα του εθίμου των Φανών αποφεύγοντας τα τετριμμένα.
Γι’ αυτούς τους λόγους σχεδιάσαμε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούσαν να υλοποιηθούν διαδικτυακά, έχοντας βέβαια στην διάθεσή μας όλα αυτά τα εργαλεία που θα μας βοηθούσαν να ανταπεξέλθουμε σ αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα. Αναζητήσαμε συνεργάτες, νέους σαν εμάς, με διάθεση για εθελοντική προσφορά, μεράκι αλλά και τεχνογνωσία αλλά και μεγαλύτερους γνώστες του εθίμου, τους ανθρώπους των φανών, για να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους σε εμάς, σε έναν νέο κόσμο, τον ψηφιακό, που βλέπαμε να ανοίγεται μπροστά μας. Υλοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να διασκεδάσουμε, αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους μικρούς μας συντοπίτες, για τους λίγο μεγαλύτερους ξεφύγαμε από τα εθνικά σύνορα με τις δράσεις των international, φτιάξαμε ζωντανά παρέα το παραδοσιακό γλυκό της αποκριάς τον μπακλαβά γνωρίζοντας την τοπική γαστρονομία. Μέσω της τεχνολογίας και του ψηφιακού κόσμου δημιουργήσαμε το μουσείο της αγάπης, γνωρίσαμε το τοπικό ιδίωμα διασκεδάζοντας με τη συμβολή των ηθοποιών του τοπικού θεάτρου, παρακολουθήσαμε ζωντανά stand up comedy, παίξαμε παιχνίδια. Μέσα από την εξιστόρηση των εμπειριών των ανθρώπων των Φανών ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο και συμμεριστήκαμε την αγωνία τους για την συνέχεια του εθίμου, που είναι και δική μας αγωνία. Συνεργαστήκαμε με ανθρώπους των γραμμάτων, που απλόχερα μας πρόσφεραν τα γραπτά τους, τα οποία μετουσιώσαμε σε αφηγήσεις, σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι τοπικοί καλλιτέχνες αγκάλιασαν το εγχείρημά μας, προσφέροντας τα έργα τους, οι μουσικοί μας παραχώρησαν τα τραγούδια τους.
Ακόμα κι όταν τελείωσαν οι Αποκριές, δεν σταματήσαμε, αλλά οι δράσεις μας συνεχίστηκαν με το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, όπου διοργανώσαμε την διαδικτυακή εκδήλωση «Ο Αγώνας για την Ελληνική Ανεξαρτησία: ο ρόλο της Φιλικής Εταιρίας», με κεντρική ομιλήτρια την Δρ. Μαριέττα Μινώτου. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολιτιστικής Κληρονομίας και Ιστορίας του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας κι Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου.
Δημιουργήσαμε το «Δικό μας Ψηφιακό Μουσείο» με εικόνες και κείμενα που απέστειλε το κοινό για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε βίντεο με την επιστημονική διάσταση των όρων «Μουσείο και Μουσειολογία» το οποίο κοινοποιήθηκε από τον επίσημο οργανισμό ICOM.
Συνδιοργανώσαμε με το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΠΕ Κοζάνης – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ το βιωματικό εργαστήριο ενδυνάμωσης για νέους με τίτλο «Πέφτω & Ξανασηκώνομαι».
Στο τέλος του χρόνου, στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και τον σύλλογο «Ηλιαχτίδα» στην δράση με τίτλο «Το ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης».
Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν επειδή νιώσαμε την αγάπη των συμπολιτών μας που τις αγκάλιασε από την αρχή μέχρι το τέλος. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσουμε το τοπικό πολιτισμό πολλά βήματα μπροστά»!
Μαζί….. Συνεχίζουμε!