Σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Νέα αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους, η νέα σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτές στις 4.28 το απόγευμα με επίκεντρο το Ρύμνιο, η οποία συντάραξε συθέμελα την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή. Ειδικά στην Αιανή οι δημότες πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, αρκετοί κοιμήθηκαν έξω τη νύχτα, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι ζημιές σε κτίρια που είχαν παρατηρηθεί κατά την πρώτη σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τρίτης.
Στην Αιανή έφτασαν προχτές βράδυ σεισμολόγοι και αρμόδιοι του ΟΑΣΠ, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ολονύκτιες συσκέψεις και αυτοψίες στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, φτάνοντας πλέον τα 150, από 20 που είχαν καταγραφεί με τον πρώτο σεισμό. Στο μεταξύ οι κάτοικοι ζουν μία τραγωδία, καθώς είναι πολλοί αυτοί που ακόμη πληρώνουν τα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού του 1995 και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες ζημιές.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι σεισμολόγοι που μιλούσαν στο πρώτο εικοσιτετράωρο από τον πρώτο σεισμό για «ομαλή σεισμική εξέλιξη» τώρα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποιος είναι ο κύριος σεισμός και μιλούν για «μία σεισμική ακολουθία». Χτες πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη συμμετοχή επιφανών σεισμολόγων. Στο περιθώριο της σύσκεψης ο σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ, έκανε στους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι είχαμε ένα σεισμό. Πάντα μετά τη γένεση ενός σεισμού δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις αμέσως μετά αν αυτός είναι ο προσεισμός, ο κυρίως σεισμός κ.λ.π.
Είχαμε λοιπόν τον πρώτο σεισμό ο οποίος είναι μικρού και συνηθισμένου μεγέθους για τον ελληνικό χώρο, σε μια περιοχή η οποία είναι τεκτονικά ενεργή, απλώς είναι χαμηλής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλονιά.
Έγινε πρώτος σεισμός και όπως είπαν πολλοί συνάδελφοι, θέλουμε περίπου δύο εικοσιτετράωρα για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Στο δεύτερο εικοσιτετράωρο πριν κλείσει, έγινε ο δεύτερος σεισμός. Το φαινόμενο λοιπόν είναι σε εξέλιξη, άρα δεν είχαμε κύριο σεισμό δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε πάνω σε μία ακολουθία σεισμών. Μελετάται, και τα μέχρι χτες τουλάχιστον στοιχεία που έφυγα από το γραφείο μου και ήρθα στην Κοζάνη δείχνανε ότι υπάρχει μία εξέλιξη η οποία είναι ομαλή, με τα δεδομένα τα οποία είχαμε.
Ο τρόπος που έγινε ο σεισμός, δηλαδή ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού, το μέγεθός του, το επίκεντρό του, η κατανομή των επικέντρων, όλα ήταν αναμενόμενα. Άρα δεν είναι κάτι ούτε το παράξενο ούτε το ιδιαίτερο. Η περιοχή εδώ ξέρετε ότι έχει δώσει σεισμούς και το 1984 και το 1995 το μεγάλο σεισμό, επομένως είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν στον ελληνικό χώρο. Το ιδιαίτερο της σεισμικής ακολουθίας της Κοζάνης είναι ότι έγινε σε μια περιοχή που είναι ευαισθητοποιημένη λόγω του καταστροφικού σεισμού του 1995, έπληξε μία περιοχή όπως η Αιανή με πολύ κόσμο, έχουν πάθει ζημιές αρκετά σπίτια και γι’ αυτό έχει αυξημένο ενδιαφέρον».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιανής, Γιώργος Φτάκας, μίλησε για τις τεράστιες ζημιές που έγιναν στην Αιανή, όπου τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ανήλθαν σε περίπου 150. Το θετικό στην υπόθεση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων συνεργείων που έφτασαν στην Αιανή, είναι ότι «δεν επλήγησαν οι φέροντες οργανισμοί των κτιρίων, αλλά παρουσιάστηκαν ρωγμές μόνο στην τοιχοποιία». Αναφέρθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτισμάτων χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και μόλις το 2% «κίτρινα».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Δρακάτος και ο Βασίλης Λεκίδης εκ μέρους του ΟΑΣΠ, απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, διευκρίνισαν ότι δεν σχετίζεται ο σεισμός με τα φράγματα και τις λίμνες της περιοχής, καθώς οι λίμνες δεν δημιουργούν το ρήγμα, αντιθέτως το ρήγμα υπάρχει και μπορεί να ενεργοποιηθεί νωρίτερα. Πρόσθεσαν ακόμη ότι οι τεχνητές λίμνες μπορούν να αυξήσουν τη μικροσεισμικότητα. «Επιστημονικά δεν τεκμηριώνεται η γένεση σεισμών από τα φράγματα», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Β. Λεκίδης.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, σημείωσε ότι «η Δυτική Μακεδονία βιώνει μία ανησυχία και έναν εύλογο προβληματισμό», αλλά διαβεβαίωσε ότι «στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει πλήρης ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών με αγαστή και ουσιαστική συνεργασία για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οι ζημιές οι οποίες καταγράφονται έχουν κύριο σημείο αναφοράς την Αιανή, αλλά οπωσδήποτε ο έλεγχος θα συνεχιστεί. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε επιφυλακή, αλλά δεν παρουσιάζονται στοιχεία ανησυχίας».
Την πλήρη ετοιμότητα του δήμου Κοζάνης υπογράμμισε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος είχε και σχετικές επαφές στην Αθήνα με τον υπουργό και υφυπουργό Υποδομών, σημειώνοντας ότι «τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης ήταν τα πρώτα που έφτασαν στην Αιανή για αυτοψίες». Τόνισε με έμφαση πως «είναι επιτακτική ανάγκη η αποζημίωση των σεισμοπλήκτων από την Πολιτεία».
Να σημειωθεί τέλος, ότι από το Γραφείο του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Σε έκτακτη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός κ. Μ Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός κ. Μ. Παπαδόπουλος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και μετά από επικοινωνία με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακή αλλά και με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτα αποφάσισαν την άμεση αποστολή κλιμακίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) αποτελούμενο από Σεισμολόγο, Γεωλόγο και Μηχανικό, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση σεισμικότητας και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αυτοδιοικητικές Αρχές.
Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα και θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επίλυση αυτών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ