Η συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού» με τον δήμο Κοζάνης και φορείς της περιοχής εγκαινιάστηκε με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο δημαρχείο, με στόχο την προστασία των παιδιών σε ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
«Η αρχή του «Χαμόγελου» είναι να λειτουργεί πάντα κάτω από τους θεσμούς και σε συνεργασία με τους θεσμούς του κράτους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της οργάνωσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, γιατί είναι πιο κοντά στα προβλήματα και στην καθημερινότητα του πολίτη, του παιδιού, της οικογένειας. Γι’ αυτό αισθανόμαστε όμορφα γιατί οι δράσεις μας μπορούν να είναι πιο οργανωμένες και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στην περιοχή, μπορούμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα και να τεκμηριώσουμε δράσεις οι οποίες θα είναι τακτικές, θα είναι συνετές και συνεπείς με τις διαδικασίες που θα υπάρχουν». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Χαράλαμπος Θεοχάρης και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης. Ζητούμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός της δράσης για τα παιδιά που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο ή να έχουν ανάγκη βοήθειας.
Ο Κ. Γιαννόπουλος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, ώστε «να γνωρίζει το παιδί τι θα αντιμετωπίσει σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, σε θέματα βίας, αλλά και να γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας, που θα απευθυνθούν εκτός από τα νοσοκομεία, εκτός από τις υπηρεσίες, που ακόμα θα απευθυνθούν ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και τις δικές μας υπηρεσίες μέσα στα πλαίσια αυτά».
Χαρακτήρισε επίσης ως «πολύ σημαντική» τη συμβολή της Αστυνομίας και της Εκπαίδευσης γιατί μέσα απ’ αυτές τις συνέργειες, «επειδή το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί 24 ώρες και είναι ετοιμοπόλεμο για οτιδήποτε συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ειδικότερα στην περιοχή, να μπορούμε να ξεφεύγουμε από κολλήματα και προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ατέλειες, υπάρχουν ελλείψεις τεράστιες, αλλά μέσα σ’ αυτές τις ελλείψεις γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, γι’ αυτό το λόγο γίνονται αυτές οι ομάδες εργασίας. Δεν είναι άλλη μία ομάδα εργασίας. Έβαλε ο δήμαρχος συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου να προχωρήσουν και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη δράση. Θα κάνουμε τις συναντήσεις και παράλληλα τις ασκήσεις όταν πρόκειται για εξαφάνιση. Ξέρετε αν εξαφανιστεί ένα παιδί, λέμε ότι σε μας δεν θα συμβεί, αλλά καμία φορά συμβαίνει και μάλιστα με πολύ δύσκολο τρόπο».
Ακόμη ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» τόνισε: «Υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν δομές, υπάρχουν φορείς που έχουν δυνατότητες. Το Χαμόγελο συμβαίνει να έχει και εξειδικευμένα πράγματα. Σας ενημερώνω ότι η Αστυνομία κεντρικά έχει ενημερώσει όλες τις διευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Όμως κάποιοι μπορεί να μην το γνωρίζουν. Εδώ ήταν ο αστυνομικός διευθυντής με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και η εκπαίδευση. Έχουμε Σύμφωνο Συνεργασίας και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και μέσα από τα ΜΜΕ – και κυρίως τα τοπικά έχουμε βρει λύσεις – γιατί περνάμε μηνύματα για διάφορα θέματα όπως η σχολική βία που την έχουμε λίγο ξεπεράσει και τη βλέπουμε σαν ένα απλό φαινόμενο, η σεξουαλική κακοποίηση η οποία έχει αυξηθεί αλλά δεν μιλάει κανείς, θέματα που αφορούν την καλή και κακή χρήση του διαδικτύου. Από την άλλη μεριά καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αποκτήσει δομές, χάρη στους πολίτες και σ’ αυτούς που μας στηρίζουν για να μπορέσουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και στις οικογένειες».
Τέλος, ενδεικτικό της σημαντικής συμβολής του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι ότι στις τρεις τηλεφωνικές γραμμές που διαθέτει, δέχεται 260.000 κλήσεις κατ’ έτος.