Ο τρόπος που εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος δημιουργεί ανισότητες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΡΜΗΣ»
Ο τρόπος που εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και οι ανισότητες που δημιουργεί, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη παράλληλων δράσεων στήριξης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχει οδηγήσει τα καταστήματα της Κοζάνης σε πρωτοφανή πτώση του τζίρου.
Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας που μετέφερε αντιπροσωπεία καταστηματαρχών και του Συλλόγου Καφετεριών «Ερμής» στον δήμαρχο Κοζάνης σε συνάντηση το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, η οποία στην ουσία ήταν διάβημα διαμαρτυρίας. Λίγο νωρίτερα αντιπροσωπεία του συλλόγου και των ιδιοκτητών «καφέ» είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο. Με δηλώσεις του στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του συλλόγου Λεωνίδας Ρηγάκης, τόνισε: «Ο λόγος της συνάντησης με τον δήμαρχο είναι να του κάνουμε μία γνωστοποίηση των συνολικών προβλημάτων του κλάδου. Για να είμαι ξεκάθαρος και για να μην γίνονται παρερμηνείες δεν ήρθαμε για το κάπνισμα. Ο νόμος για το κάπνισμα είναι συγκεκριμένος, εφαρμόζεται, απλά εμείς θέλουμε να κάνουμε στον δήμαρχο μία γνωστοποίηση των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν. Έχουμε σωρεία προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο και θα ενημερώσουμε τον δήμαρχο γι’ αυτά. Να του δώσουμε το χρόνο να σκεφτεί και να μας δώσει κάποιες λύσεις και να παραβρεθούμε κάποια στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο που θα είναι όλοι οι φορείς για να δούμε πως θα τοποθετηθούν απέναντι στα προβλήματά μας άπαντες, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση».
Ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών «Ερμής», υπογράμμισε: «Μία Αρχή του τόπου όταν θέλει να βοηθήσει κάποιους συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να κάνει δράσεις ως αντισταθμιστικά μέτρα. Δηλαδή και τα Τρίκαλα εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά η πόλη των Τρικάλων έγινε πόλος τουριστικής έλξης ένα μήνα τα Χριστούγεννα, τα σχολεία πάνε εκδρομές κάθε Σαββατοκύριακο, πράγμα που βοηθά το σύνολο των επιχειρήσεων. Όταν δουλεύουνε τα Χριστούγεννα έναν ολόκληρο μήνα στα Τρίκαλα, δεν δουλεύουνε μόνο οι καφετέριες, δουλεύουν όλοι. Άρα ένας τρόπος που θα βοηθήσει ένας δήμος τα δικά μας μαγαζιά του κλάδου μας είναι κάποιες αντίστοιχες δράσεις. Για παράδειγμα έγινε μία «λευκή νύχτα», ήταν πολύ επιτυχημένη βραδιά, αλλά στα 3,5 χρόνια ήταν το μοναδικό γεγονός που είδαμε. Θα θέλαμε κι’ άλλες τέτοιες δράσεις αν ήθελε να μας βοηθήσει. Δεν ζητάμε δηλαδή από τον δήμαρχο να μην κάνει ελέγχους».
Για τον αντικαπνιστικό νόμο είπε ότι «έχει κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που δημιούργησαν ανισότητες στην αγορά. Δεν συζητάμε στο να πάρει ο δήμαρχος το νόμο πίσω ή να μην τον εφαρμόσει. Εμείς λέμε ότι έφερε κάποιες ανισότητες σε καταστήματα γιατί κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν τους προβλεπόμενους χώρους είχαν μία συγκεκριμένη δουλειά, αλλά κάποιοι άλλοι που δεν είχαν χώρους την έχασαν. Άρα, θα ζητάμε ποιο εξειδικευμένα πράγματα, ζητάμε λύσεις για τους συγκεκριμένους συναδέλφους που αδικήθηκαν. Από κει και πέρα, το σύνολο των ελέγχων, της πτώσης του τζίρου, του πως κινείται η αγορά, είναι ένα πράγμα που σαν φορείς και επιχειρηματίες που βλέπουμε πως εξελίσσεται η πόλη και προς τα πού πάει, πρέπει να ταρακουνήσουμε τις Αρχές και να τους δώσουμε το μήνυμα. Κοιτάξτε να δείτε, είμαστε μια πόλη που συνεχώς ο τζίρος πέφτει. Το τσιγάρο συνέβαλε πάρα πολύ στην πτώση τζίρου των μαγαζιών και στο να κλείσουν κάποιοι καταστηματάρχες, όπως και στην άμεση απόλυση προσωπικού. Αυτό είναι γεγονός».
Τέλος. Ο Λ. Ρηγάκης επισήμανε ότι «ο κλάδος προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στην πόλη και από τα δικά μας μαγαζιά δουλεύουν πάρα πολλές παρεμφερείς και συνδεδεμένες επιχειρήσεις και όλοι μαζί από κοινού αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την μεγάλη πτώση του τζίρου».