Ημερίδα πραγματοποίησαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, η εταιρεία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΙΚΕ (DIOSCURIDES) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το παρόν έδωσε πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας κ. Ιωάννης Χαρακτσής, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης κι ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Αμανατίδης.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «ΕΝΘΥΛΑΚΩΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: α)ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ β)ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ γ) ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 01: «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας», ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 01 : «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας», Επενδυτική Προτεραιότητα 1.b.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια άλλου ερευνητικού προγράμματος, που αφορούσε τις ιδιότητες των εκχυλισμάτων κι αν αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, οι οποίες ιδιότητες αξιοποιήθηκαν για να παραχθούν προϊόντα για την βελτίωση της υγείας ανθρώπων & ζώων και την φυτοπροστασία. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Μελισσοκομίας) κι η εταιρεία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΙΚΕ (DIOSCURIDES).
Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση και η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε κι ιδανική ευκαιρία συζήτησης για τη συνέχιση και επέκταση της κεντρικής ιδέας του έργου καθώς και της δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ εταιριών, καλλιεργητών και εκπαιδευτικών/ερευνητικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων (cluster).
Συγκεκριμένα ο κ. Στέργιος Τζιμίκας απηύθυνε πρόταση στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο της πόλης της Πτολεμαΐδας αλλά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, από τα εκχυλίσματα που απομονώθηκαν κι είναι βιοδραστικά στον άνθρωπο, να παραχθούν διάφορα τρόφιμα, όπως ένα βιολειτουργικό κριτσίνι, βιολειτουργικό μέλι σαν άλειμμα, κρασί με προσθήκη αυτών των εκχυλισμάτων που θα βοηθά στην υγεία. Επίσης, στον χώρο του κρέατος, θα μπορούσαν να προκύψουν προϊόντα (π.χ. σαλάμια ή λουκάνικα) πιο υγιεινά με αυτές τις προσθήκες.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Αμανατίδου Ελισάβετ, το Τμήμα λειτουργεί ως εργαστήριο περιβαλλοντικής Χημείας κι επεξεργασίας νερών κι υδάτων κι ήταν ο συντονιστής του προγράμματος. Εκτός του συντονισμού, δούλεψε στις συμπυκνώσεις των εκχυλισμάτων, έκανε μετρήσεις στα αντιοξειδωτικά και στις πολυφαινόλες, έγιναν μετρήσεις στην κλινική μελέτη για οξειδώσεις σε αίμα και πλάσμα.
Από τις μελέτες προέκυψε ότι από τα βιοδραστικά συστατικά που προκύπτουν μπορούν να μπουν στα τρόφιμα και να βοηθήσουν στην ανθρώπινη υγεία, να χρησιμοποιηθούν ως «εντομοκτόνα» και «μυκητοκτόνα» στην φυτοπροστασία, αλλά και σαν πρόσθετα τροφών στα ψάρια, τα σαλιγκάρια και γενικά στα ζώα. Επίσης, χρησιμοποιούνται στις μέλισσες για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών που έχουν εμφανιστεί.
Από την πλευρά του ο κύριος Στέργιος Τζιμίκας, αναφέρθηκε στο όλο εγχείρημα λέγοντας ότι «είναι προσωπικό μου στοίχημα για ανάπτυξη κι αυτό που λένε μεταλιγνιτική περίοδο στον τόπο μας. Καλό το υδρογόνο και οι μεγάλες πολυεθνικές, καλώς να έρθουν στην περιοχή μας, αλλά πάντα στην Ελλάδα η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας ήταν οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, σαν γιατρός που είμαι, με ενδιέφερε να βγάλω κάποια τρόφιμα, τα οποία παίρνοντάς τα στην καθημερινότητά του ο άνθρωπος, να τον βοηθούν να έχει μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσει διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο».
Έτσι λοιπόν, με αυτή τη λογική, έγιναν μελέτες σε διάφορα είδη φυτών, στα εκχυλίσματά τους, έγιναν μετρήσεις σε διάφορους βιοδείκτες και προέκυψε τελικά ένα μίγμα εκχυλισμάτων, το οποίο πραγματικά έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.
Η φιλοσοφία του κ. Τζιμίκα δεν περιοριζόταν μόνο στον άνθρωπο και στα οφέλη για συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά και στο πως θα συνδυαστεί με την φυτοπροστασία και το ζωικό κεφάλαιο του τόπου, για την παραγωγή τροφίμων πιο φιλικά προς τον άνθρωπο. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την φυτοπροστασία περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργώντας προβλήματα (π.χ. καρκίνο). Έπειτα από μελέτες, δημιουργήθηκαν σκευάσματα με τα οποία μπορούν οι αγρότες να ραντίσουν και τα προϊόντα να είναι αμέσως έτοιμα προς κατανάλωση, χωρίς κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα σκευάσματα που προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα εργασιών κι ερευνών 3-4 χρόνων σε συνεργασία με την μονάδα του κ. Τζιμίκα.
Στο κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των ανθρώπων και την αύξηση της ανθεκτικότητας στους ιούς, έχει απαγορέψει την χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε προβλήματα νοσηρότητας σε αυτά.
Υπήρχε λύση από τη φύση; Πίστεψαν ότι υπήρχε και για το λόγο αυτό δούλεψαν κι απομόνωσαν κάποιες ουσίες, οι οποίες βοήθησαν στην ελάττωση της νοσηρότητας των ζώων κατά 80%.
Η Ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τα κρατικά ινστιτούτα κι ιδρύματα έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά επιτεύγματα κι έρευνες για τον αγροδιατροφικό τομέα κι όχι μόνο. Επιχειρείται η διασύνδεσή τους με την παραγωγική βάση για πιο απτά αποτελέσματα, αρκεί να υπάρξει η από κοινού διάθεση για συνεργασία. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι η σύμπραξη Πανεπιστημίων με την ιδιωτική επιχείρηση του κ. Τζιμίκα. Ευχής έργο να ακολουθήσουν κι άλλοι.