Το θέμα “ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ’ είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πόλη της Πτολεμαίδος αλλά και για όλη τη μεγάλη επαρχία Εορδαίας γι’ αυτό και ο γράφων απασχολήθηκε και παλιότερα.
Ένα τόσο σημαντικό θέμα ήταν επόμενο να αναφερθεί και στην συνεχιζόμενη έρευνα μας για τα προβλήματα της πόλης μας και θα συνεχίζεται μέχρις του οι αρμόδιοι της Πολιτείας το κατανοήσουν και αποφασίσουν να το κατασκευάσουν.
Αν κανείς αναλογισθεί ότι. η Πτολεμαΐδα των 3000 κατοίκων ή ακόμη και των 5000 διέθετε ένα θαυμάσιο, για την εποχή εκείνη. Διοικητήριο αντιλαμβάνεται ο καθένας μας πόσο χρήσιμο, απαραίτητο είναι στη σημερινή εποχή όπου ο πληθυσμός της πόλης δεκαπλασιάστηκε και ο χρόνος έγινε τόσο πολύτιμος.
Για την Ιστορία, αλλά και για να το μάθουν οι νεότεροι σε ηλικία ντόπιοι και νέοι κάτοικοι της πόλης μας, αναφέρω ότι, το παλιό Διοικητήριο της πόλης βρίσκονταν απέναντι από το Εθνικό γυμναστήριο όπου σήμερα το νεόκτιστο Στρατιωτικό οίκημα και διέθετε 24 αίθουσες γραφείων σε δύο ορόφους ,ενώ το υπόγειο του χρησίμευε για αρχείο όλων των υπηρεσιών.
Το γεγονός αυτό και μόνο μαρτυρεί την σπουδαιότητα της συγκεντρώσεως όλων των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του λαού της περιοχής.
Στη σημερινή αγχώδη εποχή μας. όπου οι αποστάσεις έχουν μικραίνει με τις ταχύτητες των μέσων μεταφοράς στην Πτολεμαΐδα στην πόλη του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ,για να τελειώσει κανείς την δουλειά του χρειάζεται μία ή και δύο μέρες περιφερόμενος από την μία άκρη στην ύλη για να βρει τις διάφορες υπηρεσίες που είναι σκορπισμένες στα διάφορα σημεία αυτής.
Χαρακτηριστικά αναφέρω τις διευθύνσεις ορισμένων υπηρεσιών.
Δημόσιο ταμείο I Μεταξά. Αγρονόμειο. Νικομήδειας. Γραφείο ευρέσεως εργασίας Λαγοθηριανού, Δασονομείο Μ. Αλεξάνδρου. Εφορία καπνού Σμύρνης σε ανάλογες μετάξι» τους αποστάσεις βρίσκονται και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνο την ταλαιπωρία του λαού προκαλεί, αλλά δημιουργεί και προβλήματα συνεργασίας στους υπαλλήλους των διαφόρων υπηρεσιών με ζημία τού πολίτη αλλά και του Δημοσίου που σε τελευταία ανάλυση αποβαίνουν εις βάρος όλων μας.
Πέρα όμως και από αυτά το Δημόσιο πληρώνει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο για το νοίκιασμα των διαφόρων μεμονωμένων κτιρίων, για τη θέρμανσή τους, το φωτισμό .την καθαριότητα .τα κοινόχρηστα και διάφορα άλλα έξοδα, ενώ θα μπορούσε με τα ενοίκια μερικών μόνο χρόνων να κτίσει δικό του κτίριο, ώστε, και ο πολίτης να εξυπηρετηθεί αλλά και ή πόλης να κοσμηθεί.
Η συνεργασία των υπαλλήλων των διαφόρων υπηρεσιών θα γινόταν πιο σωστή για το καλό κράτους και πολιτών, Για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου και μοντέρνου Διοικητηρίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες της πόλης και της Εορδαίας, αλλά και τις μελλοντικές χρειάζεται και ο ανάλογος χώρος, ο οποίος ευτυχώς υπάρχει.
Πρόκειται για τον τεράστιο χώρο του σημερινού γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ένας χώρος 17 στρεμμάτων που παραχώρησε παλαιότερα ο Δήμος μας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για καλλίτερη αξιοποίησή του.
Στο θαυμάσιο αυτό χώρο θα μπορούσε να κτισθεί το Διοικητήριο, αφού ο τεράστιος χώρος του επιτρέπει τη δημιουργία χώρου σταθμεύσεως των αυτοκινήτων, χώρος πρασίνου και ότι άλλο είναι απαραίτητο και χρήσιμο.
Στάθμευσης των αυτοκινήτων, πράσινου και ότι άλλο είναι απαραίτητο και χρήσιμο. Θα μπορούσε ακόμα, ένα τμήμα του τεράστιου αυτού χώρου, να διατεθεί στο υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή ενός Δημοτικού Σχολείου η έλλειψη του οποίου, στην περιοχή αυτή, δημιουργεί πολλά προβλήματα στους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους. Για να αποδεσμευθεί όμως ο χώρος αυτός θα πρέπει πρώτα να ετοιμαστεί το γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου και το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις για οποιοδήποτε αγώνα. Ευτυχώς το μόνο που χρειάζεται το γήπεδο αυτό είναι η κατασκευή κερκίδων. Πέρα όμως από αυτό θα μπορούσε να αγοραστεί άλλη έκταση γύρο από την πόλη για τη δημιουργία και 2ου γηπέδου που έχει τόση ανάγκη ή νεολαία μας, Ας μη ξεχνάμε τούς κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι μας στο σημερινό γήπεδο, προ και μετά τον αγώνα, από την μεγάλη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο σημείο αυτό, και αν μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα είναι ευτύχημα, ας προλάβουμε πριν γίνει το κακό .
Αν η κατασκευή στην πόλη ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ είναι υποχρέωση της Πολιτείας, υποχρέωση της Δημοτικής μας αρχής, αλλά και ολόκληρου του λαού της Εορδαίας είναι να το ζητά επίμονα, να υπενθυμίζει και στην ανάγκη να αγωνιστεί νόμιμα για την πραγματοποίηση του.
Είναι τόση η προσφορά της ΓΙτολεμαϊδος και γενικότερα της Εορδαίας, στην Εθνική μας οικονομία, ώστε, αυτό που ζητάμε, είναι μια ελάχιστη αντιπροσφορά προς περιοχή μας.
Γιώργος I. Καζαντζής
Πτολεμαϊδα