– Η …ανταμοιβή του Ινστιτούτου για το σημαντικό έργο η απαξίωσή του από κράτος και τοπικούς φορείς
Σημαντικό είναι το ερευνητικό και επιστημονικό έργο του ΙΓΜΕ, το οποίο μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων συνέβαλε διαχρονικά και συνεχίζει να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου. Ακόμη και στους δύσκολους μνημονιακούς καιρούς το Ινστιτούτο εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη διερεύνηση του ορυκτού πλούτου, παρά τη συστηματική απαξίωση που το οδηγούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, οι οποίες …φρόντισαν να το απογυμνώσουν από προσωπικό και να συρρικνώσουν σε επικίνδυνο σημείο για τη βιωσιμότητα του φορέα τη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ, η οποία θα εξασφάλιζε την συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος.
Το ΙΓΜΕ αυτή την περίοδο υλοποιεί δύο σπουδαία εξελισσόμενα έργα, μεγάλης εθνικής και περιφερειακής σημασίας, στα οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ένα αφορά το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Νερών και το άλλο το Εθνικό Μητρώο Γεωτρήσεων. «Πρόκειται για δύο μεγάλης σημασίας έργα. Χάρη στη συστηματική παρακολούθηση του νερού, το οποίο αποτελεί πολύτιμο δημόσιο αγαθό, το ΙΓΜΕ με το επιστημονικό του προσωπικό, δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και να έχει μάλιστα πλήρη εικόνα της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης του νερού σε όλη τη χώρα, καθώς και του υδάτινου δυναμικού των υπογείων νερών», δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής του Παραρτήματος Κοζάνης του ΙΓΜΕ, Δημήτρης Ματθαιόπουλος.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Νερού, το ΙΓΜΕ παρακολουθεί τα νερά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Ειδικότερα παρακολουθεί και εξετάζει την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση του νερού σε περίπου 2.000 υδροσημεία σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία παρακολουθεί 82 υδροσημεία.
Το Εθνικό Μητρώο Γεωτρήσεων, είναι ένα πρόγραμμα καταμέτρησης και καταγραφής όλων των γεωτρήσεων, πηγαδιών κ.λ.π., σε επίπεδο χώρας και Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη στη Δυτική Μακεδονία έχουν καταμετρηθεί όλες οι γεωτρήσεις του νομού Κοζάνης και με τη συνέχιση του προγράμματος – εάν υπάρξει – θα συνεχιστεί η καταμέτρηση στους υπόλοιπους τρεις νομούς. Τα συνεργεία του ΙΓΜΕ μεταβαίνουν μέχρι το τελευταίο χωριό, όπου σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων καταγράφουν όλες τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια. Η γνώση των σημείων υδροληψίας και ο βαθμός άντλησης νερού, θεωρείται σημαντικό στοιχείο για τη διάθεση των αποθεμάτων υπόγειων νερών.
Ανυπολόγιστη είναι φυσικά η προσφορά του ΙΓΜΕ στις έρευνες των κοιτασμάτων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως στα λιγνιτικά κοιτάσματα, αλλά και σε άλλα ορυκτά.
Ωστόσο, η απαξίωση του ΙΓΜΕ δεν προέρχεται μόνο από το κεντρικό κράτος, αλλά και από τους αποκεντρωμένους φορείς εξουσίας της περιοχής. Να σημειωθεί ότι μία προγραμματική σύμβαση για πλήρη μελέτη ως προς τις αιτίες υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στα νερά, όχι μόνο της λεκάνης Σαριγκιόλ, αλλά και ευρύτερα, ουδέποτε υλοποιήθηκε με ευθύνη των τοπικών αρχών. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποφασίστηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο με περιφερειάρχη τον Γιώργο Δακή, χωρίς να υλοποιηθεί ούτε στη θητεία του πρώην περιφερειάρχη, ενώ παραμένει ανενεργή και επί της παρούσας θητείας του Θεόδωρου Καρυπίδη. Η έγκυρη επιστημονική άποψη του ΙΓΜΕ σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, ίσως να απέτρεπε σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα και φορείς να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, στα οποία είμαστε όλοι θεατές το τελευταίο διάστημα.
Πρόσφατα σε συνάντησή του με το συνδικάτο των εργαζομένων, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε ότι θα επισπεύσει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος του ΙΓΜΕ μέσα από το ΕΣΠΑ. Μένει να δούμε αν θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι διακρίνονται για τη χαρακτηριστική τους ολιγωρία. Άλλωστε, αν το ΙΓΜΕ είναι σύμβουλος του κράτους, όπως οι ίδιοι λένε, μένει να το αποδείξουν όλοι τους με έμπρακτη στήριξη.