Η τελευταία συνεδρίαση της θεματικής ενότητας για την απολιγντιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με την παρουσία φορέων της περιοχής.
Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ΑΝΚΟ και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έκλεισαν το μεγάλο κύκλο της συζήτησης που άνοιξε ο Δήμος Κοζάνης και θα ολοκληρωθεί τυπικά σε επόμενη συνεδρίαση όπου και θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της δημοτικής αρχής.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν την μεγάλη αλλαγή που επέρχεται στη Δυτικής Μακεδονία και κατ’ επέκταση στο Δήμο Κοζάνης, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θεόδωρο Θεοδουλίδη, να τονίζει πως το ίδρυμα έχει συνυφασμένη μοίρα με την περιοχή: «Αγωνιούμε και εμείς μαζί με την κοινωνία, είμαστε και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για αρκετά ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται, έκανε λόγο ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν: «Είναι εθνική υπόθεση η απολιγνιτοποίηση. Στη χώρα μιλάμε βέβαια για αλλαγή ενεργειακού μοντέλου αλλά σε τοπικό επίπεδο για αλλαγή παραγωγικού συστήματος. Χρειάζονται λύσεις που θα αντικαταστήσουν μια κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα που δημιούργησε ένα συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ».
Για μικρό χρονικό διάστημα μίλησε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας, ζητώντας να υπάρξει βάθος χρόνου στη μετάβαση της περιοχής ώστε να μη χαθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επικριτικός σε Δήμους και Περιφέρεια ήταν ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τονίζοντας πως οι αντιδράσεις τους είναι χλιαρές: «Δεν είναι καλά τα πράματα. Δεν υπάρχει αναμενόμενη αντίδραση από τους φορείς. Δήμοι και Περιφέρεια δεν έχουν ανταποκριθεί και δεν έχουν αντιληφθεί τι τους περιμένει. Πιστεύω είναι χλιαρές αντιδράσεις θεωρώντας ότι κάτι θα κερδίσουν από αυτό. Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει την ταφόπλακα της περιοχής».
Ζήσης Πιτσιάβας