Βησσαρίων Παρθένης (διακεκριμένος chef), Λέσχη Αρχιμαγείρων Β.Ελλάδος, Νανά Γκαμπούρα (chef), ΙΕΚ Βολταίρος, Σίσσυ Νίκα (περιοδικό real taste), Δαμιανάκης Γιώργος (executive chef,καθηγητής γαστρονομίας και πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου), Κώστας Κολιός (chef), Μοναχός Επιφάνειος ο Μυλοποταμινός , σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ – τμήματος μαγειρικής, Μουσικό σχολείο Σιάτιστας, Κατερίνα Σουλίδου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κλινική Διαβητολόγος, Δημητροπούλου Ευαγγελία Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Παύλος Τσότσος -π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κων/νος Τσαλιγόπουλος Εκπρόσωπος και Μέλος της πανελλήνιας Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
“Κλεισθένης”,Γρηγόρης Μαυρίδης –Εκπρόσωπος ΑΝΚΟ ΑΕ., Δρ Μερκουρόπουλος Γιώργος, Εξωτερικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”,Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Έφη Χατζηδημητρίου, Γεωπόνος-Οινολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ,Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, κ. Δημήτριος Μανιάτης, Οινολόγος-σύμβουλος εμφιάλωσης, Θέκλα Γαλαζούδη, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ), Founder BACK2ROOTS UK
Παρασκευή
5:30-6:30
Έναρξη του φεστιβάλ-εγκαίνια του φεστιβάλ
Καλωσόρισμα από τον Βησσαρίων Παρθένη
Δυο λόγια για το ταξίδι που ξεκινά….
6:30-7:00
Προβολή βιβλίου με τίτλο «Παραδοσιακές Συνταγές της Σιάτιστας» της Σουζάννας Παπαναούμ – Σιάπαντα. Παρουσιάζει η Περιστέρα Μάνιου -Εκπαιδευτικός
7:15 chef on stage
ο Βησσαρίων Παρθένης και η Νανά Γκαμπούρα σας καλωσορίζουν με γευστικές δημιουργίες από προϊόντα Βοΐου
8:15 ο Βισσαριων Παρθενης μας μιλαει για την μαγειρικη οικονομια
8:35 Άνοιγμα του μπουφέ από το Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο
Σάββατο
11:00-12:30 Το ΙΕΚ Βολταίρος Κοζάνης μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα και δημιουργεί πρωτότυπες συνταγές
13:15-14:30
ΜΙΚΡΟΙ ΣΕΦ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ .. «Μαγειρεύουμε με τα παιδιά τοπικά προϊόντα για να μαγειρέψουμε παρέα να παίξουμε, να ζυμωσουμε , κουλουράκια με μέλι και κανέλα , ζεστά τυροπιτακια με ντόπιο τυρί, κεκακια με γιαουρτι και άλλες λιχουδιες με αγνα τοπικά προϊόντα. Θα γνωρίσουμε μαζί τον τόπο μας και να γευτουμε
από τον τόπο μας!!!!!!!!!» Μαζι μας η Μαρια Μαρκοπουλου και η Κατερινα Τοτσκα.
14:30-18:00 Διαγωνισμός Μαγειρικής
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β Ελλάδος δοκιμάζει και βαθμολογεί τοπικά πιάτα.
14:30-16:00 chef on stage
ο Δαμιανάκης Γιώργος executive chef,καθηγητής γαστρονομίας και πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου μας ταξιδεύει στην Κρητική κουζίνα και την παντρεύει με τοπικά προϊόντα. Παράλληλα μας δείχνει την τέχνη του carving.
16:00-17:00 Παρασκευή πίτας με μια νέα ματιά από μαγείρισσες της περιοχής και το ΙΕΚ Βολταίρος
17:00-18:00 η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος γαστρονομίας στο περιοδικό real taste της real news μας εξηγεί την τέχνη της φωτογραφίας στη γαστρονομία
18:00-20:00 Η λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα και προτείνει συνταγές. Γνωριμία με όλα τα τοπικά προϊόντα. Ειδικό αφιέρωμα στους vegans & vegetarians. Μανιτάρια: Μία έκρηξη γεύσης και πρωτείνης.
20:15 Γευστική δοκιμή των προϊόντων όλων των επιχειρήσεων της περιοχής με παραδοσιακά εδέσματα.
20:45 Wine Concert από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Οι μαθητές παίζουν κλασσικά αλλά και χριστουγεννιάτικα κομμάτια, με σχήματα κιθάρας και πνευστού.
Σύνολο Kιθαριστών “GuitÃriston” Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Good King Wenseslas
Once in Royal David’s City
In the Bleak Midwinter
Away in a Manger
We wish you a merry Christmas
Deck the Halls
Colonel Bogey March
You really sunshine
Διδασκαλία-επιμέλεια συνόλου: Ιωάννης Ζορπίδης
Σύνολο Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Που ’ναι τα χρόνια (Μουσική Στ. Κουγιουμτζής)
Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Μουσική Στ. Κραουνάκης)
Χαρταετοί (Μουσική Μ. Θεοδωράκης)
Συρτάκι (Μουσική Γ. Ζαμπέτας)
Holiday Songs (Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελωδίες
Διεύθυνση-Διδασκαλία: Στέργιος Ανδρέου
Κυριακή
11:00-12:00 chef on stage
Ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα από τη λέσχη Αρχιμαγείρων Β Ελλάδος.
ΗΜΕΡΙΔΑ
Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει κοντά τους εκπροσώπους της Φιλοξενίας και της Γαστρονομίας με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές παραδοσιακών και μη, Τοπικών Προϊόντων, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.
Απευθύνεται σε σε κοινό με ενδιαφέροντα γαστρονομικά και υγιεινής διατροφής. ( Είσοδος ελεύθερη)
κ. Σίσσυ Νίκα , δημοσιογράφος real taste της εφημερίδας real news
ΘΕΜΑ: “Η γαστρονομία αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου”
κ. Νανά Γκαμπούρα, chef της λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος
ΘΕΜΑ: Η Μεσογειακού τύπου δίαιτα: Ένας σταθμός στην ιστορία της ανθρώπινης διατροφής και ορόσημο για την παγκόσμια υγεία. Παραδοσιακή Βοιάτικη κουζίνα με υλικά του σήμερα και του χτες. Γαστρονομική μας παράδοση και σύγχρονες τεχνικές.
κ. Κατερίνα Σουλίδου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κλινική Διαβητολόγος
ΘΕΜΑ: – θρεπτική αξία κρασιού
κ. Δημητροπούλου Ευαγγελία Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΘΕΜΑ: – «Ο ρόλος των οσπρίων στη διατροφή του ανθρώπου»
κ. Παύλος Τσότσος -π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
ΘΕΜΑ: Η επίδραση της τοπικής γαστρονομίας στην ανάπτυξη του τουρισμού της Δυτ. Μακεδονίας
κ. Κων/νος Τσαλιγόπουλος -Εκπρόσωπος και Μέλος της πανελλήνιας Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης”Κλεισθένης”
ΘΕΜΑ: Πολιτισμός & Περιβάλλον ως Κομβικοί Άξονες Τοπικής Ανάπτυξης
κ. Γρηγόρης Μαυρίδης –Εκπρόσωπος ΑΝΚΟ ΑΕ.
ΘΕΜΑ: Γαστρονομικές περιπλανήσεις και πολιτισμός των γεύσεων.
κ. Δρ Μερκουρόπουλος Γιώργος, Εξωτερικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”,
ΘΕΜΑ: “Γενετική ταυτοποίηση τοπικών ποικιλιών αμπέλου από την περιοχή Σιάτιστας και περιχώρων”.
κ. Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
ΘΕΜΑ: “Η συμβολή των τοπικών ποικιλιών αμπέλου στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα: Το παράδειγμα των ποικιλιών του Βοΐου.
κ. Έφη Χατζηδημητρίου, Γεωπόνος-Οινολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων
κ. Δημήτριος Μανιάτης, Οινολόγος-σύμβουλος εμφιάλωσης
ΘΕΜΑ: “Ερυθρή και λευκή χωρική οινοποίηση. Τι προσέχω από το σταφύλι
μέχρι την εμφιάλωση”.
κ. Θέκλα Γαλαζούδη, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ), Founder BACK2ROOTS UK
ΘΕΜΑ: “Προώθηση Τοπικών Προϊόντων. Από την παραγωγή στο Branding.”
Συντονιστής ημερίδας : Τάνια Ώττα-Δημοσιογράφος
Συζήτηση με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για την ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού τουρισμού
Ομιλήτρια: Σίσσυ Νίκα και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων
15:00 Aπονομή επαίνων απο τη Λέσχη Αρχιμαγείρων σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας
16:00 Ο Σεφ Κώστας Κολιός μαγειρεύει με προιόντα του τόπου μας
16:40 – 18:40 Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις
17:00 Ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός μαγειρεύει παραδοσιακή Βοιάτικη κουζίνα με υλικά του σήμερα και του χτες. Γαστρονομική μας παράδοση και σύγχρονες τεχνικές. Αγιορείτικη κουζίνα και η παράδοσή της
18:00 Ο Γιάννης Στουγιάννης μας μαγειρεύει τοπικές συνταγές
18:40 Το ΙΕΚ Βολταίρος της Κοζάνης με την συμμετοχή ζαχαροπλαστών της περιοχής, μας ετοιμάζουν γλυκές γευστικές δημιουργίες από κάστανο και όχι μόνο..
19:20 Γευστική δοκιμή από τα ΙΕΚ Βολταίρος και από τους Συλλόγους Γυναικών σε ανάδειξη του «παρεξηγημένου»: Ασυνήθιστες τροφές της περιοχής μας, πλούσιες σε θρεπτική αξία.
19:50 Τοπικοί χοροί με την συμμετοχή συλλόγων της περιοχής
20:30 Τελετή λήξης ,απονομές ευχαριστηρίων σε όσους συμμετείχαν.