Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Προγραμματισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Εορδαίας Νικόλαος Φουρκιώτης στο πλαίσιο της καμπάνιας για τους καφέ κάδους και τα βιοαπόβλητα.
Τη μείωση στο 10% των απορριμμάτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή θέλει να πετύχει ο Δήμος Εορδαίας μέχρι το 2030. Για το λόγο αυτό υπέβαλλε πρόταση, μέσω ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εγκρίθηκε το 2020 κι αφορά την πράξη «Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων Δήμου Εορδαίας» με προϋπολογισμό 592.823,60€. Η προτεινόμενη πράξη αφορά την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, για την ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση προγραμμάτων χωριστής συλλογής των αστικών βιοαποβλήτων του Δήμου και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη συμμετοχή τους στην ορθή εφαρμογή συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την οικιακή κομποστοποίηση.
Στόχος της πράξης είναι η μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή μολύνοντας έτσι το περιβάλλον και δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς με την μείωση που επιτυγχάνεται, μειώνονται και τα κόστη που επιβαρύνουν τους πολίτες, ενώ μέσω της κομποστοποίησης παράγεται λίπασμα χρήσιμο για τη γεωργία και τον εδαφικό εμπλουτισμό των κήπων.
Στα πλαίσια της δράσης, ο Δήμος Εορδαίας θα ενισχυθεί με 3 απορριμματοφόρα μηχανήματα για βιοαπόβλητα, με 1.030 καφέ κάδους διαφόρων διαστάσεων, 700 οικιακούς κάδους και 180 κάδους για κομποστοποίηση.
Επίσης, ξεκίνησε ήδη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή εφαρμογή των συστημάτων χωριστής συλλογής, με αφίσες που θα κυκλοφορήσουν στην πόλη, ενημερωτικά διαφημιστικά σε ραδιόφωνα/ τηλεοράσεις και την πραγματοποίηση 4 ημερίδων. Ενημερώσεις θα γίνουν στα σχολεία της περιοχής, για να συμβάλλουν και τα παιδιά στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Τι εννοούμε με την έννοια κομποστοποίηση;
Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά (νεκρά φύλλα, μικροοργανισμούς κ.ά.) υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης.
Τι υπολείμματα μπορούμε να πετάξουμε;
Στους καφέ κάδους μπορούμε να πετάξουμε:
Φρούτα και λαχανικά (Φλούδες, κοτσάνια, σάπια κ.τ.λ.),Κρέας και ψάρια (υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού),Ζυμαρικά, Ρύζι, Όσπρια,Ψωμί, Κέικ, Γλυκά, Αυγά (και τα τσόφλια),Γαλακτοκομικά, Υπολείμματα και Φίλτρα καφέ και τσαγιού. Επίσης, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα και μικρά κλαδιά), μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες αλλά όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά.
Στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης :
Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά, από σαλάτες (χωρίς τα λάδια), από φαγητά όπως όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά (χωρίς τα λάδια), πράσινα φύλλα, γκαζόν κι αγριόχορτα, ξηρούς καρπούς, στάχτη από τζάκι & καυστήρες ξύλου/πέλετ κ.ά. (Οι πολίτες που θα προμηθευτούν τους οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν οι ίδιοι το παραγόμενο κομπόστ.)
Τελικός στόχος του Δήμου Εορδαίας είναι η Ανάπτυξη ενός συστήματος Διαλογής στην Πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και οικιακή κομποστοποίησης που θα συμβάλλει στην επέκταση της ανακύκλωσης, στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών και στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής των υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων) που θα οδηγούνται προς περαιτέρω επεξεργασία και ακολούθως προς υγειονομική ταφή.