Η δημιουργία ενός Ταμείου, που θα συλλέγει πόρους, οι οποίοι θα διατεθούν για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η νομοθετική θωράκιση διαφύλαξης του δημόσιου συμφέροντος, ήταν οι βασικοί άξονες που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της περιοχής, στη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χτες στην Αθήνα.
«Στρατηγική Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Λιγνιτικών Πεδίων Δυτικής Μακεδονίας», ήταν το θέμα συζήτησης της επιτροπής, η συνεδρίαση της οποίας ξεκίνησε στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνης Ιγγλέζη. Είναι φανερό πως η συνεδρίαση έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή, καθώς οι προτάσεις που θα κατατεθούν και οι απόψεις που θα καταγράφηκαν, θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα για τα νομοθετήματα που θα θεσπιστούν σε σχέση με την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής, τις αναπλάσεις εδαφών, τη χρήση των υπόγειων νερών, τις μετεγκαταστάσεις και την αξιοποίηση των «ξοφλημένων» ορυχείων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Με άλλα λόγια ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα καθορίσει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο επόμενο διάστημα, οι οποίες θα έχουν άμεση επίδραση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δυτικής Μακεδονίας όπως: ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος και Κώστας Σέλτσας από Κοζάνη και Φλώρινα αντιστοίχως, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κώστας Γέρου, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός και ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης. Επίσης, από πλευράς ΔΕΗ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης, η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου και η γενική διευθύντρια Περιβάλλοντος ΔΕΗ, Βασιλική Τσάδαρη.
Ως μέλος της Επιτροπής ο Μ. Δημητριάδης τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των πόρων για την οργάνωση και ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπλασης των ορυχείων, υπογραμμίζοντας ότι «στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός θεσμοθετημένου φορέα – Ταμείου, το οποίο θα συλλέγει πόρους και θα τους επενδύει γι’ αυτό τον σκοπό». Επισήμανε ακόμη ότι «δεδομένου ότι επίκεινται αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη και στο ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε νομοθετική θωράκιση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».
Επίσης, ο Θ. Καρυπίδης παρουσίασε τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επιμένοντας στην άμεση αποκατάσταση των εδαφών, στις μετεγκαταστάσεις, στην ορθολογική χρήση των νερών, στην προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση και στην στρατηγική ανάπτυξης των ορυχείων.
Να σημειωθεί ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν ολοκληρώθηκε χτες, και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα παραβρεθούν κι’ άλλοι τοπικοί παράγοντες της περιοχής, όπως ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων της περιοχής.
Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να αξιολογηθεί όλο το υλικό της Επιτροπής Περιβάλλοντος, γύρω από την Στρατηγική Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Λιγνιτικών Πεδίων Δυτικής Μακεδονίας, με βάση το οποίο οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες, σε σχέση με το σημαντικό ζήτημα της περιοχής, οι οποίες στη συνέχεια θα έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση, ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.