Στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής Σερβίων – Βελβεντού, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα επισήμανε και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις αγκυλώσεις ή την αδιαφορία του κράτους και των αρμοδίων, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδιά του.
Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, τόνισε ότι «ο δήμος μας έχει φέρει τέσσερις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δίνουν πολλές θέσεις εργασίας. Κυνηγήθηκα πάρα πολύ από την αντιπολίτευση, από τους ντόπιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τη σύμβαση της ΤΕΡΝΑ με τον δήμο, την καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση και οι “αντάρτες” οι δικοί μου. Φανταστείτε τώρα, σήμερα που δουλεύουν 75 άνθρωποι, και αν πάει καλά και όπως προχωράει θα δουλέψουν πάνω από 500 άτομα».
Υπογράμμισε επίσης ότι «ήρθαν οι Βέλγοι, πήραν ένα τυροκομείο «σκοτωμένο». Σήμερα διαχειρίζεται 150 τόνους γάλα, με προοπτικές να αρχίσουν και την τυροκόμηση. Βάζουμε μπρος και την ίδρυση τυροκομικής σχολής στο δήμο. Ήδη προχώρησε αρκετά και κλείσαμε με τους Ιρανούς και τους Σενεγαλέζους να μας στέλνουν 200 φοιτητές σε συνεχή βάση, με δίδακτρα από 3.000 μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα. Καταλαβαίνετε τώρα τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Για τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελεβντού, είπε ότι έφερε σε επαφή τους εμπλεκόμενους φορείς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Εκτίμησε ότι θα υπογραφεί μία νέα σύμβαση για απορρόφηση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, όμως επισήμανε ότι «το θέμα είναι οι ποσότητες». Γιατί, όπως είπε με τις 25.000 τόνους μηνιαίως που προβλέπονται στην σύμβαση για το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο, που τελειώνει, η εταιρία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της».
Επίσης, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, επισήμανε ότι «από χρόνια λέγαμε να προετοιμαστούμε για την μεταλιγνιτική εποχή, αλλά τα λέγαμε σε «ώτα μη ακουόντων». Από την πλευρά μου έχω ετοιμάσει ένα φάκελο με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας, είναι ήδη στις Βρυξέλλες και το βλέπουν με θετικό μάτι, για μονάδα παραγωγής ρεύματος στα Σέρβια από το ντόπιο λιγνίτη. Η ΜΕΤΕ είναι μέσα και με τη ΛΑΡΚΟ επειδή είναι κρατική δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Επίσης προωθούμε την τηλεθέρμανση από βιομάζα και σκουπίδια. Σ’ αυτά ποντάρουμε ποιο πολύ, πιστεύουμε ότι θα περπατήσει και θα γίνει οπωσδήποτε».
Σημείωσε ακόμη ότι «ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού είναι καθαρά αγροτικός, με 150.000 ζώα μικρά και μεγάλα. Δεν είχα ποτέ και δεν έχω ακόμα έναν κτηνίατρο. Φανταστείτε τι γίνεται όταν εγώ σαν δήμαρχος φτιάχνω ένα Εδαφολογικό Εργαστήριο, πληρωμένο αποκλειστικά από μένα και από ορισμένους συνεργάτες, είναι έτοιμο καθ’ όλα – ίσως το καλύτερο στη Νότια Ευρώπη – για να λειτουργήσει και να βοηθήσει τον κόσμο στις καλλιέργειες, αλλά ακόμα δεν μου κάνανε μια σύμβαση για να βάλουμε πέντε ανθρώπους να λειτουργήσει. Με τέτοιες νοοτροπίες δεν πάει».
Επίσης, ο δήμαρχος μίλησε για «το βασικότερο κεφάλαιο της περιοχής» που «είναι η λίμνη», για την οποία είπε «έχουμε μελέτη και θα την παρουσιάσουμε σύντομα σε ένα μεγάλο συνέδριο στα Σέρβια. Θα δείτε ότι υπάρχουν προοπτικές να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας και το εισόδημα της περιοχής να ανέβει κατακόρυφα».