Αγαπητοί συμπολίτες
Oι Δήμοι αποτελούν βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκεται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Μεριμνά για τα προβλήματα, την ποιότητα ζωής, για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη των κατοίκων με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά σ’ εκείνον και στον τόπο όπου διαβιεί.
Αυτοί είναι οι λόγοι που χρόνια τώρα με ευαισθητοποιούν και παρακινούν να αναπτύσσω έντονο ενδιαφέρον για τα τοπικά θέματα, να ενημερώνομαι και να δρω στα πλαίσια μιας πόλης παλαιότερα και ενός ευρύτερου δήμου πρόσφατα.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Δημοτικές εκλογές, μόνο κατά ένα μέρος δείχνει για μια ακόμη φορά ότι τα κόμματα αντιμετωπίζουν την τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες, ως χώρους διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών. Το ενδιαφέρον των κομμάτων επικεντρώνεται στην ψήφιση των νόμων διεξαγωγής των εκλογών με γνώμονα το κομματικό συμφέρον για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βαθύτατα πολιτικός, αλλά ταυτόχρονα αυτοτελής και δεν μπορεί, και για τους παραπάνω λόγους, να κηδεμονεύεται από την εκάστοτε κεντρική εξουσία.
Πάγια θέση μου είναι ότι οι Δημοτικές εκλογές θα πρέπει να γίνονται με διαφορετικά ψηφοδέλτια για υποψήφιους Δημάρχους και υποψήφιους Συμβούλους. Σίγουρα ο σημερινός νόμος είναι πρόκληση για την συνεργασία όλων των υποψηφίων πριν αλλά πολύ περισσότερο και μετά τις εκλογές.
Αρχηγός και υποψήφιος δήμαρχος ενός συνδυασμού θα πρέπει να μπορεί να συνδιαλέγεται, να συνεργάζεται και να δραστηριοποιείται όχι μόνο με τον στενό κύκλο των κομματικών, προσωπικών του επιλογών. Αλλά ένα ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους Δημάρχους και ένα για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθώντας και στο να είναι δημοκρατικότερη η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. (άποψη που είχα δημοσιοποιήσει και εκφράσει προς τον Υπουργό Εσωτερικών ήδη από το 2003)
Το πρόβλημα των Δημοτών δεν είναι κατά πόσον ο Δήμαρχος θα είναι δεξιός, αριστερός, ελεύθερος επαγγελματίας ή δημόσιος υπάλληλος, αν θα εκλέγεται την πρώτη Κυριακή και όχι την Δεύτερη, αλλά η αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται όλους όσους μπορούν να προσφέρουν.
Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την χώρα και πρωτίστως για τους απλούς πολίτες πρέπει να γίνουν προσπάθειες, ώστε αξιοποιώντας τους λιγοστούς πόρους που υπάρχουν, να επιλυθούν πρώτα και κύρια τα προβλήματα της καθημερινότητας (καθαριότητα, φωτισμός, κυκλοφοριακό) που αγγίζουν όλους μας, με παράλληλη ανάπτυξη Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά να δοθεί και διέξοδος στην ανεργία που μαστίζει τους νέους και τα παιδιά μας και τους διώχνει από την περιοχή.
Βήματα και έργα υποδομής πρέπει να γίνουν χωρίς άλλη καθυστέρηση όπως: η ολοκλήρωση των εργασιών στο ΔΑΚ με την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ώστε να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου στάθμευσης στην είσοδο της πόλης.
Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής πρέπει να είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε από την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών. Στόχος και βήμα προόδου η απαγκίστρωση της τοπικής οικονομίας από την λειτουργία της ΔΕΗ που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Η Δημοτική αρχή πρέπει να γίνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες μέσα από μία συνεχή ενημέρωση. Η λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου θα βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας καλείται να αποτελέσει ο Τουρισμός. Συγκριτικά πλεονεκτήματα πρέπει, τέλος, να αντληθούν από την γεωφυσική υπόσταση και την απορρέουσα εκμετάλλευση της καθώς και από το ανάγλυφο που δημιουργήθηκε από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ (Βιομηχανικός Τουρισμός). Τέτοια πλεονεκτήματα αποτελούν ακόμα η πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής μας, και οι δύο Ορεινοί όγκοι Βερμίου και Μουρικίου (λειτουργία κατασκηνώσεων με παράλληλη δημιουργία χώρων άθλησης θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας). Όλα τα παραπάνω μαζί με τον Μακεδονικό τάφο της Σπηλιάς, το Μουσείο, τους παλαιούς ναούς και τις ομορφιές της περιοχής μας μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για ανάπτυξη σχολικού τουρισμού στην Εορδαία.
Η ενεργοποίηση όλων όσων θέλουν να προσφέρουν, χωρίς εξαιρέσεις, θα πρέπει να είναι στόχος μας την επόμενη των εκλογών ημέρα. Το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας αποτελείται από νέους ανθρώπους με υψηλή μόρφωση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε Επιχειρήσεις, επιτροπές και όπου χρειαστεί χωρίς δισταγμούς. Όσοι έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα θα ήμαστε δίπλα τους για να τους δώσουμε εκείνα τα στοιχεία που θα χρειαστούν ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα νέο για αυτούς πεδίο δράσης.
Έχοντας σύγκλιση απόψεων στα παραπάνω αλλά και σε πολλά περισσότερα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Καραβασίλη, αποφάσισα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος καλώντας και τους νέους της περιοχής μας να πιστέψουν στον εαυτό τους και να συμμετέχουν στην κοινή μας προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για την Εορδαία.
Πτολεμαΐδα 20-4-2019
Φιλικά
Βασίλης Σ. Ζεϊμπέκης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΖΕΪΜΠΕΚΗ
Ο Βασίλης Ζεϊμπέκης γεννήθηκε το 1958 στην Πτολεμαϊδα όπου έζησε τα παιδικά και γυμνασιακά χρόνια .
Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και το 1979 παίρνει το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. (Θεσσαλονίκη) .
Από το 1982 στηρίζει τον Αθλητισμό συμμετέχοντας ενεργά στις διοικήσεις αθλητικών φορέων (Φ.Σ. ΑΡΙΩΝ , ΓΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ , Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ , Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας , Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας , Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πτολεμαϊδας).
Το 1998 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Πτολεμαϊδας με τον συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας» του Σταύρου Φραγκουλίδη και ασκεί καθήκοντα Αντιδημάρχου σε όλη την διάρκεια της τετραετίας, με αρμοδιότητες την παρακολούθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης μελετών και έργων, τον συντονισμό των Τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας, και για τα δύο πρώτα χρόνια των συντονισμό των συνεργείων και την από το μηδέν οργάνωση και λειτουργία αποθήκης υλικών.
Από το 2000 έως το 2002 συμμετέχει στη Διοίκηση της ΑΝ.Δ.Ε.Π ως Αντιπρόεδρος (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πτολεμαϊδας) .
Από τον Αύγουστο του 2001 έως το τέλος του 2002 ορίζεται Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πτολ/δας.
Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε ( Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ).
Μερικές από τις τριακόσιες και πλέον εισηγήσεις –προτάσεις του, στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι:
- Η σύσταση και λειτουργία Γραφείου Προγραμματισμού.
- Η Λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου στον Δήμο Πτολεμαϊδας
- Η πρόταση του προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την σχολική στέγη
- Οι προτάσεις του για την Διαδημοτική συνεργασία των Δήμων της Εορδαίας ( Πάρκο εκτάκτων αναγκών, Δημοτικό κυνοκομείο, αξιοποίηση της λίμνης Χειμαδίτιδας, κατασκευή πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού)
- Η σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής
- Η πρότασή του για την λειτουργία του ΧΥΤΑ μόνον για τον Νομό Κοζάνης
- Η πρότασή του για την Δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης της εξέλιξης ανάπτυξης Πανεπιστημιακών Σχολών στη Δυτική Μακεδονίας, καθώς και διεκδίκησης Σχολών για την Πτολεμαϊδα, ως δίπολο με την Κοζάνη.
Το 2002 εκλέγεται και πάλι Δημοτικός Σύμβουλος Πτολεμαϊδας (πρώτος σε σειρά στον συνδυασμό) και ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχει ως μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΥΑΠ και του Ανθρωπολογικού Λαογραφικού Μουσείου Πτολεμαϊδας.
Έχει εργασθεί σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ως Τεχνολόγος Μηχανικός και είναι παντρεμένος με την Βάσω Ιακώβου (Οικονομολόγο-εκπαιδευτικό ) και πατέρας δύο κοριτσιών.