Έντονη παραμένει η ανησυχία του αγροτικού κόσμου της χώρας όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως και τις 10 Νοεμβρίου.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε την εκ νέου παράταση έως τις 10 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο μεγάλο φόρτο εργασίας των γεωτεχνικών για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, καθώς προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με τα δικαιολογητικά και την ταυτοποίηση των στοιχείων ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ στα αγροτεμάχια.
Μεταξύ άλλων το ΓΕΩΤΕΕ στην επιστολή επισημαίνει και την ανάγκη παράτασης για τη έκδοση των παραστατικών στα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, αλλά και τροποποιήσεις για τους Νέους Αγρότες.
Το θέμα έφερε στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ διά μέσου του υπευθύνου ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ.
Όπως φαίνεται λίγα μόλις 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας έχουν ολοκληρωθεί μόλις το 1/5 των συνολικών δηλώσεων με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν ονομαστεί «νέες ζώνες» όπου η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες.
Ο Βουλευτής Κοζάνης, επεσήμανε πως η ενδεχόμενη παράταση δεν πρέπει να επιφέρει καθυστερήσεις στις πληρωμές των «έντιμων δικαιούχων» με το θέμα πλέον να βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΑΕ μετά τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν εντοπίζονται στο Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες, με λανθασμένα κτηματολογικά όρια, αγρoτεμάχια «αγνώστου ιδιοκτήτη» και ασυμφωνίες στην ταυτοποίηση ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) και ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου).
Παράλληλα η απαίτηση για ψηφιοποίηση της πραγματικής καλλιεργούμενης έκτασης και η υποχρεωτική καταχώρηση ΚΑΕΚ/ΑΤΑΚ (ή αιτιολόγηση σε περίπτωση μη ταυτοποίησης), δημιουργούν επιπλέον φόρτο στους γεωτεχνικούς και τα ΚΥΔ.
Λόγω των παραπάνω δυσκολιών, οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων καθυστερούν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με φορείς να ζητούν επίμονα παράταση.






























