«Διαζύγιο» στον υγειονομικό τομέα παίρνει η Δυτική Μακεδονία από την Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με το νέο υγειονομικό χάρτη που εκπονεί το υπουργείο Υγείας, φαίνεται να προσαρτάται στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» ο νέος υγειονομικός χάρτης που επανακαθορίζει τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει συζητηθεί τον περασμένο Μάιο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.). Η συζήτηση έγινε πάνω στην πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η οποία είναι η επικρατούσα, αλλά διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις. Έτσι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του ΚΕ.ΣΥ.Υ.Π. τον Οκτώβριο, όπου αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση. Το όργανο του ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ. απαρτίζεται από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τους διοικητές και τους υποδιοικητές των ΥΠΕ.
Να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη κατάσταση οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας είναι 7. Η προαναφερόμενη πρόταση του υπουργείου Υγείας, η οποία το πιθανότερο είναι να γίνει απόφαση, προβλέπει 9 ΥΠΕ. Προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν 13 ΥΠΕ, μία σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας, η οποία στην πράξη δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη, χωρίς όμως επισήμως να έχει αλλάξει θέση το κυβερνών κόμμα.
Σήμερα το «e-ptolemeos.gr» αποκαλύπτει την εισήγηση – απόφαση του υπουργείου Υγείας στο ΚΕ.ΣΥ.Υ.Π., αλλά και όλο το παρασκήνιο που υπήρξε. Προβλέπει 9 ΥΠΕ από 7 που υπάρχουν και θέλει την Δυτική Μακεδονία να γίνεται «υγειονομικό ζευγάρι» με την Ήπειρο, εγκαταλείποντας την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Έτσι λοιπόν ο νέος υγειονομικός χάρτης με τις 9 ΥΠΕ, που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, προβλέπει:
-1η ΥΠΕ: Το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (όπως είναι σήμερα), μαζί με Βοιωτία και Εύβοια.
-2η ΥΠΕ: Την υπόλοιπη Αττική (όπως είναι σήμερα, Πειραιάς κ.λ.π.) μαζί με το Αιγαίο, πλην Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου και Λήμνου.
-3η ΥΠΕ: Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με Κέρκυρα – Λευκάδα.
-4ης ΥΠΕ: Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με Λήμνο.
-5η ΥΠΕ: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
-6η ΥΠΕ: Θεσσαλίας – Στερεάς πλην Βοιωτίας – Εύβοιας.
7η ΥΠΕ: Κρήτης μαζί με Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο.
-8η ΥΠΕ: Πελοποννήσου μαζί με Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά.
-9η ΥΠΕ: Αιγαίου.
Όπως προαναφέρθηκε, η ανωτέρω εισήγηση είναι το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο μένει να δούμε αν θα είναι και η τελική απόφαση. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία, διατύπωσαν το επιχείρημα ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για 13 ΥΠΕ. Στην επιχειρηματολογία τους υποστηρίζουν ότι μικρές περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, η περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ.ά. δεν μπορούν να «σηκώσουν» αυτοδύναμες ΥΠΕ γιατί δεν διαθέτουν τριτοβάθμια νοσοκομεία. Η αλήθεια είναι ότι υπερασπιστής του σεναρίου για αυτοδύναμη ΥΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη και υποστήριξε τη θέση της Περιφέρειας. Ο αντίλογος όμως και του υπουργού Α. Ξανθού, ήταν ότι η Δυτική Μακεδονία δεν διαθέτει κάποιο «ισχυρό» νοσοκομείο, στο οποίο θα στηριχθεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα Ιόνια Νησιά, με το επιπρόσθετο αρνητικό γεγονός ότι είναι και διάσπαρτα. Βεβαίως, μέσα στο ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ. υπήρξε η επιχειρηματολογία για αυτόνομη ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προϋπόθεση να μην διαχωριστούν το Μαμάτσειο και το Μποδοσάκειο, αντιθέτως τα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία να ενισχύσουν την συλειτουργία τους, ώστε να δημιουργηθούν αναβαθμισμένες κλινικές, εργαστήρια και υπηρεσίες, αποτελώντας έτσι ένα «ισχυρό δίδυμο» νοσοκομείων στην ακριτική περιφέρεια. Η δεύτερη προϋπόθεση που τέθηκε είναι να ενταχθούν στην υπό ίδρυση ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας δύο νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας, η Πιερία και η Ημαθία.
Ωστόσο, το σενάριο της αυτόνομης ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας “μπάζει”, καθώς τα δύο παραπάνω επιχειρήματα, είναι «αδύναμα», όπως επισημάνθηκε. Κι’ αυτό γιατί: Θεωρείται αδύνατο να σταθεί ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, αν δεν έχει όλους τους νομούς. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που θα ληφθεί «πολιτική απόφαση», οι οξύτατες αντιδράσεις βουλευτών και παραγόντων της Ημαθίας και Πιερίας για ένταξη των δύο περιοχών στην Κοζάνη θεωρούνται δεδομένες και ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται. Επίσης, μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και στη συλειτουργία Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου, καθώς η άποψη για διαχωρισμό των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων βρίσκει απήχηση, με πρωτεργάτη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου, οπότε πρόκειται να συνεδριάσει το ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ., θεωρείται κρίσιμο, ενώ η τελική απόφαση που θα καθορίσει τα πράγματα στον τομέα της υγείας για πολλά χρόνια, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.