Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Διαμαρτυρία των κατοίκων του Μαυροδεντρίου έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης: «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (VIDEO)

Διαμαρτυρία των κατοίκων του Μαυροδεντρίου έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης: «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (VIDEO)

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Κοζάνης πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι του Μαυροδεντρίου, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση εκτάσεων στο χωριό προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά από μεγάλη εταιρεία. Στο πλευρό τους και δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, η κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις», αλλά και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε εγκρίνει – αρχικά- το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, ωστόσο το πήρε πίσω για να το ξαναπεράσει, με απόφαση για λιγότερα χρόνια παραχώρησης, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που τελικά αναβλήθηκε, λόγω αντιδράσεων. Το θέμα θα συζητηθεί δια περιφοράς στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο που καλέστηκε από τη δημοτική αρχή.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Αιμίλιος Σπανίδης, πρόκειται για πρώην κοινοτικές εκτάσεις και πλέον δημοτικές εκτάσεις, που διεκδικήθηκαν οι πρόγονοί τους από δημόσιες. «Διαμαρτυρόμαστε και δεν θέλουμε να τις παραχωρήσουμε σε κανέναν και για κανέναν λόγο», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «σπουδή» κάποιων να επισπεύσουν τη συζήτηση και την απόφαση «λες και το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας κρίνεται από τα φωτοβολταϊκά του Μαυροδεντρίου». Οι κάτοικοι λένε «όχι στη σπουδή», αλλά να συζητηθεί το θέμα και όχι να περάσει δια περιφοράς.

Πρόκειται για διάσπαρτες εκτάσεις 2.300 στρεμμάτων, με τους κατοίκους να είναι αντίθετοι στην παραχώρηση. Ο κ. Σπανίδης, μάλιστα, κάλεσε τους κατοίκους να ψηφίζουν με τη συνείδησή τους και με φιλότιμο λέγοντας πως το τοπικό συμβούλιο λέει ομόφωνα «ΟΧΙ».

Ο Αλέξανδρος Μουρατίδης, από την πλευρά του, τόνιζε πως το «ΟΧΙ» των κατοίκων του Μαυροδεντρίου δεν αφορά στην ανεξέλεγκτη χρήση φωτοβολταϊκών, αλλά το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς ζητούν από το δήμο να «προασπίσει τα συμφέροντά του», καθώς με τη λογική που γίνεται η διαδικασία «εκποιούνται ανεκτίμητης αξίας περιουσιακά στοιχεία, σε πολύ χαμηλή τιμή».

Η Λαϊκή Συσπείρωση, δια του εκπροσώπου της Νόντα Στολτίδη, καταδίκασε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να προχωρήσει δια περιφοράς το Δ.Σ. για ένα τόσο σοβαρό θέμα που υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για λανθασμένη τακτική, της δημοτικής αρχής, που θα αξιοποιείται σε θέματα που υπάρχουν αντιδράσεις.

Ο κάτοικος του Μαυροδεντρίου Κώστας Περτσινίδης, έκανε λόγο για αντιδράσεις που σαν στόχο έχουν να εξασφαλίσουν το μέλλον και τη βιωσιμότητα του χωριού, θέτοντας και τη διάσταση ερήμωσης της περιοχής και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας με την απολιγνιτοποίηση.

Για «υπεκφυγή» και όχι συνεδρίαση, έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Λευτέρης Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως «ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να απαντάει στην αντιπολίτευση αλλά να επιχειρηματολογεί, κάτι που λείπει στην περίπτωση αυτή και για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και για την ουσία του θέματος». Μάλιστα τόνισε πως ο καθένας κρίνεται για τη στάση που κρατάει διαχρονικά, επισημαίνοντας και την διάθεση της δημοτικής αρχής για έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μέγιστο τοπικό όφελος από αυτές τις επενδύσεις, ενώ για την δια περιφοράς συνεδρίαση, είπε ότι πρόκειται για «έλλειψη σεβασμού» στο Δημοτικό συμβούλιο, καταδικάζοντας πάντως και τα όσα έγιναν στο περασμένο Δ.Σ., λέγοντας πως ρόλος του ΔΣ είναι η συζήτηση.

Τη στήριξή του στους κατοίκους έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΣΥ» στο περιφερειακό συμβούλιο, Στέφανος Πράσσος, κάνοντας λόγο για μια απόφαση «οικονομική καταστροφή», μιας και γεμίζουν τη χώρα με φ/β και ανεμογεννήτριες, κάτι που καταστρέφει την κτηνοτροφία στη χώρα. «Πρέπει να σεβαστούν την άποψη του χωριού», κατέληξε.

Ζήσης Πιτσιάβας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Χαρδαλιάς προς δήμαρχο Κοζάνης: «Όποιος μας αμφισβητεί, αμφισβητεί 31 επιδημιολόγους

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Στις «βολές» που εκτόξευσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για την επιβολή lockdown και το «πάγωμα» της ...