Φτάνοντας στα μέσα σχεδόν του Ιουλίου, οι περισσότεροι οργανώνουν τις διακοπές ή τις αποδράσεις τους σε τουριστικούς προορισμούς, για λίγες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.
Πριν φύγουμε, όμως, ας θυμηθούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά και το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας δερματικής αλλεργίας, από τον δερματολόγο κ. Γιώργο Καζαντζή.
Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή, η χρήση του αντιηλιακού θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο. Η διαρκής προστασία του δέρματος θα πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής, ειδικά με όλες τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται.
Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από τις 13:00 έως τις 17:00, εφόσον είναι εφικτό, καθώς αυτές τις ώρες είναι πιο έντονη η ηλιακή ακτινοβολία.
Η ανανέωση του αντιηλιακού θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά στα παιδιά. Δεν παίζει ρόλο η ώρα, αν είναι νωρίς το πρωί ή απογευματάκι. Πρέπει να ανανεώνεται τακτικά.
Για τους γονείς που έχουν παιδιά μικρής ηλικίας, θα πρέπει πέρα από αντιηλιακή προστασία, να τους φορούν αντιηλιακά ρουχαλάκια και να καλύπτουν σημαντικό μέρος του σώματός τους. Το παιδικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο δείκτη προστασίας του αντιηλιακού. Οι υψηλοί δείκτες προστασίας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αρκεί να μην ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντιηλιακό ανά δύο ώρες.
Επίσης, δεν ξεχνάμε να φοράμε καπέλο είτε στις διακοπές είτε στις μετακινήσεις μας στον τόπο κατοικίας μας.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζονται πολλές δερματικές αλλεργίες. Τον δερματολόγο αφορούν οι αλλεργίες εξ επαφής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται αρκετές αλλεργίες εξαιτίας των θαλάσσιων φυτών. Ειδικά από τα φύκια, που αρκετές φορές έχουν μεγάλη τοξικότητα στο δέρμα. Επίσης, σημαντικές αλλεργίες προκαλούνται και από τις μέδουσες. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντά ο δερματολόγος την καλοκαιρινή περίοδο. Κάποιες φορές τα παραπάνω εμφανίζουν μεγάλη τοξικότητα, που οδηγούν στην άμεση χρήση κορτιζόνης γι’ αυτό το λόγο και η διάρκεια αυτών των αντιδράσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και κάποιες εβδομάδες.
Δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο
Για τους γονείς ή ακόμη και για τους ενήλικες που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, όπως πχ άτομα που εμφανίζουν φωτοαλλεργία (αλλεργία στον ήλιο), θα πρέπει όταν φεύγουν εκτός πόλης ή διακοπές να έχουν μαζί τους ένα μικρό φαρμακείο, το οποίο θα έχει κρέμες κορτιζονούχες, αντιισταμινικά χαπάκια ή σιρόπια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών κι οπωσδήποτε κορτιζόνη σε μορφή χαπιού για τους ενήλικες και για τα παιδιά άνω των δώδεκα ετών και σε μορφή σιροπιού για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, για πιο άμεση αντιμετώπιση.
Πότε πρέπει να θορυβηθούμε και να ψάξουμε για νοσοκομειακή περίθαλψη;
Κατά τον κ. Γιώργο Καζαντζή, όταν υπάρχει εμφάνιση εξανθημάτων κι αυτά καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στο κορμί μας, τότε θορυβούμαστε κι επισκεπτόμαστε το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Επίσης όταν υπάρχει οίδημα στο πρόσωπο, στα μάτια, στα χείλη, στα αυτιά κι όταν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ασθενή και να πάει άμεσα στο νοσοκομείο.
Μαρία Κοτζακόλιου