Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) Ζαχαριάδης, το απόγευμα της 17/5/2018, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τη διαδρομή μνήμης και ελευθερίας. αφού διένυσε πρώτα 480 χλμ. Η διαδρομή αφιερωμένη με αγάπη και σεβασμό τόσο στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όσο και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, και τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, Yannis Vasilis Yaylali, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο δρομέας ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018 συμβολικά, μέρα απελευθέρωσης της Θράκης, 1920, από τις Καστανιές Έβρου (περιοχή σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας), και αφού πέρασε από Ορεστιάδα Διδυμότειχο, Σουφλί Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος, Ξάνθη, ποταμό Νέστο, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Κερδύλια, ποταμό Στρυμώνα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία, Γερακαρού και Άγιο Βασίλειο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχικέ εκτιμήσεις ήταν να φτάσει ανήμερα της 19ης Μαΐου αλλά τελικά έφτασε νωρίτερα ακολουθώντας τελικά αγωνιστικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενος τις νύχτες με τη δροσιά.
Κουβαλούσε μαζί του φωτογραφίες των κεντρικών προσώπων για τα οποία έτρεχε και φωτογραφιζόταν σε διάφορα σημεία πόλεων στέλνοντας το μήνυμά του με το εγχείρημά του.
Στο εγχείρημά του – που διοργανώθηκε από την Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος» – αρωγοί ήταν τόσο οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από τα σημεία τα οποία περνούσε όσο και μεμονωμένοι άνθρωποι, φίλοι, καθώς και συνάδελφοί του από την Ελληνική Αστυνομία που τον «φρόντιζαν» τμηματικά και διακριτικά.
Ο ίδιος αναφέρει ότι: «Η προσπάθειά μου είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους προγόνους μας, τους νεκρούς μας, μία πορεία Ελευθερίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς μας που είναι φυλακισμένοι στις φυλακές της Τουρκίας, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, καθώς και για τον Πόντιο αγωνιστή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.
Διαμαρτυρία:
- Για την κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, από τους Πρωθυπουργούς μας στον σφαγέα των Ποντίων (Εθνάρχη Κων. Καραμανλή, Γεώργιο Ανδ. Παπανδρέου, Κων/νο Αλεξ. Καραμανλή).
- Για την πρόταση βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον σφαγέα των Ποντίων από τον άλλο Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο.
- Για τους χορούς και τα Ζεϊμπέκικα πάνω στα κόκαλα των Ελλήνων προγόνων μου.
- Για τις τιμητικές διακρίσεις του Πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη πάνω στα “συνωστισμένα”, καμένα και άταφα κόκαλα των προγόνων μου,
- Για τις αποφάσεις όταν αποπειράθηκαν να στείλουν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Άγκυρα τη 19η Μαΐου.
- Για τα λόγια τα «εύκαιρα» του Δημάρχου Θεσνίκης κ. Μπουτάρη, που “χέστηκε” αν σκοτώθηκαν οι Πόντιοι από τον Κεμάλ αρκεί να έρθει το χρήμα …
- Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για το ποτάμι των προσφύγων, για την πορεία προς το άγνωστο σιωπηλών ανθρώπων….».
Ευχαριστεί πάνω απ΄ όλα τον Θεό που τον αξίωσε να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του, την οικογένειά του που ανέχεται και ζει ορισμένες καταστάσεις στηρίζοντας πάντα τις προσπάθειες και όλους όσους ήταν κοντά του προσφέροντας την αγάπη και την εκτίμησή τους ο καθένας με τον τρόπο του και το ενδιαφέρον του. Την Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος», το Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος “Οι Ακρίτες”, τους κατά τόπους αστυνομικούς συναδέλφους και στρατιωτικές αρχές, (Ταξιαρχία Έβρου και Μεραρχία Ξάνθης για το ενδιαφέρον τους), συναδέλφους και φίλους δρομείς που έτρεξαν μαζί του αρκετά χλμ ή πρόσφεραν διάφορα για τη διαδρομή, το Ράδιο «ΠΟΝΤΟΣ ΛΕΛΕΥΩ ΣΕ», τον αντιδήμαρχο Παγγαίου κ. Γκέντζογλου, τον κεντρικό ομιλητή στη Θεσνίκη Πόντιο αγωνιστή Tamer Çilingir και την ΕΥΤΥΧΙΑ (παιδί του) που ήταν η παρούσα στον τερματισμό.
Για να μην υπάρξει άλλη Γενοκτονία, άλλη Προσφυγιά και άλλη σκλαβιά!!!
Για να Ζούμε πάντα Λεύτεροι!!!