Λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων στην Εορδαία, δίνεται με το μεγάλο έργο που επιτέλους έχει ανάδοχο και ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Ένα έργο που μας “ταλαιπωρεί” τουλάχιστον 10 χρόνια. Προχωράει η αλλαγή του δικτύου αποχέτευσης (εσωτερικό και εξωτερικό), σε κοινότητες. Πρόκειται για ένα εκ των μεγαλυτέρων έργων που γίνονται στην Εορδαία, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Εορδαίας Δημήτρης Τσεχελίδης μίλησε στο VIVAGR και τους Αναστασία Κοτζακόλιου και Αντώνη Πουγαρίδη, τόσο για το εν λόγω έργο διαχείρισης λυμάτων αποχετεύσεις, όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της επιχείρησης.
Το μεγάλο έργο είναι προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, και μετά από μια δεκαετή καθυστέρηση που επέφεραν οι τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δημοπρατήθηκε, έχει ανάδοχο και επιτέλους κατασκευάζεται. Το ένα κομμάτι του αφορά τα χωριά: Ασβεστόπετρα – Προάστιο – Κόμβος ΑΕΒΑΛ. Το δεύτερο Κόμβος ΑΕΒΑΛ- Βιολογικός Καθαρισμός και το τρίτο Άγιος Χριστόφορος – Καρυοχώρι – Κόμβος ΑΕΒΑΛ – Βιολογικός καθαρισμός. Στα δύο πρώτα υποέργα υπάρχει εργολάβος και δουλεύει ήδη, ενώ ο εργολάβος για το τρίτο κομμάτι θα ξεκινήσει εντός των ημερών.
Σημαντικό να τονιστεί είναι, σύμφωνα με κ. Τσεχελίδη, ότι αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση από τη Διαχειριστική Αρχή για να ξεκινήσει και το άλλο μεγάλο έργο αποχέτευσης που θα αφορά το τμήμα: Πεντάβρυσος -Περδίκκας -Βιολογικός. Αυτό το έργο έχει προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ και εκτιμάται να υπάρξει ανάδοχος στον επόμενο μήνα.
«Τα λύματα των χωριών έπεφταν στα ρέματα και θα εξακολουθούν και πέφτουν, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που κάνουμε και πλέον να πάνε στον βιολογικό καθαρισμό για επεξεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως είναι μεγάλο ζήτημα η κατασκευή των αγωγών και των δικτύων, καθώς δεν θα καταλήγουν τα λύματα στα ρέματα.
Η επόμενη μεγάλη εργολαβία θα αφορά, όπως τονίζει ο κ. Τσεχελίδης, τα χωριά: Μουρίκι Εμπόριο, Φούφα, Άρδασσα, Αναρράχη, Κρυόβρυση. Όπως εξήγησε, τα πιο κοντινά χωριά θα κουμπώσουν στον ήδη υφιστάμενο εξωτερικό αγωγό της Ασβεστόπετρας (Άρδασσα – Αναρράχη – Κρυόβρυση) και για τα υπόλοιπα χωριά θα ξεκινήσει νέο δίκτυο που θα κατέβει στο Βιολογικό Καθαρισμό.
Παράλληλα, ο κ. Τσεχελίδης τόνισε πως αναβαθμίστηκε ο βιολογικός καθαρισμός, για να μπορέσει να διαχειριστεί τον αυξανόμενο πλέον όγκο αποβλήτων από την πόλη και τα χωριά. Η μία φάση υλοποίησης του έργου ξεκίνησε ήδη, ενώ στη δεύτερη φάση κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός και αναμένεται να υπάρξει νέος ανάδοχος στους επόμενους δύο μήνες.
Το νερό της Πτολεμαΐδας, τα «ΝΕΑ» και το παλιό δίκτυο
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που έκανε λόγο για επικίνδυνο νερό ανά την Ελλάδα, με αναφορά και στην Εορδαία, κάτι που ο Δήμος διέψευσε άμεσα, ο κ. Τσεχελίδης διέψευσε εκ νέου το δημοσίευμα, και έκανε λόγο για “καραγκιοζλίκια”, λέγοντας πως το όριο από τη νομοθεσία είναι 0,50 και οι μετρήσεις έδειξαν ότι να νιτρικά στην πόλη είναι 0.04 και στο Μηλοχώρι είναι 0.18, δηλαδή καμία σχέση με τα όσα γράφτηκαν.
Για το νερό σε κοινότητες όπως στην Ασβεστόπετρα, που υπάρχει οσμή, ο ίδιος απάντησε ότι επίσης οι μετρήσεις δείχνουν ότι η επικινδυνότητα του νερού είναι πολύ πιο κάτω από τα όρια. Πέραν αυτού, η ΔΕΥΑΕ ανέθεσε στο Κέντρο Περιβάλλοντος να κάνει εκ νέου μετρήσεις σε νερό ώστε να “πείσει” τους κατοίκους το νερό είναι ασφαλές, όπως και έγινε. Παράλληλα, αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες να συνδεθεί το χωριό προσωρινά και να παίρνει νερό από την πόλη, και έθεσαν εκτός της δεξαμενή της Ασβεστόπετρας ώστε να παρακολουθούν το φαινόμενο.
Το παλιό δίκτυο της Πτολεμαΐδας
Για το δίκτυο ύδρευσης που είναι παλιό, ο κ. Τσεχελίδης εξηγεί πως η παλαιότητα του δικτύου προκαλεί βλάβες, και η αποκατάσταση των βλαβών προκαλεί προσωρινά θολότητα του νερού, και αυτό είναι αναμενόμενο, εξηγώντας: «Το δίκτυο είναι υπό πίεση και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σπάσιμο – κάποια βλάβη, εκεί πέφτει η πίεση εντός του δικτύου και μαζεύονται και φερτά υλικά που θα βγουν στη βρύση. Ό,τι ακάθαρτο υπάρχει από φερτά υλικά (χώμα και χαλίκια) στους σωλήνες, κάπου θα βγουν. Για αυτό κάθε φορά λέμε, για την επόμενη ημέρα θα υπάρχει θολότητα. Όμως, με βάση τη νομοθεσία κάθε πολυκατοικία πρέπει να έχει τη δική του δεξαμενή, αλλά το 90% των πολυκατοικιών δεν έχει και τραβά ανεξάρτητα από το δίκτυο. Κανονικά θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση για να βγάζει κάποιος οικοδομική άδεια αλλά δεν τηρείται», εξηγεί, εννοώντας πως αν υπήρχαν αυτές οι δεξαμενές θα έλυναν εν μέρει το πρόβλημα, αφού θα επέτρεπαν στα φερτά υλικά να “πέσουν”.
Σημαντικό είναι πως το δίκτυο είναι παλιό και αχαρτογράφητο, καθώς μόλις το 1/3 αυτού είναι χαρτογραφημένο και ο δήμος ψάχνει τη χρηματοδότηση και για τη χαρτογράφηση των άλλων 2/3. Πρακτικά δηλαδή δεν ξέρουμε που είναι τα δίκτυα, και οι υπηρεσίες λειτουργούν “εμπειρικά”. Από εκεί και πέρα, αφού βρεθούν τα χρήματα, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Τσεχελίδη να «ξηλωθεί όλο» και να γίνει νέο δίκτυο από την αρχή, όπως είπε ο κ. Τσεχελίδης, προσθέτοντας: «Ας το πιστέψουμε ότι θα γίνει και ας δυσκολευτούμε», αναφορικά με το σκέλος της ταλαιπωρίας που θα προκύψει αν σκαφτεί όλη η πόλη.
Για τα δικαστήρια με τους εργαζόμενους
Για το θέμα που είχε αναδείξει ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, της δικαστικής διαμάχης των εργαζομένων στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑ με την εταιρεία, για την υπερεργασία που προέκυπτε από τον παράνομο – σύμφωνα με τους ίδιους” προγραμματισμό βαρδιών την προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Τσεχελίδης απάντησε πως προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβασμό με το σωματείο των εργαζομένων, εξηγώντας την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΕ. Ο συμβιβασμός αυτός δεν ήρθε, και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ αναμένεται η απόφαση.
Όπως είναι επίσης γνωστό, προέκυψε κι άλλη υπόθεση – διαμάχη με τους εργαζομένους, μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Όπως αποτυπώνεται σε σχετικό πόρισμα του Σώματος, προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι για χρόνια λάμβαναν λάθος μισθούς (περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε), με τον κ. Τσεχελίδη να λέει πως η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται επίσης στη Δικαιοσύνη και πρόκειται να τελεσιδικίσει από τον Άρειο Πάγο.
Για ιδιωτικοποίηση του νερού και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ
Για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και τα περί πιθανών ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ, ο κ. Τσεχελίδης απάντησε ότι για την περιοχή μας «δεν χρειάζεται να μιλάμε για συγχωνεύσεις, δεν υπάρχει λόγος», προσθέτοντας «είδαμε και τα αποτελέσματα της Κοζάνης», ενώ για το πρώτο σκέλος περί πιθανών ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι «το νερό δεν πωλείται και είμαστε εναντίον όλοι».
Τα οικονομικά και ο δανεισμός της ΔΕΥΑΕ
Μείζον πρόβλημα είναι και για την Εορδαία, όπως και για εκατοντάδες Δήμους στην Ελλάδα, τα οικονομικά της ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑΕ έχει μεγάλο δανεισμό, όμως είναι συνεπής αφού τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. Από εκεί και πέρα έχει μεγάλα χρέη, με μεγαλύτερο να είναι το χρέος της προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα ο κ. Τσεχελίδης αναφέρει σχηματικά πως “η ΔΕΗ δεν πληρώθηκε ποτέ (!) και έφτασε σε ένα χρέος των 8 εκ. ευρώ, ποσό που συνεχώς αυξάνεται”. Τόσο λόγω της φυσιολογικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και λόγω της μεγάλης αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το θετικό, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση θα επωμιστεί την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον ίδιο. Παρά το ότι είναι ρυθμισμένα τα δάνεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέει πως τα οικονομικά της επιχείρησης παραμένουν σε πολύ κακή κατάσταση, και απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στην ώρα.