Ακατάλληλες κρίνονται στο σύνολό τους, οι 105 παιδικές χαρές που λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης και στα δημοτικά διαμερίσματα. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 619.252,37 ευρώ για την επιδιόρθωσή τους, καθώς η κατάσταση των παιδικών χαρών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά που παίζουν.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης, όλες και χωρίς καμία εξαίρεση, οι παιδικές χαρές «δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές», που προβλέπονται από το νόμο. Αντιθέτως, «παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας των χώρων, των παιχνιδιών και του δαπέδου πτώσης και ελλείψεις όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία τους (φωτισμός, πρόσβαση, πόσιμο νερό, σκιασμός, φύτευση, ενημέρωση). Με σκοπό την εξασφάλιση του πιστοποιητικού καταλληλότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά κυρίως για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών που είναι οι χρήστες των χώρων αυτών, οι υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης προχώρησαν σε μελέτη για τη συντήρηση, επισκευή, ανακατασκευή των παιδικών χαρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργια, όλα τα παλιά παιχνίδια που έχουν υποστεί φθορές. Τα καινούργια παιχνίδια θα πρέπει να είναι σύγχρονα, πιστοποιημένα, πολλαπλών δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδι και εκπαίδευση, σε όλες τις ηλικίες χρηστών, καθώς και για ΑΜΕΑ. Τα καινούργια παιχνίδια, καθώς και τα υπάρχοντα που θα συντηρηθούν θα τοποθετούνται πάνω σε δάπεδα ασφαλείας, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, με ιδιαίτερη μέριμνα για την πάκτωσή τους και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των παιχνιδιών.
Επίσης, όπου απαιτείται θα κατασκευαστεί περίφραξη, με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ. Θα ληφθεί μέριμνα για βρύσες όπου δεν υπάρχουν, ώστε να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό για τα παιδιά και τους συνοδούς τους. Προβλέπεται ακόμη η ενίσχυση της φύτευσης δέντρων, θάμνων και αναρριχόμενων για τη σκίαση των χώρων, αλλά και για τη δημιουργία ενός φίλτρου πρασίνου και απομόνωσης από τον αστικό ιστό. Όλες οι παιδικές χαρές θα πρέπει να φέρουν κατάλληλο σήμα ποιότητας στον εξοπλισμό τους και να διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου.
Να σημειωθεί ότι οι παιδικές χαρές που χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις και μεγαλύτερο όγκο εργασιών είναι οι: στην οδό Τράντα με Κασομούλη, στην πλατεία Συντάγματος, στην Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Κρόκο, Λευκόβρυση, καθώς και οι παιδικές χαρές των βρεφονηπιακών σταθμών.
Λιγότερες παρεμβάσεις χρειάζονται οι παιδικές χαρές: Δημοτικός Κήπος, Πλατεία Λασσάνη, Πάρκο Αγίου Δημητρίου, Μακρυγιάννη, Κακρίδη, Ερατροσθένους, Κρεβατάκια, ΖΕΠ, Χαλκιδικής, 17ο Νηπιαγωγείο, Ηπειρώτικα, Λόγιο Πάρκο, καθώς και σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα, όπως Κοίλα, Νέα καρδιά, Άγιο Δημήτριο, Άργιλο και πολλά άλλα.