Δεν ευθύνεται η δραστηριότητα του ορυχείου Αμυνταίου ή η περσινή μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο για τις ρωγμώσεις που έχουν προκληθεί στους οικισμούς των Βαλτόνερων και του Φανού του Δήμου Αμυνταίου. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο διευθυντής Εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Κληθείς ο κ. Παναγιωτάκης να σχολιάσει ερώτηση δημοσιογράφου για τα προβλήματα με τις ρωγμώσεις που έχουν παρουσιαστεί στα Βαλτόνερα και στο Φανό και εάν παρακολουθείται η εξέλιξη στα ρήγματα, ζήτησε να τοποθετηθεί επ’ αυτού ως αρμόδιος για τη Δυτική Μακεδονία ο κ. Παλαβός, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά Βαλτόνερα και Φανό οι ρωγμές προϋπήρχαν εδώ και 25 χρόνια, οφείλονται στην αποστράγγιση του εδάφους λόγω υπεράντλησης από τους αγρότες. Υπάρχουν 600 γεωτρήσεις στον κάμπο αυτό και λόγω της σύνθεσης του εδάφους, που είναι αργιλώδες, δηλαδή βαλτότοπος. Με την υπεράντληση δημιουργήθηκαν αυτές οι ρωγμές. Υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια, όταν το ορυχείο ήταν εν τη γενέσει του.»
Θέλοντας μάλιστα να αποσείσει τις ευθύνες της ΔΕΗ για τα προβλήματα των γύρω οικισμών από την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, είπε τα εξής: «Δεν μπορεί τώρα με αφορμή την κατολίσθηση να τα ρίχνουμε όλα στην κατολίσθηση. Αυτό υποστηρίζουν αυτοί (οι κάτοικοι των γύρω οικισμών) αλλά δεν σημαίνει και ότι είναι έτσι.» Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτό φαίνεται από μελέτη του ΙΓΜΕ, δέστε την τελευταία αυτοψία του ΙΓΜΕ να δείτε τι λέει.»
Η δήλωση αυτή όμως γεννά εύλογο προβληματισμό, γιατί δηλαδή δεν δημοσιοποιείται η μελέτη αυτή του ΙΓΜΕ που -κατά τα λεγόμενα του κ. Παλαβού- αθωώνει(;) τη δραστηριότητα του ορυχείου Αμυνταίου για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Βαλτόνερα και Φανό και όχι μόνο, προβλήματα που γνώρισαν έξαρση μετά την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Ούτε απαντά βεβαίως στις απορίες συνδικάτων, εργαζομένων στο ορυχείο, φορέων και κατοίκων της περιοχής γιατί κρατιέται μυστικό ακόμα το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου.